top icon
Επικαιρότητα

Νέες κατηγορίες εις βάρος του Carlos Ghosn

Οι νεότεροι ισχυρισμοί περί παρατυπιών που άσκησαν οι εισαγγελείς του Τόκιο εις βάρος του εκδιωχθέντος προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn, επικεντρώνονται στη χρήση κεφαλαίων της ιαπωνικής εταιρείας που πήγαν σε Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος πιστεύεται ότι βοήθησε το γαλλο-λιβανέζο μάνατζερ από προσωπικές οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εισαγγελέων του Τόκιο, τον Οκτώβριο του 2008 ο Carlos Ghosn προσπάθησε να αντιμετωπίσει προσωπικές οικονομικές απώλειες ύψους 16,6 εκατ. δολαρίων οι οποίες προέκυψαν από μία «αποτυχημένη» για τον ίδιο σύμβαση ανταλλαγής που είχε με μη κατονομαζόμενη τράπεζα. Σε αυτή του την προσπάθεια, ο πρώην πρόεδρος της Nissan φέρεται α ζήτησε την αρωγή ενός Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος παρείχε στον Carlos Ghosn την απαραίτητη για τις περιστάσεις εγγυητική επιστολή. Εν συνεχεία, το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να έλαβε ποσά από τα ταμεία της Nissan ύψους 14,7 εκ. δολαρίων – και μάλιστα σε τέσσερις δόσεις, μεταξύ του 2009 και του 2012.

«Με αυτόν τον τρόπο (ο Ghosn) συμπεριφέρθηκε με τρόπο που προκάλεσε ζημιά στη Nissan», ανέφεραν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους οι εισαγγελικές αρχές της πόλη του Τόκιο.

Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από το εσωτερικό της Nissan με γνώση των ερευνών των εισαγγελικών αρχών, ο άνθρωπος που βοήθησε τον Carlos Ghosn είναι ο Khaled AlJuffali, αντιπρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά συγκροτήματα της Σαουδικής Αραβίας, της E.A. Juffali and Brothers, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τη Νομισματικής Αρχής της χώρας. Παράλληλα με όλα αυτά, ο Khaled Al-Juffali είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Al-Dahana, η οποία κατέχει το ήμισυ μιας περιφερειακής κοινοπραξίας που ονομάζεται Nissan Gulf, με το άλλο μισό να ελέγχεται από μια εταιρεία που βρίσκεται στον έλεγχο της Nissan.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο Carlos Ghosn φέρεται να ισχυρίζεται μέσω των δικηγόρων του ότι οι τέσσερις αυτές πληρωμές ήταν για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβής για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τους αντιπροσώπους της Nissan στη Σαουδική Αραβία.

Θυμίζουμε ότι ο Carlos Ghosn συνελήφθη εκ νέου την περασμένη Παρασκευή και θα μείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου, την ώρα που ο έτερος κατηγορούμενος στην όλη υπόθεση, Greg Kelly, αποφυλακίστηκε χθες καταβάλλοντας εγγύηση._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ