Επικαιρότητα Κόσμος

Νέα έρευνα από την ΕΕ για σύσταση καρτέλ από Audi, BMW, Daimler, Porsche και VW

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτό που χαρακτηρίζεται από την ίδια ως «εμπεριστατωμένη έρευνα» προκειμένου τα μέλη της να αποφανθούν αν οι BMW, Daimler και τα τρία βασικά μέλη του VW Group ήρθαν σε συμφωνία προκειμένου αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στην ανάπτυξη των τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως μία τέτοια συμφωνία ανάμεσα στους «Big 3» θα παραβίαζε τους κανόνες μονοπωλίου που ορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Margrethe Vestager, υπεύθυνος για την πολιτική ανταγωνισμού στο αρμόδιο εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά το κατά πόσον οι BMW, Daimler και VW Group συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάπτυξη σημαντικών συστημάτων για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών από τους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν ως στόχο να καταστήσουν τα επιβατικά αυτοκίνητα λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Εάν αποδειχθεί, αυτή η συμπαιγνία μπορεί να έχει εμποδίσει τους καταναλωτές από το να αγοράσουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν ήδη διαθέσιμη στους κατασκευαστές».

Στη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι υπάλληλοι ή και τα στελέχη των BMW, Daimler, VW, Audi και Porsche έλαβαν μέρος σε συναντήσεις κατά τις οποίες συνεννοήθηκαν για να περιορίσουν την ανάπτυξη και την εισαγωγή ενός αριθμού συστημάτων ελέγχου των εκπομπών ρύπων, όπως για παράδειγμά φίλτρα σωματιδίων.

Ωστόσο, στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΕ πως οι αντιμονοπωλιακοί κανόνες στη γηραιά ήπειρο αφήνουν περιθώρια για συνεργασία μεταξύ των εταιρειών αρκεί ο στόχος να είναι η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων._Χ.Α.

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου