Επικαιρότητα Κόσμος

Μείωση κερδών και εσόδων στο πρώτο το τρίμηνο για Daimler και Groupe Renault

Οι δύο εταιρείες δεν είχαν το ιδανικό ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφοντας μείωση εσόδων και κερδών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Daimler, τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 16% εξαιτίας των χαμηλότερων κατά 4% πωλήσεων, του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών αλλά και των σημαντικών επενδύσεων στο τμήμα βαρέων φορτηγών. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μειώθηκαν στα 2,8 δις €, από 3,3 δις € που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Την ίδια στιγμή, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους κάμφθηκε σημαντικά αγγίζοντας το 6,1%, από 9% που ήταν υο προηγούμενο έτος, πρωτίστως εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων της Mercedes στην Κίνα κατά 3% και της ανόδου των πωλήσεων των compact αυτοκινήτων που κατά τεκμήριο προσφέρουν στην εταιρεία χαμηλότερο περιθώριο κέρδους.

«Δεν μπορούμε και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Πρέπει τώρα να εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2019», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Daimler, Dieter Zetsche.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής περίπου 10.000 θέσεων εργασίας ως μέρος των μέτρων εξοικονόμησης 6 δις € έως το 2021.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην περίπτωση της Renault, με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου να υποχωρούν κατά 4,8% αγγίζοντας τα 12,53 δις € από 13,155 δις €. Σύμφωνα με τους Γάλλους, βασικά αίτια για αυτό ήταν οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες και η περσινή απόσυρση της εταιρείας από την αγορά του Ιράν. Παρά τη μείωση των πωλήσεων σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ινδία, ο όγκος πωλήσεων του γαλλικού ομίλου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2% και στη Βραζιλία κατά 29,4%._Χ.Α,

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου