top icon
Κόσμος

Καλπάζουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στο 77,5% των συνολικών ταξινομήσεων νέων οχημάτων.

Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων της Νορβηγίας για τον μήνα που πέρασε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατάφεραν να αποσπάσουν μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων στη χώρα που φτάνει στο εντυπωσιακό 77,5%.

Ως γνωστόν, η Νορβηγία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την πρωτοπόρο χώρα όσον αφορά την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχοντας ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με θερμικούς κινητήρες με χρονικό ορίζοντα το 2025.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό «θαύμα» της Νορβηγίας

Το best-seller EV της αγοράς της Νορβηγίας τον μήνα που μας πέρασε ήταν το Tesla Model Y, το οποίο απέσπασε μερίδιο που έφτασε το 19,8% επί του συνόλου των ταξινομήσεων νέων οχημάτων. Δεύτερο ήταν το Tesla Model 3, με μερίδιο 12,3%, ενώ τρίτο κατετάγη το νέο Skoda Enyaq iV, με μερίδιο 4,4%.

Tesla Model 3 Performance

Τι μέλλει γενέσθαι στη Νορβηγία

Μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Νορβηγία, η πολιτική μηδενικής φορολόγησης των EV αναμένεται να αλλάξει στη χώρα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ηγέτη του κόμματος των Εργατικών, Jonas Gahr Stoere, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φορολογήσει (λέγε με ΦΠΑ) με 25% ένα μέρος της τιμής ενός νέου EV που υπερβαίνει σε αξία τις 600.000 νορβηγικές κορόνες (60.000 ευρώ).

Ωστόσο, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο Norwegian EV Association αντιτίθενται στις εισηγήσεις της νέας κυβέρνησης αναφέροντας μεταξύ άλλων στις επίσημες ανακοινώσεις τους τα εξής:

«Τώρα, επιτέλους, ακόμα και οι πιο αγροτικές περιοχές αρχίζουν να αγοράζουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεν είναι ώρα τώρα να αφαιρέσουμε τη φορολογική απαλλαγή, επειδή πρέπει και στις περιοχές αυτές τα EV να αποκτήσουν υψηλότερα μερίδια αγοράς».

SKODA ENYAQ iV

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ