top icon
Επικαιρότητα

Κρατική ενίσχυση 2,9 δις € για την κατασκευή μπαταριών εντός Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την παροχή κρατικής ενίσχυσης στις Tesla και BMW, καθώς και σε άλλους κατασκευαστές, για την υποστήριξη της παραγωγής μπαταριών εντός Ευρώπης, ούτως ώστε η τελευταία να μειώσει τις εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσης με την ονομασία European Battery Innovation ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε συνέχεια του προγράμματος European Battery Alliance που εκπονήθηκε το 2017, με στόχο την στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας να μεταβεί από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση.

«Η Επιτροπή ενέκρινε ολόκληρο το πρόγραμμα. Οι μεμονωμένες χρηματοδοτήσεις καθώς και τα ποσά χρηματοδότησης ανά εταιρεία θα είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας για το όλο project που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2028.

Παράλληλα με την Tesla και την BMW, οι 42 εταιρείες που έχουν εγγραφεί με στόχο να λάβουν την κρατική ενίσχυση περιλαμβάνουν τις Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems και Enel X.

Η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος θα προέλθει από την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Φινλανδία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ισπανία και την Σουηδία.

Στόχος της ΕΕ είναι επίσης η  προσέλκυση 9 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

«Απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι ώστε να αναλάβει την χρηματοδότηση μόνο ένα κράτος μέλος ή μία εταιρεία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Και προσέθεσε:

«Επομένως, είναι λογικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να στηρίξουν τη βιομηχανία για την κατασκευή μπαταριών»,

Το πρόγραμμα European Battery Innovation καλύπτει από την εξόρυξη των πρώτων υλών και τον σχεδιασμό έως την παραγωγή και ανακύκλωση των μπαταριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα φιλοξενεί σήμερα στο σύνολο της υφηλίου περίπου το 80% της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ