top icon
Επικαιρότητα

«Ναι» από Αμβούργο και Στουτγάρδη στην απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ

Δύο μεγάλες πόλεις της Γερμανίας έδειξαν πρόθυμες σήμερα να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων εντός της περιφέρειάς τους. Και μάλιστα, λίαν συντόμως.

Αυτό τουλάχιστον διεμήνυσαν σήμερα υψηλόβαθμοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών των δύο πόλεων μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας που δίνει το «πράσινο φως» για απαγορεύσεις στην κυκλοφορία κίνησης των ρυπογόνων ντίζελ αυτοκινήτων.

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Αμβούργου, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, δήλωσε για το θέμα τα εξής:

«Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας που περιγράφονται στα πλάνα βελτίωσης των επιπέδων ρύπων της πόλης μας και αφορούν στα παλιά ντίζελ οχήματα, θα εφαρμοστούν σύντομα. Πιθανότατα στα τέλη Απριλίου».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος της Στουτγάρδης, Fritz Kuhn, είπε μεταξύ άλλων:

«Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα επικαιροποιήσει το περιβαλλοντικό του πλάνο εφαρμόζοντας τις αρχές της απόφασης. Σε αυτό θα καθοριστεί ποια αυτοκίνητα θα απαγορευτούν και πότε το μέτρο θα εφαρμοστεί».

Από τη μεριά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, εμφανώς… μουδιασμένη μετά την ανακοίνωση της απόφασης που επιτρέπει στις τοπικές αρχές των πόλων να προβούν σε απαγορεύσεις εφόσον οι ίδιες το κρίνουν, δήλωσε τα εξής:

«Εξετάζουμε την απόφαση και θα συζητήσουμε με τις πόλεις για το πώς θα προχωρήσουμε. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μεμονωμένες πόλεις και πραγματικά δεν αφορά όλη τη χώρα και όλους τους ιδιοκτήτες στη Γερμανία».

Από τη μεριά της, η Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Barbara Hendricks, δήλωσε τα εξής:

«Η απόφαση αυτή δε σημαίνει πως οι απαγορεύσεις θα εφαρμοστούν εν μια νυκτί. Στόχος μου ήταν και είναι πως οι απαγορεύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιβληθούν, καθώς μπορούμε να καθαρίσουμε τον αέρα με άλλους τρόπους… Μπορούμε αυτή την κρίση να την μετατρέψουμε σε πρόκληση… Το πρόβλημα άλλωστε οφείλεται στους κατασκευαστές οχημάτων και δεν πρέπει να τους απαλλάξουμε από τις ευθύνες τους. Οι αναβαθμίσεις στα αυτοκίνητα αυτά μπορούν να συμβάλλουν αρκετά… Πιστεύω πως είναι άδικο κάποιοι που αγόρασαν πρόσφατα ένα καινούργιο αυτοκίνητο να αναγκαστούν τώρα να αγοράσουν άλλο».

Υπουργός Μεταφορών, Christian Schmidt, δήλωσε από τη μεριά του:

«Πρέπει να κάνουμε ότι είναι εφικτό για να αποτρέψουμε την απώλεια ελευθερίας των πολιτών και τη μείωση της αξίας των αυτοκινήτων».

Αυτή τη στιγμή, από τα 15 εκ, ντίζελ οχήματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία, μόλις τα 2,7 εκ. πληρούν τη νόρμα Euro 6._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ