top icon
Κόσμος

Mercedes: Τα αποτελέσματα του 2021 σε Ελλάδα και κόσμο

Η Mercedes έκοψε το νήμα για το 2021 στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των premium αυτοκινήτων, ενώ στον παγκόσμιο χάρτη κατάφερε να διαθέσει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Η Mercedes κατακτά για όγδοη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση σε πωλήσεις στην κατηγορία των premium επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Συνολικά στην Ελλάδα ταξινομήθηκαν 5.263 οχήματα του ομίλου, και συγκεκριμένα 4.375 επιβατικά οχήματα Mercedes και smart (4.295 οχήματα Mercedes και 80 smart), 528 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Mercedes και Fuso Canter (κάτω των 3,5 τόνων), 183 επαγγελματικά οχήματα Mercedes και Fuso Canter (άνω των 3,5 τόνων) και 257 λεωφορεία Μercedes και Setra (πηγή: ΣΕΑΑ).

Τόσο στα φορτηγά από 3,5 τόνους, όσο και στο σύνολο της αγοράς των λεωφορείων, η Mercedes-Benz Ελλάς κατετάγη επίσης πρώτη σε πωλήσεις.

Tesla Model 3 Performance – Mercedes-AMG CLA 45 S 4Matic+

To μερίδιο αγοράς στα επιβατικά ανέρχεται στο 4,3%. Στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα στο 5%, στα επαγγελματικά οχήματα άνω των 3,5 τόνων στο 52,4% και στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα άνω των 8 τόνων στο 26,6%. Στα λεωφορεία δε, το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 56,6%.

Όσον αφορά στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών και plug-in hybrid αυτοκινήτων Mercedes και Mercedes-EQ, αυτές ανέρχονται σε 1.054, καταλαμβάνοντας ποσοστό 24,5% επί των συνολικών πωλήσεων επιβατικών της μάρκας στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί ένα πολύ υψηλό μερίδιο στο μείγμα των πωλήσεων, το οποίο επέτρεψε στη Mercedes-Benz Ελλάς να ξεπεράσει κατά πολύ τους εσωτερικούς στόχους που της είχαν τεθεί από τη μητρική εταιρεία όσον αφορά στην εκπομπή CO2.

Mercedes EQA 250

Επιπλέον, η εξαιρετική πορεία των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid (xEV) μοντέλων Mercedes, αντικατοπτρίζεται στην 1η θέση που επιτυγχάνει η μάρκα στις συνολικές πωλήσεις xEV στη χώρα μας: στα 6.961 οχήματα αυτής της κατηγορίας, τα 1.054 είναι της μάρκας Mercedes (μερίδιο 15,1%). Μάλιστα το μερίδιο αγοράς της μάρκας στην κατηγορία των xEVs ανάμεσα στους premium κατασκευαστές ανέρχεται σε 23,4%.

Ο κος Ι. Καλλίγερος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς δήλωσε:

«Το 2022 βρίσκει τη Mercedes-Benz να σπάει το ρόδι έχοντας κατακτήσει για 8η συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στις πωλήσεις της premium κατηγορίας στη χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες που επεφύλασσε σε όλους μας η χρονιά που πέρασε, η Mercedes-Benz κόβει και πάλι πρώτη το νήμα των πωλήσεων της πολυτελούς κατηγορίας στην Ελλάδα ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση στον ραγδαία μεταβαλλόμενο χώρο της αυτοκίνησης προς τη νέα εποχή. Συνδυάζοντας την ασφάλεια με την ξεχωριστή αισθητική, την άνεση με τις επιδόσεις και την αξιοπιστία με την τεχνολογική καινοτομία αφουγκράζεται διαρκώς τους πελάτες της, προσφέροντας λύσεις μετακίνησης και υπηρεσίες για κάθε ανάγκη και επιθυμία και ανταμείβεται με τη σταθερή προτίμηση που επιδεικνύουν στη μάρκα».

Mercedes

Η Mercedes παγκοσμίως

Η Mercedes ανεβάζει σταθερά ρυθμούς στη διαδρομή της προς το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το 2021 οι πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in hybrid (xEV) μοντέλων της έσπασαν ακόμα ένα ρεκόρ φτάνοντας τις 227.458 μονάδες (+69,3%), εκ των οποίων οι 48.936 αφορουσαν αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα (BEV) της Mercedes-EQ (+154,8%). Μαζί με τα smart και τα ελαφρά επαγγελματικά της Mercedes, οι συνολικές πωλήσεις των BEV ξεπέρασαν τις 99.000 μονάδες. Από την έναρξη πωλήσεων της EQS τον Αύγουστο του 2021, οι παραγγελίες για την ηλεκτρική ναυαρχίδα της μάρκας ανήλθαν στις 16.370, παρ’ όλο που η έναρξη των πωλήσεων λιανικής στις δύο μεγαλύτερες αγορές – τις ΗΠΑ και την Κίνα – ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις παραγγελίες του μοντέλου.

Mercedes EQB

Η Britta Seeger, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Daimler AG & Mercedes-Benz AG, Υπεύθυνη για το Marketing και τις Πωλήσεις δήλωσε: «Σε μία χρονιά με τόσες προκλήσεις, οι Maybach, AMG & G-Class σημείωσαν νέα ρεκόρ. Οι παραγγελίες για την EQS το ηλεκτρικό μοντέλο με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην αγορά σήμερα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και η παραγωγή του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου AMG ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την ηλεκτρική μας ναυαρχίδα. Η ισχυρή ζήτηση για όλες τις μάρκες μας δίνει στη Mercedes-Benz τον ούριο άνεμο που χρειάζεται για να επιταχύνει την πορεία της προς τη νέα ηλεκτρική εποχή.»

Όσον αφορά στην S-Class, οι παραδόσεις τους αυξήθηκαν κατά 40% στις 87.064 μονάδες, με τις πωλήσεις στην Κίνα να αποτελούν το 35,5% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι πωλήσεις της G-Class ανήλθαν στον αριθμό-ρεκόρ 41.174. Τα μοντέλα της Mercedes-AMG έφτασαν τις 145.979 πωλήσεις (+16,7%). Οι πωλήσεις της Mercedes-Maybach αυξήθηκαν στις 15.730 μονάδες (+50,7%) παίρνοντας μεγάλη ώθηση από την Κίνα, όπου τα οχήματα της Mercedes-Maybach πωλούνται με ρυθμό άνω των 900 το μήνα.

Mercedes-Maybach

Οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων της Mercedes ανά περιοχές και χώρες

Οι πωλήσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκαν στις 1.009.763 μονάδες (-1,6%) το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 και έφτασαν τις 758.863 (-2%) στην Κίνα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ανήλθαν στις 696.136 (-11,2%) μονάδες, εκ των οποίων οι 213.105 (-25,5%) πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Οι πωλήσεις στη Β. Αμερική παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτές του 2020 και ανήλθαν στις 318.456 μονάδες (+0,3%) εκ των οποίων οι 276.102 μονάδες (+0,4%) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με βάση τους εσωτερικούς υπολογισμούς που έχει κάνει η Mercedes, θα επιτευχθεί ο στόχος για τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων του στόλου των οχημάτων που διέθεσε το 2021 στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας). Για το 2022 αναμένεται νέα, σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, καθώς θα συνεχιστεί η μεγάλη ζήτηση για υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα της πολυτελούς μάρκας.

Mercedes

Oι πωλήσεις των επαγγελματικών μοντέλων της Mercedes

Οι πωλήσεις των επαγγελματικών van αυξήθηκαν κατά 2,6% το 2021 και ανήλθαν στις 334.210 μονάδες, χάρη στην ισχυρή ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυρίως από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,3% και 4,8% αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, η Ισπανία αναδείχθηκε ισχυρή αγορά με τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά 23,2% το χρόνο που μας πέρασε. Στις ΗΠΑ, όπου ειδικά το Sprinter ήταν και πάλι ο πρωταγωνιστής των πωλήσεων, διατέθηκαν 53.472 μονάδες (Sprinter και Metris).

Το 4ο τρίμηνο, η έλλειψη ημιαγωγών προκάλεσε καθυστερήσεις στη διάθεση των οχημάτων των πελατών. Οι παραδόσεις ελαφρών επαγγελματικών μειώθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το προηγούμενο, ισχυρό τρίμηνο του 2021, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη ζήτηση λόγω των επιδράσεων του κορωνοϊού. Σε παγκόσμιο επίπεδο παραδόθηκαν 90.532 Sprinter, Vito και Citan, όμως οι πωλήσεις παρουσίασαν κάμψη στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αντίθετα στην Κίνα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Περισσότερα από 9.000 ηλεκτρικά van πωλήθηκαν για επαγγελματική χρήση πέρυσι, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε σύγκριση με το 2020 και αυξάνοντας περαιτέρω το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στον στόλο των ελαφρών επαγγελματικών. Το eVito van, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, θα πείσει ακόμα περισσότερους πελάτες να επιλέξουν την ηλεκτροκίνηση το 2022 με μια πρόσθετη έκδοση μπαταρίας και την στάνταρ λειτουργία γρήγορης φόρτισης.

Mercedes

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ