top icon
Επικαιρότητα

Μείωση πωλήσεων κατά 8,6% στην Ευρώπη τον Αύγουστο

Αισθητή μείωση σημείωσαν οι εγγραφές νέων μοντέλων τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη – γεγονός που σε πρώτη ανάγνωση εκπλήσσει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, όλοι σχεδόν οι «πρωτοκλασάτοι» κατασκευαστές είδαν την εμπορική τους επιρροή στη γηραιά ήπειρο να κάμπτεται. Συνολικά, η πτώση που καταγράφηκε άγγιξε το 8,6% τον Αύγουστο, με τις ταξινομήσεις να αγγίζουν σε απόλυτα νούμερα τις 1,07 εκ. μονάδες.

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς αυτοκινήτου, η πτώση αυτή είναι απολύτως ερμηνεύσιμη, και ως ένα βαθμό λογική και αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπάθησαν να ταξινομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα εν όψει της εφαρμογής του αυστηρότερου πρωτοκόλλου υπολογισμού των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης (λέγε με WLTP) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με τον ACEA, τον περασμένο μήνα η Nissan μείωσε την εμπορική της απήχηση στην Ευρώπη κατά 48%, με τη Renault να «χάνει» ποσοστιαία 38 μονάδες. Από τη μεριά τους, η Fiat κατέγραψε κάμψη που άγγιξε το 26% και η VW το 14%.

Από τις χαρακτηρισμένες και ως premium μάρκες, οι Jaguar και Land Rover σημείωσαν πτώση της τάξης του 21% και 3,3%, αντιστοιχα. Σε αντίθεση με την Mercedes, η οποία είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 13%, εκείνες των Audi και BMW κατέγραψαν πτώση που έφτασε το 9,1% και 8,4%, αντίστοιχα.

Μικρότερη ήταν η… ζημιά που υπέστησαν οι Toyota, Hyundai και Kia, όπου η πτώση περιορίστηκε ποσοστιαία στο 1%, 2% και 3,2%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, στη Citroen η πτώση άγγιξε το 8,1%, στην Opel/Vauxhall το 6,9% και στην Peugeot στο 3,4% – αντίθετα, εκείνες της DS κατέγραψαν άνοδο.

Στο στρατόπεδο του VW Group, εκτός από τη «μαμά» εταιρεία και την Audi, μείωση κατεγράφη τόσο στην περίπτωση της Seat (-1%), όσο και σε εκείνη της Porshce (-18%). Στον αντίποδα, ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για την Skoda, με τους Τσέχους να καταγράφουν βελτίωση του εμπορικού τους βηματισμού που άγγιξε το 5,4%._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ