top icon
Κόσμος

ΗΠΑ: Ηλεκτρικά 1 στα 2 νέα αυτοκίνητα έως το 2030

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έκανε το πρώτο βήμα προς τον στόχο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Με εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στόχος της χώρας είναι εφεξής το ήμισυ όλων των νέων οχημάτων που θα πωλούνται σε αυτή με χρονικό ορίζοντα το 2030 να είναι ηλεκτρικά, κίνηση που έγινε με την υποστήριξη των μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρότεινε επισης νέα πρότυπα εκπομπών για το σύνολο της μεταφορών στη χώρα που θα μειώσουν τη ρύπανση έως το 2026 – η πρόταση του Αμερικανού προέδρου προβλέπει αρχικά μία αυστηροποίηση των ορίων, κατά 10%, το 2023.

Οι ως άνω δράσεις εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

«Το μεγαλύτερο πράγμα που συμβαίνει εδώ είναι ότι υπάρχει μια συνειδητοποίηση, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μέλλον. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς», δήλωσε με έμφαση ο Joe Biden μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο στόχος ηλεκτρικών πωλήσεων της τάξης του 50% στις ΗΠΑ δεν είναι νομικά δεσμευτικός – τουλάχιστον προς ώρας.

Η GΜ, η Ford και η Stellantis ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ότι φιλοδοξούν «να επιτύχουν ηλεκτρικές πωλήσεις της τάξης του 40-50% στις ΗΠΑ έως το 2030».

Η Hyundai δήλωσε ότι υποστηρίζει τους παραπάνω στόχους, ενώ η Nissan ανέφερε ότι έχει θέσει στόχο για ηλεκτρικές πωλήσεις άνω του 40% στις ΗΠΑ.

Με τη σειρά της, η Toyota χαρακτήρισε τον στόχο «υπέροχο για το περιβάλλον» συμπληρώνοντας ότι από τη μεριά της «θα κάνει το καθήκον της».

Οι BMW, Honda, VW και Volvo δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον στόχο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει «τολμηρές δράσεις… για την οικοδόμηση της ζήτησης των καταναλωτών».

ΗΠΑ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ