top icon
Κόσμος

Καμπανάκι κινδύνου από την BMW

Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ευρώπη, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών και οι υψηλοί δείκτες πληθωρισμού προμηνύουν ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για τους κατασκευαστές και την αγορά αυτοκινήτου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες, η BMW μείωσε σήμερα τις προβλέψεις της παραγωγής της και προειδοποίησε για ένα εξαιρετικά ασταθές δεύτερο εξάμηνο, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα με την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη και η έλλειψη ημιαγωγών παγκοσμίως αποτελούν τους δύο πιο κρίσιμους παράγοντες για την πορεία της αγοράς αυτοκινήτου – και ευρύτερα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η BMW αναμένει σταθερή αύξηση πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο, αν και οι συνολικές παραδόσεις της θα υπολείπονται σε σχέση με εκείνες του περασμένου έτους που έφτασαν τα 2,52 εκατομμύρια μονάδες για το σύνολο του ομίλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τυχόν πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ή η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία, δεν συνυπολογίστηκαν στις ως άνω προβλέψεις, δήλωσε η BMW.

«Οι δυσκολίες στην προμήθεια ημιαγωγών παραμένουν το κυρίαρχο και καθοριστικό ζήτημα για τις πωλήσεις μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse.

BMW Oliver Zipse

Το BMW Group ανέφερε πτώση της τάξης του 31% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου (προ τόκων και φόρων), τα οποία έφτασαν στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τα υψηλότερα έσοδα.

«Ο κρίσιμος παράγοντας θα είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση του εφοδιασμού – όχι μόνο για τους ημιαγωγούς, αλλά και για την ενέργεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Oliver Zipse.

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει περαιτέρω ή να σταματήσει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία ώθησαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να υιοθετήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό η γερμανική εταιρεία αξιολογεί αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο αγοράζοντας ενέργεια από άλλες πηγές, προσέθεσε ο επικεφαλής του BMW Group και πρόεδρος της ACEA.

Oliver Zipse - BMW

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ