top icon
Κόσμος

Mazda CX-30: Mε κορυφαία επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας (videos)

Το Mazda CX-30 ξεδιπλώνει τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του προτάσσοντας μεταξύ άλλων αρετών, κορυφαία επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας χάρη στις μοναδικές τεχνολογίες που υιοθετεί.

Αν υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που «συνοδεύει» σήμερα κάθε τετράτροχη κατασκευή της Mazda, συμπεριλαμβανομένου του νέου CX-30, τότε αυτό δεν είναι άλλο από την οδηγική απόλαυση που απλόχερα προσφέρει κάθε πρότασση του Ιάπωνα κατασκευασή – και η παροχή υψηλών επιπέδων ασφάλειας αποτελεί, αν μη τι άλλο, αναπόσπαστο συστατικό για την επίτευξή της.

Με δεδομένο ότι το αίσθημα ασφάλειας αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για κάθε άνθρωπο, η Mazda, και το νέο CX-30 ειδικότερα, στοχεύουν σε ένα παρόν και ένα μέλλον στο οποίο οι προσωπικές μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς και χωρίς ατυχήματα.

Mazda CX-30

Για να επιτευχθεί αυτό, η γενική φιλοσοφία ασφάλειας της Mazda και του νέου CX-30 περιλαμβάνει τέσσερις βασικές πτυχές: την εργονομική και ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου, την υιοθέτηση συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας που υποστηρίζουν τον οδηγό ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες κυκλοφορίας, την ενεργοποίηση λειτουργιών πριν από τη σύγκρουση που επαναφέρουν το αυτοκίνητο σε ασφαλή κατάσταση καθώς, τέλος, τα συστήματα παθητικής ασφαλείας, που με τη σειρά τους έχουν στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων και των τραυματισμών των επιβατών και των πεζών, σε περίπτωση ατυχήματος.

Για το σκοπό αυτό, μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφαλείας με την ονομασία i-Activsense, περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του ιαπωνικού SUV. Σημείο αναφοράς εδώ είναι ένα πλήθος καμερών και αισθητήρων που βρίσκονται εγκατεστημένοι μέσα και γύρω από το αυτοκίνητο προκειμένου να παρακολουθούν την κυκλοφορία και ολόκληρο το περιβάλλον οδήγησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του οδηγού και των άλλων χρηστών του δρόμου.

Mazda CX-30

Για παράδειγμα, το έξυπνο σύστημα πέδησης του νέου CX-30 βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων, ειδικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπου ο χρόνος άμεσης αντίδρασης είναι καθοριστικής σημασίας. Τα συστήματα προειδοποίησης για την κυκλοφορία μπροστά και πίσω από το αυτοκίνητο, βοηθούν τον οδηγό σε περιπτώσεις οδήγησης όπου η ορατότητά του είναι περιορισμένη – όπως σε μία διασταύρωση ή όταν κινείται με όπισθεν.

Mazda CX-30

Η σαφής εικόνα του δρόμου μπροστά βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προηγμένης τεχνολογίας των προβολέων LED του Mazda CX-30, η οποία προσαρμόζει συνεχώς τη μεγάλη σκάλα για να παρέχει ορατότητα χωρίς να στραβώνει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Ο έλεγχος των τυφλών σημείων χρησιμοποιεί ραντάρ για την παρακολούθηση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του αυτοκινήτου, προειδοποιώντας τον οδηγό για κάθε πιθανό κίνδυνο, όπως για παράδειγμα κατά την αλλαγή λωρίδας. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σε συνδυασμό με διάφορα συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης εκτροπής και διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, που βοηθούν το αυτοκίνητο να κινείται κάθε στιγμή με ασφάλεια στο δρόμο.

Mazda CX-30

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την οδική ασφάλεια είναι η κατάσταση του οδηγού – όταν είναι κουρασμένος ή νυσταγμένος, ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mazda προσφέρει το σύστημα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του οδηγού. Εδώ, μια κάμερα τοποθετημένη στο εσωτερικό της καμπίνας παρακολουθεί τα σημάδια κόπωσης, όπως τις κινήσεις των βλεφάρων και το βλέμμα του, και ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικού μηνύματος πριν εκείνος χάσει τη συγκέντρωσή του. Μαζί με το σύστημα rada rcruise control και το σύστημα υποβοήθησης σε μποτιλιάρισμα, η οδήγηση γίνεται όχι μόνο ασφαλέστερη, αλλά και πιο άνετη και πιο ξεκούραστη.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με όλα τα συστήματα ασφάλειας που προσφέρει η Mazda σήμερα:

Ο υψηλός δείκτης ασφάλειας που προσφέρει σήμερα το νέο CX-30 δεν απορρέει μόνο από τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, αλλά και από τεχνολογίες όπως το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης i-Activ AWD, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με τη λειτουργία «ανίχνευσης κατακόρυφου φορτίου» και στους τέσσερεις τροχούς και λειτουργεί σε συνδυασμό με το GVC (G-Vectoring Control) για τον έλεγχο της κατανομής της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, ενισχύοντας το βαθμό πρόσφυσης ανεξάρτητα από τον τρόπο και τις συνθήκες οδήγησης.

Mazda CX-30

Στην πράξη, και συγκεκριμένα στην είσοδο της στροφής, το σύστημα διατηρεί την υπάρχουσα κατανομή ροπής εμπρός κα πίσω για να δώσει προτεραιότητα στην καλύτερη απόκριση μέσω του ελέγχου ροπής της μονάδας GVC. Μετά την είσοδο στη στροφή, το σύστημα AWD αυξάνει σταδιακά το ποσοστό της ροπής που φτάνει στους πίσω τροχούς ώστε να εξασφαλιστεί ουδέτερη συμπεριφορά και σταθερότητα μέσα στη στροφή. Η συνεργασία με το GVC βελτιώνει επίσης σημαντικά την απόκριση των πίσω τροχών και τη γραμμικότητα σε σχέση με τις εντολές του οδηγού στο γκάζι. Κατά την επιτάχυνση, η ροπή κατανέμεται περισσότερο στους πίσω τροχούς και κατά την επιβράδυνση περισσότερο στους εμπρός, μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό το επίπεδο πρόσφυσης και των τεσσάρων ελαστικών. Συγχρόνως, η λειτουργία αυτή συμβάλει στη βελτίωση της δυνατότητας ελέγχου του οχήματος, με αποτέλεσμα το CX-30 να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εντολές του οδηγού στο τιμόνι.

Mazda CX-30

Κορυφαία επιτεύγματα και σε παθητική ασφάλεια για το νέο Mazda CX-30

Η φιλοσοφία σχεδιασμού και κατασκευής του νέου Mazda CX-30 είναι ανάλογα ανθρωποκεντρική όσον αφορά την παθητική ασφάλεια που προσφέρει σε όλα τα σενάρια οδήγησης. Πρωταρχικός στόχος και ζητούμενο εδώ είναι να εξασφαλιστεί μια ιδανική εικόνα του περιβάλλοντος στον οποίο κινείται ο οδηγός, επιτρέποντάς του να εστιάσει τη συγκέντρωσή του στην οδήγηση. Εν προκειμένω, μία βασική πτυχή είναι η θέση οδήγησης, με τις εμπρός και μεσαίες κολώνες του οχήματος, καθώς και το ταμπλό και ο πίνακας οργάνων, να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε οδηγός να έχει καθαρό οπτικό πεδίο διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα άνεσης.

Mazda CX-30

Σημαντική στον τομέα αυτό είναι η συμβολή της προηγμένης τεχνολογίας head-up display, η οποία παρέχει απρόσκοπτα τις σχετικές πληροφορίες, απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χωρίς να αποσπάται το βλέμμα του από το δρόμο.

Επισφραγίζοντας τις προσπάθειες της Mazda στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, το νέο CX-30 έχει ήδη αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές ασφάλειας που πραγματοποιεί ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP, σημειώνοντας μάλιστα εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης. Κορυφαία όλων, η μοναδική στον κόσμο βαθμολογία 99% στον τομέα της προστασίας Ενηλίκων Επιβατών.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί τη φιλοσοφία και τις τεχνολογίες πίσω από τα συστήματα παθητικής ασφάλειας της Mazda:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Mazda CX-30
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ