top icon
Επικαιρότητα

Lamborghini Huracan STO: Street legal αλλά με αγωνιστικές καταβολές (+video)

Η Lamborghini έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τον πλήρη φάκελο της νέας Huracan STO, ένος supercar που γεννήθηκε στους αγώνες προκειμένου όμως να κυκλοφορεί… ελεύθερο σε δρόμο και πίστα.

Η Lamborghini συνεχίζει να μεγαλουργεί στον μαγικό κόσμο των supercars αξιοποιώντας για μία ακόμα φορά τη μαγιά της Huracan και ειδικότερα της έκδοσης Performante. Μα, πρωτίστως, την υψηλή τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, και συνεχίζει να αποκτά μέχρι και σήμερα, στους αγώνες ταχύτητας στους οποίους μετέχει μέσω της Squadra Corse. Για την περίσταση, η νέα και άκρως εκθαμβωτική Huracan STO (όπου STO σημειώστε Super Trofeo Omologata) είναι ένα street-legal αυτοκίνητο υπερ-υψηλών επιδόσεων που παντρεύει στο προηγμένο της «σώμα» στοιχεία καθαρόαιμων κατασκευών όπως η Huracan Super Trofeo Evo και GT3 Evo.

Lamborghini Huracan STO

Ξεκινώντας από τα… βασικά, η νέα Huracan STO παίρνει κίνηση από τον γνωστό V10 κινητήρα της Lamborghini ο οποίος εξακολουθεί να αποδίδει μέγιστη ισχύ 640 ίππων και ροπή 565 Nm στις 6.500 σ.α.λ., χωρίς ασφαλώς τούρμπο, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 και 200 χλμ./ώρα σε χρόνο 3,0 και 9,0 δλ. αντίστοιχα, καθώς και τελική ταχύτητα 315 χλμ./ώρα. Μολαταύτα, το ενδιαφέρον εστιάζεται πολύ περισσότερο σε άλλα στοιχεία της ιδιαίτερης αυτής κατασκευής που σχετίζονται με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και την αεροδυναμική της απόδοση.

Lamborghini Huracan STO

Πιο συγκεκριμένα, το καπό, τα φτερά και ο εμπρός προφυλακτήρας της Huracan STO αποτελούν ένα ενιαίο «εξάρτημα». Πρόκειται για το «cofango», όπως το αποκαλούν οι εμπνευστές του, το οποίο δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς της Lamborghini συνδυάζοντας τις λέξεις «cofano» (κουκούλα) και το «parafango» (φτερό) – αν μη τι άλλο πρόκειται για μια σαφή παραπομπή στις Miura και Sesto Elemento. Την ίδια στιγμή, οι νέοι αγωγοί αέρα στο καπό αυξάνουν τη ροή μέσω του κεντρικού ψυγείου συμβάλλοντας συγχρόνως στη δημιουργία επιπλέον downforce. Το «cofango» ενσωματώνει επίσης έναν νέο splitter που κατευθύνει τη ροή αέρα στο ανασχεδιασμένο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, καθώς και στον πίσω διαχύτη.

Lamborghini Huracan STO

Από εκεί και πέρα, το «cofango» έχει σχήμα που ωθεί τη ροή του αέρα πάνω από τα εμπρός φτερά, τα οποία ενσωματώνουν περσίδες για τη μεγιστοποίηση της ροής αέρα που εξέρχεται από τους θόλους των τροχών, μειώνοντας την πίεση στο εσωτερικό τους και αυξάνοντας το downforce – την ίδια στιγμή, το πλαϊνό τμήμα του «cofango» κατευθύνει τη ροή του αέρα γύρω από τους εμπρός τροχούς, μειώνοντας τις αντιστάσεις.

Lamborghini Huracan STO

Χαρακτηριστικό στοιχείο του αυτοκινήτου είναι επίσης και τα πίσω φτερά -που προέρχονται από την Super Trofeo Evo- τα οποία αυξάνουν την κάθετα παραγόμενη δύναμη και συνολικά την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Η ενσωματωμένη στο πίσω φτερό εισαγωγή τύπου NACA χρησιμεύει για την είσοδο του αέρα προς τον κινητήρα, με τον κοντό σε μήκος αγωγό να επιτρέπει μείωση στις απώλειες στατικής πίεσης έως και 30%. Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός του καλύμματος του κινητήρα βελτιώνει την ψύξη του, ενώ οι νέοι εκτροπείς αέρα, που είναι ενσωματωμένοι στο πλαίσιο του πίσω καπό, διαχειρίζονται την εισερχόμενη ροή αέρα από το snorkel σύμφωνα με τις θερμοκρασιακές ανάγκες του κινητήρα -εδώ χαρακτηριστικό είναι επίσης τόσο το νέο, ενσωματωμένο πτερύγιο (shark fin), όσο και η πλήρως ρυθμιζόμενη (σε τρεις θέσεις) αεροτομή.

Lamborghini Huracan STO

Όλα τα παραπάνω στοιχεία και τεχνολογίες έχουν ως αποτέλεσμα η νέα Huracan STO να επιτυγχάνει τις υψηλότερες τιμές κάθετης δύναμης στην κατηγορία της –αλλά και την καλύτερη αεροδυναμική ισορροπία για αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων με κίνηση στους πίσω τροχούς. Συνολικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Lamborghini στις επίσημες ανακοινώσεις της, η ροή του αέρα είναι βελτιωμένη κατά 37% σε σχέση με την Huracan Performante, ενώ υψηλότερη σε σχέση με αυτή είναι και η κάθετα παραγόμενη δύναμη (+53%).

Lamborghini Huracan STO

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξωτερικά πάνελ της νέας Lamborghini Huracan STO είναι κατασκευασμένα από carbon σε ποσοστό 75%, ενώ ελαφρύτερο κατά 25% είναι μέχρι και το εμπρός παρπρίζ. Σε ότι αφορά στους τροχούς, τα ειδικής σχεδίασης ελαστικά της Bridgestone, τα οποία προσφέρονται σε δύο τύπους για χρήση εντός και εκτός πίστας, συνδυάζονται με ζάντες κατασκευασμένες από μαγνήσιο. Με δεδομένες όλες τις εν λόγω «πρακτικές», το συνολικό βαρος του αυτοκινήτου είναι μόλις 1.339 κιλά (χωρίς υγρά), τιμή μικρότερη κατά 43 κιλά σε σχέση με την Huracan Performante.

Lamborghini Huracan STO

Με μεγαλύτερο μετατρόχιο, πιο σφικτά σημεία έδρασης της ανάρτησης, νέες αντιστρεπτικές δοκούς και τα προηγμένα αμορτισέρ MagneRide 2.0 της Lamborghini, η Huracan STO εξακολουθεί να διαθέτει το γνωστό σύστημα τετραδιεύθυνσης της εταιρείας σε συνδυασμό με πιο άμεσο και με σταθερό λόγο σύστημα διεύθυνσης. Από εκεί και πέρα, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα υπερ-κατασκευή από τη Sant’Agata -η οποία θα είναι διαθέσιμη από την προσεχή άνοιξη και μετά στην τιμή των 250.000 ευρώ χωρίς φόρους- διαθέτει τρία νέα driving modes, τα STO, Trofeo και Pioggia (το τελευταίο για χρήση στη βροχή) και μεγαλύτερα κεραμικά φρένα με 60% καλύτερη αντοχή και βελτιωμένη κατά 25% ισχύ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ