Επικαιρότητα Κόσμος

Το lockdown επέφερε μείωση στους θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη κατά 36%

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας και Μεταφορών και αφορούν σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ δείχνουν ότι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα τον περασμένο Απρίλιο μειώθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ίδιου μήνα τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην Ιταλία (84%), ενώ σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα η πτώση υπερέβη ποσοστιαία το 59%. Ωστόσο, η μείωση της κυκλοφορίας, ελέω Covid-19, δεν οδήγησε σε μείωση των θανάτων σε όλες τις χώρες. Στη Σουηδία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, για παράδειγμα, οι θάνατοι από τροχαία τον Απρίλιο παρέμειναν στα ίδια ή και υψηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές επίπεδα, προφανώς λόγω των λιγότερο αυστηρών περιορισμών στην κίνηση οχημάτων.

Η έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας και Μεταφορών δείχνει ότι οι θάνατοι δεν μειώθηκαν σε βαθμό ανάλογο της «πτώσης» της κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ιθύνοντες του European Transport Safety Council, απαιτείται ενδελεχής έρευνα για την πλήρη κατανόηση του εν λόγω «φαινομένου».

Μολαταύτα, δε είναι λίγα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το μήνα Απρίλιο αυξήθηκε το πλήθος των οδηγών που υπερέβη σαν τα όρια ταχύτητας. Η Δανία, για παράδειγμα, δημοσίευσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν αύξηση άνω του 10% στους οδηγούς που πιάστηκαν να υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. Στη Γαλλία επίσης κατεγράφη αύξηση της τάξης του 16% στα πιο σοβαρά αδικήματα που αφορούν την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία οι παραβιάσεις αυτού του τύπου που εντοπίστηκαν αξιοποιώντας ένα πλήθος σταθερών καμερών ασφαλείας καταδεικνύει αύξηση κατά 39% στον αριθμό των οδηγών που υπερέβησαν τα όρια σε μη αστικούς δρόμους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Τα δεδομένα που αφορούν στους θανάτους ανά τύπο οχήματος δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες - ωστόσο η Ισπανία κατέγραψε σημαντική αύξηση στους θανάτους των οδηγών οχημάτων βαρέου τύπου.

Από τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που αναφέρονται στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας και Μεταφορών για το μήνα Απρίλιο, στις 19 παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Σε απόλυτους αριθμούς κατεγράφησαν 910 θάνατοι, έναντι περισσότερων από 1.400 τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '80;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου