Επικαιρότητα Κόσμος

Κάμερες παρακολούθησης του οδηγού σε όλα τα Volvo από το 2020

Η Volvo θα ενσωματώσει κάμερες παρακολούθησης του οδηγού σε όλα τα μοντέλα της από το 2020 προκειμένου, όπως η ίδια δηλώνει, να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με τη μέθη και την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση.

Μετά την πρόσφατη απόφασή της να περιορίσει την τελική ταχύτητα όλων των μοντέλων της στα 180 χλμ./ώρα από το 2020, η Volvo προβαίνει σε ένα ακόμα ανάλογο βήμα προκειμένου να μηδενίσει τους θανάτους σε τροχαία ατυχήματα στα αυτοκίνητα της. Έτσι, όπως επισήμως ανακοινώθηκε προ ολίγου, σε όλα τα μοντέλα της σουηδικής εταιρείας με αρχή το 2020 θα βρίσκονται εγκατεστημένες κάμερες και αισθητήρες που θα παρακολουθούν τον οδηγό και θα επιτρέπουν στο ίδιο το αυτοκίνητο να παρεμβαίνει αν παρατηρηθεί πως ένας μεθυσμένος «χειριστής» δεν ανταποκρίνεται στα προειδοποιητικά ηχητικά ή φωτεινά σήματα.

Όπως αναφέρει η Volvo, η παρέμβαση σε ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας κίνησης του αυτοκινήτου, την αποστολή προειδοποιητικού σήματος στην υπηρεσία υποστήριξης Volvo on Call της εταιρείας και, τέλος, την άμεση ακινητοποίηση και ασφαλή στάθμευση του οχήματος.

«Όταν πρόκειται για την ασφάλεια, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα ατυχήματα συνολικά και όχι να περιορίσουμε τον αντίκτυπο όταν ένα ατύχημα είναι επικείμενο και αναπόφευκτο», δήλωσε ο Henrik Green, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Τεχνολογίας Volvo Cars. Και συμπλήρωσε: «Σε αυτή την περίπτωση, οι κάμερες θα παρακολουθούν για συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο».

Όπως αναφέρει η σουηδική εταιρεία, οι κάμερες θα παρακολουθούν, για παράδειγμα, αν ο οδηγός έχει κλειστά τα μάτια του και για πόση ώρα, αν το βλέμμα του είναι στραμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός των αυστηρών ορίων του δρόμου, αν αργεί να αντιδράσει σε διάφορες καταστάσεις, ακόμα και αν κρατά ή όχι με τα χέρια του το τιμόνι.

«Υπάρχουν πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν εξαιτίας μεθυσμένων οδηγών», δηλώνει ο καθηγητής οδηγικής συμπεριφοράς της Volvo Cars, Trent Victor.  Και προσθέτει: «Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν μετά από ένα ποτό, και ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ικανότητές τους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα θέσουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της NHTSA, σχεδόν το 30% των θανάτων στις ΗΠΑ από τροχαία ατυχήματα το 2017 είχαν να κάνουν με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εισαγωγή καμερών σε όλα τα μοντέλα της Volvo θα ξεκινήσει από την επόμενη γενιά των μοντέλων που θα βασίζονται στο δάπεδο SPA2 της εταιρείας. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, λεπτομέρειες σχετικά με το πλήθος αλλά και την ακριβή θέση των καμερών στο εσωτερικό θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέλος, η Volvo παρουσίασε επίσης το Care Key, το οποίο θα επιτρέπει από το 2021 σε όλους τους ιδιοκτήτες μοντέλων της εταιρείας να θέσουν περιορισμούς στη μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου, προτού το δανείσουν σε άλλους._Χ.Α.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου