Επικαιρότητα Κόσμος

Ηλιακά πάνελ φόρτισης μπαταριών από Hyundai και Kia και για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Η Hyundai και η Kia ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να εισάγουν από την επόμενη κιόλας χρονιά την τεχνολογία φόρτισης μπαταριών μέσω ηλιακών πάνελ σε επιλεγμένα οχήματά τους - ακόμα και σε εκείνα που κινούνται αποκλειστικά με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σύμφωνα με τους Κορεάτες, οι ηλιακοί συλλέκτες θα ενσωματωθούν στην οροφή ή και στο καπό επιλεγμένων οχημάτων των δύο εταιρειών, ούτως ώστε να υποστηρίζουν με πρόσθετη ηλεκτρική ισχύ τα συστήματα κίνησης που αποτελούνται είτε από «κανονικό» κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε από υβριδικές ή ηλεκτρικές μονάδες κίνησης, αυξάνοντας έτσι την απόδοση και την αυτονομία κίνησης. Επί της αρχής, η εν λόγω τεχνολογία παρουσιάζεται για να υποστηρίξει την κύρια πηγή ισχύος του οχήματος μειώνοντας παράλληλα και τις εκπομπές CO2 – εφόσον πρόκειται για αυτοκίνητο που διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όπως επισημαίνεται, τα ηλιακά πάνελ θα μπορούν να παρέχουν πρόσθετη ενέργεια στις μπαταρίες που διαθέτουν τόσο τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα των Hyundai και Kia, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων τους, όσο και τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ως εκ τούτου, το Hyundai Motor Group αναπτύσσει αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές εκδοχές της εν λόγω τεχνολογίας. Η πρώτη αποτελείται από ένα πάνελ πυριτίου, το οποίο θα δούμε να εφαρμόζεται στα υβριδικά μοντέλα, παρέχοντας ενέργεια ίση με το 30% έως και το 60% της μέγιστης που μπορεί να αποθηκευτεί στις μπαταρίες (ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες). Ο δεύτερος τύπος θα αποτελείται από ένα ημιδιαφανές ηλιακό πάνελ που θα βρίσκεται στην οροφή και θα εξοπλίζει τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο δε τρίτος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα απαντάται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά μοντέλα των δύο εταιρειών αποτελούμενος από πάνελ που βρίσκονται και στο καπό και στην οροφή του οχήματος.

Προς το παρόν, το Hyundai Motor Group δεν ανακοινώνει την ταυτότητα των μοντέλων που θα φιλοξενήσουν τις παραπάνω εφαρμογές. Αυτό που ανακοινώνεται, ωστόσο, είναι πως το ντεμπούτο τους σε εμπορικά μοντέλα των Hyundai και Kia θα ξεκινήσει μέσα στο 2019._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου