top icon
Επικαιρότητα

Κλασικά μοντέλα της FCA «παρελαύνουν» στην Ευρώπη

Σε μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων σε όλη τη γηραιά ήπειρο, τα κλασσικά μοντέλα της FCA αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους φίλους του αυτοκινήτου.

Τιμώντας την πλούσια ιστορία του ομίλου, η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) έχει δημιουργήσει το ειδικό τμήμα FCA Heritage, αποστολή του οποίου είναι να διατηρεί και να αναδεικνύει την κληρονομιά των Alfa Romeo, Fiat, Lancia και Abarth. Σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε όλη την Ευρώπη, η FCA Heritage είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικά από τα πιο ξεχωριστά μοντέλα του ομίλου που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την εταιρία, αλλά και συνολικά τον χώρο του αυτοκινήτου.

Το θρυλικό Fiat 500 μαγεύει το Παρίσι

Αποτελεί ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για την αυτοκίνηση. Το Fiat 500, σχεδιασμένο από τον ιδιοφυή μηχανικό Dante Giacosa, παρουσιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1957 και άλλαξε για πάντα τα αυτοκίνητα πόλης. Η αναβίωση του θρυλικού μοντέλου το 2007 αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κυριαρχεί τόσο σε σχεδιαστικό, όσο και εμπορικό επίπεδο. Στα πλαίσια του 34ου Festival Automobile International (31 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου), τη μεγαλύτερη εκδήλωση σχετικά με το design αυτοκινήτων που πραγματοποιείται στο Παρίσι, το Fiat 500, σε όλες τις γενιές του, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράλληλα ο «πατέρας» του σύγχρονου Fiat 500, σχεδιαστής Roberto Giolito, ο οποίος πλέον είναι ο επικεφαλής της Fiat Heritage, βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο “Prix d’ Hοnneur”

Στην έκθεση εκτός από το κλασσικό 500 και τη σύγχρονη εκδοχή του, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και ξεχωριστά πρωτότυπα μοντέλα της σειράς, όπως το Trepiùno του 2004, το πρωτότυπο που αποτέλεσε τον προπομπό του σύγχρονου 500, καθώς και το Coupé Zagato του 2011.

Το σύγχρονο Fiat 500 έχει ξεπεράσει ήδη τα 2.110.000 πωλήσεις, πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ το 2018, ενώ συνυπολογίζοντας και τις πωλήσεις της πρώτης γενιάς (1957-1977) περισσότερα από 6.000.000 Fiat 500 πέρασαν τη γραμμή παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

FCA και Abarth: Βίοι παράλληλοι

Η ιστορία της Abarth -ως συνεργάτης και στη συνέχεια ως κομμάτι της FCA- παρουσιάζεται στο κοινό με μερικές από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες της μάρκας. Με αφορμή και τα 70 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας, αρχικά στο Τορίνο στα πλαίσια του “Automotoretrò 2019” (31 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια στην Expo Porte de Versailles στο Παρίσι (6 – 10 Φεβρουαρίου), το σήμα του σκορπιού κυριαρχεί με μοναδικές δημιουργίες όπως η Alfa Romeo 750 Competizione (1955), το Fiat Nuova 500 με το κιτ βελτίωσης Abarth “Record” (1958), το Abarth 1000 Monoposto Record Classe G (1965) και η Lancia Rally 037 (1982). Όλα τα παραπάνω μοντέλα κρύβουν μέσα τους το πάθος, αλλά και την κληρονομιά του Carlo Abarth για μηχανολογική τελειότητα, υψηλή απόδοση, και οδηγική ευχαρίστηση.

To Fiat 130 Familiare του Agnelli

Στην έκθεση Bremen Classic Motorshow (1-3 Φεβρουαρίου), η FCA Heritage, επεφύλαξε μια ιδιαίτερη έκπληξη αποκαλύπτοντας στο κοινό το Fiat 130 Familiare του 1972, το οποίο κατασκευάστηκε για τον Umberto Agnelli, αδερφό του Giovanni Agnelli που υπήρξε πρόεδρος της Fiat αλλά και της Juventus.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σχεδιάστηκε ειδικά από το Fiat Style Centre και κατασκευάστηκε στο χέρι από την εταιρεία Officine Introzzi που εδρεύει στο Κόμο. Βασισμένο στη 4θυρη έκδοση του Fiat 130, το Familiare εφοδιάστηκε με έναν V6 κινητήρα 3,2 λίτρων απόδοσης 165 ίππων. Σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας μόλις 4 Fiat 130 Familiare κατασκευάστηκαν, όλα για μέλη της οικογένειας Agnelli.   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ