top icon
Κόσμος

Το νέο Lexus RX αποκαλύπτεται

Με την πέμπτη γενιά του RX, η Lexus ανοίγει ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο για το εμβληματικό SUV.

Το πρωτοποριακό μοντέλο RX αποτελεί το best seller της Lexus τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως από την παρουσίασή του το 1998 – εκ των οποίων 300.000 στην Ευρώπη – η 5η γενιά του μοντέλου RX είναι κομβικής σημασίας για τη μελλοντική στρατηγική “Lexus Electrified” της μάρκας.

Μαζί με το πρόσφατα λανσαρισμένο NX και το πρόσφατα αποκαλυφθέν RZ, το RX θα συμβάλει στην οικοδόμηση του “επόμενου κεφαλαίου” της Lexus. Αυτά τα τρία μοντέλα αντιπροσωπεύουν την επίθεση της Lexus στην αγορά των D-E Premium SUV.

Lexus RX

Νέο κεφάλαιο σχεδιαστικά

Η νέα γενιά του Lexus RX, χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα GA-K των Ιαπώνων, με τους σχεδιαστές να ενσωματώνουν τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα του “ατρακτοειδούς αμαξώματος” στο νέο RX. Το ιαπωνικό crossover έχει πλέον μια πιο κομψή σιλουέτα, ενώ η επέκταση του καπό, η επιμήκυνση του μεταξονίου κατά 60 χλστ. και η χαμηλότερη κατά 10 χλστ. οροφή, δίνουν μια αίσθηση κουπέ στο νέο RX.

Σε σχέση με το προγενέστερο RX το μήκος έχει παραμείνει το ίδιο στα 4.890 χλστ. με το πλάτος και το ύψος να βρίσκονται στα 1.920 και 1.710, ενώ το μεταξόνιο φτάνει πλέον στα 2.850 χλστ. Αυξημένα παρουσιάζονται και τα μετατρόχια στα 1.650 και 1.675 χλστ. εμπρός και πίσω αντίστοιχα, έχοντας κερδίσει 15 και 50 χλστ. σε σχέση με το παρελθόν.

Οι τριπλοί προβολείς LED είναι πιο αιχμηροί σε σχήμα και πιο οριζόντιοι. Η σχεδίαση, που τονίζεται από φώτα ημέρας σχήματος L, δημιουργεί μία δυναμική εμφάνιση, ενώ στο πίσω τμήμα του μοντέλου, τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα μονής γραμμής της Lexus υπογραμμίζουν την εμβληματική όψη του RX. Η εισαγωγή του νέου σήματος “LEXUS” στην πόρτα του χώρου αποσκευών, δημιουργεί μία «καθαρή» και σύγχρονη εμφάνιση.

Τονίζοντας τα sport διαπιστευτήρια του RX, η έκδοση “F SPORT” διαθέτει βελτιώσεις στην εμπρός μάσκα, στις ποδιές και στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες. Αυτή η έκδοση θα προσφέρεται μόνο στο RX 500h Hybrid Electric Υψηλών Επιδόσεων.

Lexus RX

Πολυτελές περιβάλλον

Στο εσωτερικό του νέου RX, συναντάμε τη φιλοσοφία “Tazuna” (η Ιαπωνική λέξη Tazuna σημαίνει γκέμια αλόγου) που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στα νέα NX και RZ. Ο οδηγός του RX έχει στη διάθεση του πηγές πληροφοριών όπως: οθόνη πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας με διαγώνιο στις 14 ίντσες, βασική ένδειξη του πίνακα οργάνων και το head-up display.

Οι σχεδιαστές επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα μινιμαλιστικό, και ταυτόχρονα διαισθητικό και προσεγμένο εσωτερικό χώρο χρησιμοποιώντας υλικά κορυφαίας ποιότητας. Τα εμπρός καθίσματα έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν κορυφαία προσβασιμότητα και εξαιρετική στήριξη. Για να εξασφαλίζεται η κατάλληλη εργονομική στήριξη γύρω από τη μέση, δημιουργήθηκε ένα κοίλο σχήμα στα πλαϊνά τμήματα του καθίσματος.

Εκφράζοντας το πνεύμα φιλοξενίας “Omotenashi” της Lexus, η λειτουργία Lexus Mood Selector επιτρέπει στους επιβάτες να προσαρμόζουν τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του RX από μία παλέτα 64 χρωμάτων και δεκατεσσάρων ειδικών θεμάτων. Επιπρόσθετα το νέο RX προσφέρει άφθονο χώρο για αποσκευές και πέντε πολυτελή καθίσματα με εξαιρετικό χώρο για τους επιβάτες. Χάρη στην έξυπνη σχεδίαση της πίσω πόρτας, ο χώρος αποσκευών είναι τώρα κατά 50 χλστ. μεγαλύτερος σε μήκος. Αυτό το πρόσθετο μήκος βοηθά στη μεταφορά αντικειμένων μεγαλύτερου όγκου, ενώ τα διαιρούμενα σε ποσοστό 40:20:40 πίσω καθίσματα επιτρέπουν τη φόρτωση εξοπλισμού όπως τα σκι και οι σανίδες του σερφ.

Lexus RX

Γκάμα που ανοίγει νέους ορίζοντες

Αξιοποιώντας τη στρατηγική “Lexus Electrified” που ακολουθεί μία προσέγγιση πολλαπλών τεχνολογιών και τη δεκαπεντάχρονη εμπειρία στην τεχνολογία ηλεκτροκίνησης, το νέο RX ανοίγει νέους ορίζοντες.

Στη βάση των εκδόσεων βρίσκεται το υβριδικό RX 350h με το 4η γενιάς σύστημα της ιαπωνικής εταιρείας και συνδυαστική απόδοση από τον ηλεκτρικό και τον κινητήρα βενζίνης των 2.5 λίτρων που φτάνει στους 245 ίππους. Το RX 350h επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε οχτώ δευτερόλεπτα, ενώ η μικτή κατανάλωση περιορίζεται στα 6.4-6.7 λτ./100 χλμ., σύμφωνα με τη Lexus. Το RX 350h θα αποτελέσει μία ισχυρή εναλλακτική λύση έναντι των ανταγωνιστικών πετρελαιοκινητήρων χαμηλού κυβισμού, ιδανικό για πελάτες που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση και την απόδοση.

Lexus RX

Η Lexus χρησιμοποίησε την άνω των 15 ετών εμπειρία της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης για τη δημιουργία του plug-in υβριδικού ηλεκτρικού RX 450h+ που θεωρείται το επόμενο βήμα προόδου.

Το RX 450h+, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το best-seller RX μοντέλο στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, διαθέτει υβριδικό ηλεκτρικό τετρακύλινδρο κινητήρα 2,5 λίτρων και επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 18,1 kWh. Ένας πρόσθετος πίσω ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει τη μόνιμη κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το plug-in σύστημα αποδίδει ισχύ 306 ίππων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε επτά δευτερόλεπτα. Μπορεί να προσφέρει περίπου την ίδια ισχύ με το απερχόμενο RX 450h, αλλά πλέον υπάρχει περισσότερη ροπή και ταχύτερη επιτάχυνση. Με την περισσότερη ισχύ να προέρχεται από τους ηλεκτροκινητήρες, η οδήγηση είναι πιο άνετη και εκλεπτυσμένη, με αισθητά χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων. Οι εκτιμώμενοι στόχοι εκπομπών CO2 (μικτός κύκλος WLTP) κάτω από 26 g/km και κατανάλωσης καυσίμου κάτω από 1.2 l/100 χλμ. θα είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Το RX 450h+ θα μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά περίπου για 65 χιλιόμετρα με τη μέγιστη ταχύτητα στο πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα να αγγίζει τα 135 χιλιόμετρα. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το plug-in υβριδικό Lexus διατηρεί υψηλή αποδοτικότητα όταν η μπαταρία είναι εξαντλημένη, καθώς το RX 450h+ χρησιμοποιεί το προηγμένο αυτοφορτιζόμενο υβριδικό ηλεκτρικό σύστημα 4ης γενιάς.

Lexus RX

Το επαναστατικό, νέο υβριδικό ηλεκτρικό SUV επιδόσεων RX 500h είναι το πρώτο υπερτροφοδοτούμενο υβριδικό μοντέλο της Lexus. Με ισχύ προερχόμενη από μία εντελώς νέα υβριδική αρχιτεκτονική που αποτελείται από έναν κινητήρα turbo 2,4 λίτρων και ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, το RX 500h αποδίδει 371 ίππους και εξαιρετικά δυναμικό χειρισμό χάρη στο DIRECT4. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος ανάμεσα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και το κιβώτιο ταχυτήτων με συμπλέκτη και στις δύο πλευρές, που επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στην παροχή ισχύος.

Το πίσω μέρος είναι εξοπλισμένο με έναν e-Axle 80kW: ένα συμπαγές, αρθρωτό πακέτο που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, κιβώτιο και μία ECU τοποθετημένη ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Οι συμπαγείς διαστάσεις του, βοηθούν στην εξασφάλιση περισσότερου χώρου στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών. Η παροχή ισχύος ελέγχεται μέσω του DIRECT4, μιας αποκλειστικής νέας τεχνολογίας ελέγχου κίνησης της Lexus που λανσαρίστηκε πρόσφατα στο RZ 450e. Αυτό το έξυπνο σύστημα εξισορροπεί συνεχώς την ισχύ και τη ροπή μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα σε οποιαδήποτε οδηγική κατάσταση, μεταβάλλοντας αυτόματα και απρόσκοπτα την κατανομή ισχύος μεταξύ των 2 αξόνων με μεγαλύτερη ακρίβεια από όση θα μπορούσε οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα.

Lexus RX

Χρηστικότητα και ασφάλεια

Το νέο RX προσφέρει προηγμένη συνδεσιμότητα που είναι ταυτόχρονα ταχύτερη και πιο σταθερή, παρέχοντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία πολυμέσων, συνεχώς συνδεδεμένων υπηρεσιών και την ευκολία των over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεων. Η χρήση του smartphone, της πλοήγησης, των διαφόρων εντολών του οχήματος, των λειτουργιών πολυμέσων και της συνδεσιμότητας μέσω cloud, είναι μόνο μερικοί από τους εκατοντάδες τρόπους με τους οποίους ο οδηγός αλληλεπιδρά με το νέο RX.

Η Lexus με το νέο RX εισάγει πολλές προηγμένες ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες που βελτιώνουν την άνεση, και τη «ζωή» στο αυτοκίνητο, παρέχοντας ευκολία και ενισχύοντας το πνεύμα της φιλοξενίας Omotenashi. Το νέο RX σε όλες τις εκδόσεις προσφέρει μια πληθώρα από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης για τον οδηγό.

Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης: Pre-Collision System, Emergency Steering Assist, Adaptive Cruise Control, Lane Trace Assist, Front Cross-Traffic Alert, Lexus Safety System+, Proactive Driving Assist, Driver Monitor, Blind Spot Monitor, Safe Exit Assist συμπληρώνουν τη σύγχρονη νέα εικόνα του RX.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ