top icon
Επικαιρότητα

Μόλις το 57% των διαθέσιμων εκδόσεων στην Ευρώπη έχουν «περάσει» τις συμπληγάδες του WLTP

Αποκαλυπτική αποδεικνύεται μία μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η Jatο, η οποία αποφαίνεται πως μόλις λίγο περισσότερες από τις μισές εκδόσεις μοντέλων που διατίθεντο έως σήμερα στη γηραιά ήπειρο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τον WLTP, το νέο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης.

Η έρευνα της Jato πραγματοποιήθηκε σε 22 αγορές της Ευρώπης λαμβάνοντας υπόψη της στοιχεία που αφορούν σε 61 διαφορετικούς κατασκευαστές και συνολικά σε 5.044 εκδόσεις μοντέλων τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά της μελέτης, μέχρι στιγμής μόλις το 57% των ως άνω εκδόσεων έχει καταφέρει να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τη νέα οδηγία του WLTP που από την 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ στην Ευρώπη. Όπως αποφαίνονται οι ιθύνοντες της Jato, ανάμεσα στους μεγάλους κατασκευαστές οχημάτων το ποσοστό επιτυχίας έως τώρα ανέρχεται σχεδόν στο 63%, ενώ στους πολύ μικρούς ακόμα και στο μόλις 8%. Όπως είναι προφανές, το… πολυπόθητο 100% είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πλέον πως δεν θα επιτευχθεί, καθώς πολλές εταιρείες πρόκειται, για προφανείς λόγους, να καταργήσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) πολλές από τις έως τώρα διαθέσιμες εκδόσεις μοντέλων τους.

Μεταξύ των premium εμπορικών σημάτων στην Ευρώπη, εκείνοι με ετήσιο όγκο πωλήσεων μεταξύ 100.000 και 200.000 μονάδων έχουν το υψηλότερο ποσοστό «συμμόρφωσης» με τις νόρμες του WLTP (74%), ακολουθούμενοι από τις εταιρείες με παραγωγή ανά έτος που κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 μονάδες (65%). Oι mainstream κατασκευαστές με πωλήσεις από 100.000 έως 300.000 μονάδες ετησίως παρουσίασαν επιτυχία της τάξης του 68%. Όσες δε εταιρείες πωλούν πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα έχουν «περάσει» μέχρι στιγμής μέσα από τις συμπληγάδες του WLTP με επιτυχία που ποσοστιαία αγγίζει το 51%, ενώ τις… εξετάσεις πέρασαν μόλις το 34% των εκδόσεων των κατασκευαστών με πωλήσεις μεταξύ 5.000 και 10.000 μονάδων._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ