top icon
Περιβάλλον

Mercedes: «Πράσινο» ατσάλι στα αυτοκίνητά της από το 2025

Η Mercedes ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την σουηδική start-up εταιρεία H2 Green Steel για την προμήθεια ατσαλιού που θα παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές.

Η Mercedes καθίσταται ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που αποκτά μερίδιο στη σουηδική εταιρεία H2 Green Steel (H2GS) με στόχο την παραγωγή ατσαλιού χωρίς εκπομπές CO2. Έτσι, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους προμηθευτές της, η Mercedes «επανεξετάζει την εφοδιαστική της αλυσίδα για να εστιάσει στη μείωση των εκπομπών CO2 και όχι στην αντιστάθμιση».

Μέσα από τη συνεργασία της με την H2 Green Steel, η Mercedes προχωρά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου Ambition 2039, που στόχο έχει τον μηδενισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έντεκα χρόνια νωρίτερα από αυτό που απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ.

«Με την συμμετοχή μας στην H2 Green Steel, η Mercedes στέλνει ένα σημαντικό σήμα για να επιταχύνει τις αλλαγές στη χαλυβουργία. Σκοπεύουμε να λανσάρουμε “πράσινο” χάλυβα σε διάφορα μοντέλα μας ήδη από το 2025», δηλώνει ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ένα 4θυρο μοντέλο της Mercedes είναι κατασκευασμένο κατά περίπου 50% από χάλυβα, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εκπομπών CO2 στην παραγωγή.

To «πράσινο» ατσάλι της Mercedes

Το ατσάλι που παράγεται χρησιμοποιώντας μία κλασική υψικάμινο, εκπέμπει κατά μέσο όρο περισσότερους από 2 τόνους CO2 ανά τόνο. Στη νέα διαδικασία παραγωγής, η H2 Green Steel χρησιμοποιεί υδρογόνο και ηλεκτρισμό από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί για κάρβουνο. Εδώ, το υδρογόνο χρησιμεύει ως αέριο αναγωγής, το οποίο απελευθερώνει και δεσμεύει το οξυγόνο από το σιδηρομετάλλευμα, χωρίς να παράγεται CO2, παρά μόνο νερό. Την ίδια στιγμή η σουηδική εταριεία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές για τις ενεργειακές απαιτήσεις που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής του χάλυβα.

Ποια είναι η H2 Green Steel

Η H2 Green Steel (H2GS) ιδρύθηκε το 2020 με στόχο την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής χάλυβα χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίων, στη βόρεια Σουηδία. Η H2GS σχεδιάζει να παράγει 5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα χωρίς τη χρήση ορυκτών μέχρι το 2030 συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον αποκαρβονισμό της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό η H2GS θα δημιουργήσει επιχειρήσεις στο Boden και στο Lulea της Σουηδίας.

Ο ιδρυτής της εταιρείας αλλά και ο μεγαλύτερος μέτοχος της είναι η Vargas, η οποία είναι συνιδρυτής της Northvolt.

Mercedes SL

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ