top icon
Κόσμος

Mazda CX-60: Ο δεκάλογος της Ιαπωνικής του κουλτούρας

H νέα SUV ναυαρχίδα της Mazda, το CX-60 εκτός από τις καινοτομίες που εισάγει, διατυμπανίζει με κάθε πτυχή της κατασκευής του την Ιαπωνική του φιλοσοφία.

Λίγο πριν οδηγήσουμε την νέα ναυαρχίδα της εταιρείας στην επίσημη παρουσίαση επί γερμανικού εδάφους, το νέο CX-60 πρόλαβε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο μας, με μερικές λέξεις που αντικατοπτρίζουν την Ιαπωνική κουλτούρα , μιας made in Japan , κατασκευής.

CX-60

Kodo

Η περίφημη σχεδιαστική φιλοσοφία «Kodo-Soul of Motion» της Mazda, εισήλθε στην δεύτερη φάση της με την παρουσίαση του Mazda 3. H νέα ναυαρχίδα της εταιρείας, το SUV CX-60, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές αυτής της σχεδιαστικής φιλοσοφίας, αλλά θα έπρεπε να φέρει εις πέρας μία δύσκολη αποστολή.

Να εξελίξει περαιτέρω αυτή την φιλοσοφία και παράλληλα να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, ως μία δημιουργία που δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί, παρά μόνο στην Ιαπωνία. Βλέποντας το προφίλ του νέου CX-60,  μια τολμηρή ροή φωτός προέρχεται από την οροφή και φτάνει στο πίσω φτερό, σαν μια δυνατή γραμμή ζωγραφισμένη από ένα ιαπωνικό πινέλο καλλιγραφίας, τοποθετώντας το αυτοκίνητο σταθερά στο έδαφος.

CX-60

Ma

Η εξωτερική σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από την ιαπωνική αισθητική αρχή του «less is more» και την έννοια του Ma, την ήρεμη και εξευγενισμένη ομορφιά του άδειου χώρου, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που είναι διακριτικό, αλλά εκπέμπει μια σιγουριά στην εμφάνισή του, συνυφασμένο με την νέα αρχιτεκτονική (κινητήρας εμπρός με κίνηση στους πίσω τροχούς) του κορυφαίου SUV της Mazda .

CX-60

Kaichou

To κομψό εσωτερικό που αποτελείται από υλικά κορυφαίας ποιότητας,  αντανακλά τις ιδέες του Kaichou, ένα στοιχείο αρμονίας που συνδυάζει διαφορετικά υλικά και υφές, όπως ξύλο σφένδαμου, δέμα nappa, ειδικά κατεργασμένα ιαπωνικά υφάσματα και διάφορες επιχρωμιωμένες λεπτομέρειες.

CX-60

Musubu

Πρόκειται για την τέχνη της συνένωσης, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μία περίτεχνη συρραφή στο ταμπλό και τον πίνακα οργάνων.

CX-60

Takumi & Homura

H φιλοσοφία Takumi συμβολίζει τη δεξιότητα και την ακρίβεια, αντιπροσωπεύοντας τη μακρά παράδοση της χειροτεχνίας στην Ιαπωνία.  Σε ότι αφορά την λέξη homura, που στα Ιαπωνικά σημαίνει φλόγα, εκφράζει μία ελεγχόμενη αίσθηση ενέργειας.

Στην περίπτωση του CX-60, takumi και homura ονομάζονται τα κορυφαία εξοπλιστικά επίπεδα,  με ειδικές εξωτερικές και εσωτερικές λεπτομέρειες, χρωματισμούς αμαξώματος και σκουρόχρωμες ζάντες 20 ιντσών.

CX-60

Takuminuri

Εξελίσσοντας περαιτέρω αυτή την περίφημη τεχνολογία βαφής της εταιρείας, μία νέα απόχρωση με την ονομασία «Rhodium White», έρχεται να προστεθεί στα λεγόμενα signature colors, που ήταν τα Soul Red Crystal και Machine Grey (ενώ υπάρχουν ακόμα πέντε συμβατικές αποχρώσεις που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής του CX-60).

Η νέα αυτή λευκή απόχρωση «Rhodium White», προκαλεί μία επιπλέον οπτική επίδραση, χάρις σε μία λεπτή ανακλαστική βαφή με μία πυκνότερη όψη μικροσωματιδίων, δημιουργώντας έτσι μία αντίθεση φωτός και σκιάς.

CX-60

Hacho

H διαμόρφωση των επενδύσεων από ξύλο σφένδαμου, αντικατοπτρίζει την Ιαπωνική αισθητική Hacho, που βασίζεται στις εκούσιες ανισότητες των επιφανειών και την ισορροπία μέσω ασυμμετρίας.

CX-60

Kakenui

Πρόκειται για μία Ιαπωνική τεχνική ραψίματος, όπου η δημιουργία ανάγλυφων ραφών, εκμεταλλεύεται τα κενά διαστήματα του υφάσματος, προκειμένου να αποκαλύψει μία εικόνα του υλικού που κρύβεται από κάτω.

CX-60

Jimba ittai

Τι Mazda θα ήταν, εάν δεν βρίσκαμε έστω και μία αναφορά γύρω από την περίφημη έκφραση, που πρωτοσυναντήσαμε στα 90’s όταν παρουσιάστηκε το πρώτο ΜΧ-5. Όπως η μοναδική σχέση που έχει το άλογο με τον αναβάτη του (οι ρίζες του Jimba ittai προέρχονται από τον 12ο αιώνα και ένα τελετουργικό τοξοβολίας πάνω σε άλογο), έτσι και οι σχεδιαστές της Mazda θέλουν να υπάρχει μία αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου.

Αυτό μάλιστα ισχύει και στην περίπτωση του CX-60, είτε αυτό κινείται στην άσφαλτο, είτε σε εκτός δρόμου περιπλανήσεις, ασχέτως βαθμού πρόσφυσης. Καθοριστική είναι η συμβολή της πλατφόρμας  Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture (που αφορά την διαμήκη διάταξη με κινητήρα εμπρός και πίσω κίνηση), της ανάρτησης με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, αλλά και της νέας τετρακίνησης  i-Activ AWD (με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη).

CX-60

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Mazda CX-60 PHEV
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ