top icon
Επικαιρότητα

Νέα από τον κόσμο

Το 2016 σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Toyota Corolla, καθώς το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο του κόσμου γιορτάζει την 50ή του επέτειο.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ TOYOTA COROLLA

Το 2016 σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Toyota Corolla, καθώς το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο του κόσμου γιορτάζει την 50ή του επέτειο. Η πρώτη γενιά παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία το 1966 και κυκλοφόρησε σε δύο τύπους αμαξώματος (2θυρο & 4θυρο σεντάν, 2θυρο στέισον βάγκον). Το όνομα «Corolla» (λατινικής προέλευσης, από τη φράση «crown of flowers», στέμμα λουλουδιών) επιλέχθηκε με την ελπίδα το μοντέλο να ανθήσει στην αγορά. Και ακριβώς αυτό συνέβη: μέσα σε τρία χρόνια, η πρώτη γενιά έγινε Νο 1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Το 1997 έγινε παγκόσμιο best-seller, με τις αθροιστικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις 22,65 εκατ. μονάδες. Με παραγωγή σε δεκαέξι εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, έχουν ταξινομηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 44 εκατ. μονάδες, με αποτέλεσμα το ένα στα πέντε αυτοκίνητα που έχει πουλήσει η Toyota στην ιστορία της να είναι Corolla. Πάνω από 1 εκατ. πωλούνται κάθε χρόνο από το 2002. Πέρυσι πωλούνταν συνολικά 3.670 Corolla κάθε μέρα, σε πάνω από 150 χώρες.

VOLVO V90 CROSS COUNTRY

Η Cross Country εκδοχή του V90 διαθέτει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την «κλασική» στέισον βάγκον, οι οποίες διαφοροποιούν το χαρακτήρα του. Το ύψος του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 65 χλστ., ενώ μεγαλύτερη κατά 42 χλστ. είναι η συνολική διάμετρος των τροχών στους οποίους «πατά». Διευρυμένα είναι και τα μετατρόχια (+20 χλστ. εμπρός, +40 χλστ. πίσω). Η σουηδική εταιρεία προσφέρει για το Cross Country τέσσερα προγράμματα οδήγησης: Rough Road, Comfort, Eco, Dynamic. Στο βασικό εξοπλισμό θα είναι το σύστημα αυτόματης κατάβασης (Hill Descent), όχι όμως και η πίσω αερανάρτηση, η οποία είναι προαιρετική. Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, οι γνωστοί D3, D5, T5 και T6 θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αποδίδοντας από 190 έως 320 ίππους.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 5ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ AUDI

Τέσσερις δεκαετίες πέρασαν από το 1976, όταν η Audi παρουσίασε τον πρώτο 5κύλινδρο βενζινοκινητήρα, στη δεύτερη γενιά του «100». Πιο συμπαγής σε σχέση με τους αντίστοιχους 6κύλινδρους και πιο premium σε σχέση με τους 4κύλινδρους, είχε χωρητικότητα 2,1 λίτρα, αποδίδοντας στην αρχική του έκδοση 136 ίππους. Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του 5κύλινδρου κινητήρα στη «Γνωριμία» του Audi TT RS.

PORSCHE MACAN TURBO PERFORMANCE PACKAGE

Η γερμανική εταιρεία προίκισε το μικρό της SUV με «πακέτο επιδόσεων», βελτιώνοντας την εμφάνιση, την ισχύ και τη συμπεριφορά στο δρόμο της κορυφαίας έκδοσης Turbo της Macan. Ο γνώριμος V6 κινητήρας των 3,6 λίτρων αύξησε την ισχύ του κατά 40 ίππους, φθάνοντας τους 440. Οι εν λόγω αναβαθμίσεις εξασφαλίζουν επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,4 δλ., τιμή καλύτερη κατά 0,4 δλ. της απλής Macan Turbo, αλλά και κατά 0,2 δλ. σε σχέση με την 911 Carrera.

5 ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SUBARU LEVORG

Το Levorg των ευρωπαϊκών προδιαγραφών κέρδισε την υψηλότερη βαθμολογία των 5 αστεριών, στην αξιολόγηση του ανεξάρτητου οργανισμού δοκιμών πρόσκρουσης Euro NCAP. Από τη χρονιά που διανύουμε έχει εισαχθεί ένα νέο τεστ, που ελέγχει πόσο καλά τα οχήματα εντοπίζουν και αποτρέπουν συγκρούσεις με πεζούς. Το εξοπλισμένο με σύστημα EyeSight Levorg ήταν ικανό να εντοπίζει τους πεζούς, και πέτυχε καλές επιδόσεις. Το EyeSight είναι το πρώτο σύστημα υποβοήθησης του οδηγού που χρησιμοποιεί μόνο στερεοσκοπικές κάμερες για την ανίχνευση οχημάτων, πεζών, ποδηλατών και μοτοσυκλετιστών.

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ SKODA OCTAVIA

Το πιο επιτυχημένο μοντέλo της Skoda έκλεισε δύο δεκαετίες ζωής. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1996 ξεκίνησε στη Μλάντα Μπόλεσλαβ η παραγωγή της πρώτης γενιάς. Η εξέλιξη του μελλοντικού best-seller είχε αρχίσει ένα χρόνο μετά την εξαγορά από τον Όμιλο VW, που δάνεισε στη Skoda την πλατφόρμα του Golf IV, πάνω στην οποία πάτησε το πρώτο Octavia. Το Μάιο του 1998 οι Τσέχοι παρουσίασαν την Combi, ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησαν οι εκδόσεις με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Η πρώτη γενιά παραγόταν μέχρι το Νοέμβριο του 2010, με την εταιρεία να έχει κατασκευάσει 970.000 Sedan και 470.000 Combi. Η Skoda είχε ήδη παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά το 2004. Έως το 2013, που σταμάτησε να κατασκευάζει το Octavia ΙΙ, η παραγωγή του άγγιξε συνολικά τις 2,5 εκατ. μονάδες (1,6 εκατ. Sedan, 900.000 Combi). Το ντεμπούτο της τρίτης γενιάς πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012. Μέχρι σήμερα η συνολική παραγωγή όλων των γενιών του μοντέλου έχει ξεπεράσει τις 5 εκατ. μονάδες.

VARSOVIA CONCEPT

Η Varsovia Motor Company είναι μια εταιρεία της Πολωνίας η οποία παρουσίασε, σε συνεργασία με το σχεδιαστικό στούντιο Kadler, τη δική της εκδοχή στην κατηγορία των σεντάν πολυτελείας. Ασφαλώς δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο έτοιμο να μπει στην παραγωγή, αλλά για μια σπουδή που προτάσσει ενδιαφέρουσες λύσεις, επιχειρώντας να μετατρέψει την καμπίνα σε χώρο ευχάριστης διαβίωσης. Η ηλεκτρική αυτονομία του ανέρχεται στα 350 χλμ. και η συνολική-συνδυαστική τα 850 χλμ., ενώ τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 5 δλ. Η εταιρεία ευελπιστεί να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο σε μία από τις επερχόμενες διεθνείς εκθέσεις, έχοντας στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον πενήντα αγοραστών.

VW CRAFTER: INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2017

Η διεθνής επιτροπή των δημοσιογράφων για τα επαγγελματικά οχήματα, που προέρχονται από 24 ευρωπαϊκές χώρες, επέλεξαν το νέο Crafter ως το καλύτερο φορτηγό μεταφοράς για το 2017. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Επαγγελματικών Αυτοκινήτων που διεξήχθη στο Ανόβερο από 22 έως 29 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ