top icon
Επικαιρότητα

Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για τα μοντέλα της Mini

Η Mini θα εισάγει μέσα στο 2018 στην πλειοψηφία των μοντέλων της έναν νέο τύπο μετάδοσης.

Οι Βαυαροί ιδιοκτήτες της βρετανικής Mini ανακοίνωσαν πως από την επόμενη κιόλας χρονιά πολλές από τις διαθέσιμες εκδοχές των 3θυρων, 5θυρων και Convertible παραλλαγών της γκάμας θα είναι διαθέσιμες μ’ ένα νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, το οποίο θα έχει 7 σχέσεις και θα παρουσιαστεί σε συνδυασμό με επιλεγμένους κινητήρες ώστε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο σπορ χαρακτήρας της μάρκας. Όπως ανακοινώθηκε, το κιβώτιο αυτό, το οποίο φέρει τη γνώριμη από τα μοντέλα της BMW ονομασία Steptronic, εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Getrag και καταργεί το αυτόματο των 6 σχέσεων που σήμερα δίνει το «παρών» σε ουκ ολίγα μοντέλα-εκδόσεις της γκάμας.

Το εν λόγω σύστημα μετάδοσης συνοδεύεται από έναν κομψό επιλογέα (όχι όμως και από paddles αλλαγής των σχέσεων πίσω από το τιμόνι), ο οποίος «επιστρέφει» στην αρχική του θέση μετά την επιλογή των «στάσεων» D, N ή R. Η επιλογή Parking γίνεται με το πάτημα του σχετικού μπουτόν που βρίσκεται στο επάνω μέρος του, ενώ με τη μετακίνησή του προς τα αριστερά, ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα Sport.

Στον τεχνικό τομέα, η καρδιά του κιβωτίου Steptronic είναι οι δύο ελαιόψυκτοι συμπλέκτες του, με τον πρώτο να είναι «υπεύθυνος» για τις μονές σχέσεις και την όπισθεν (1, 3, 5, 7 και R) και το δεύτερο για τις ζυγές (2, 4, 6). Κατά τη διάρκεια που το αυτοκίνητο κινείται, ο ένας συμπλέκτης είναι ανοιχτός και ο άλλος κλειστός, με την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, η οποία αναλύει διαρκώς δεδομένα που αφορούν στον ρυθμό περιστροφής του κινητήρα, στη θέση του πεντάλ του γκαζιού και στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος, να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι η πιο κατάλληλη για τις δεδομένες περιστάσεις επόμενη σχέση που πρέπει να επιλεχθεί._X.A. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ