11 Ιουλ 2018

Νέο Ariel Atom 4 με τον κινητήρα του Civic Type R

Το Ariel Atom ανανεώνεται παραμένοντας όμως η απόλυτη track day διθέσια κατασκευή.

Ariel Atom 4

Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά γενιά του μοντέλου (εξ και ο αριθμός 4) που είδαμε να κάνει το ντεμπούτο του για πρώτη φορά το 1999. Το σωληνωτό του πλαίσιο είναι πλέον ενισχυμένο παρέχοντας καλύτερη κατά 15% στρεπτική ακαμψία σε σχέση με το παρελθόν χάρη στις νέες «προσθήκες» που διαθέτει σε δομικά σημεία του. Θέλοντας να αυξήσουν την αυτονομία του, οι Βρετανοί εξόπλισαν το Ariel Atom 4 με μεγαλύτερο δοχείο αποθήκευσης του καυσίμου εξασφαλίζοντας στην ιδιόμορφη και ελαφριά αυτή κατασκευή την ικανότητα να κινείται μ' ένα γέμισμα για απόσταση έως και 480 χλμ. Οι αλλαγές μάλιστα στο σώμα και τα επιμέρους μέρη είναι τόσες πολλές με μόλις τρία «συστατικά» του μοντέλου παραμένουν ως είχαν: ο συμπλέκτης, τα ποδοστήρια και η τάπα του ρεζερβουάρ.

Την κίνηση στο track day car των Βρετανών προσφέρει ο 2λιτρος κινητήρας τούρμπο του Honda Civic Type R, ο οποίος αποδίδει 320 ίππους και 420 Nm ροπής. Η δε μονάδα ελέγχου του δεν είναι ιαπωνική, μιας και η Ariel εξέλιξε για το νέο Atom 4 τη δική του «αυτόνομη» ECU. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το τυπικό για αυτούς «0-96» ολοκληρώνεται σε μόλις 2,8 δλ. και το «0-161» σε 6,8 δλ., με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται πλέον στα 261 χλμ./ώρα. Φυσικά, η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς της κατασκευής μέσω μπλοκέ διαφορικού και χειροκίνητου κιβωτίου με 6 σχέσεις. Το launch control καθώς και το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης προέρχονται από την έκδοση V8 και διατίθενται στο Atom 4 ως στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού.

Από εκεί και πέρα, η ανάρτηση διαθέτει διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν γεωμετρία και ρύθιση. Τα «βασικά» αμορτισέρ προέρχονται από τη γνωστή εταιρεία Bilstein, ενώ προαιρετικά διατίθεται ένα πιο «εξειδικευμένο» σετ που φέρει για την περίσταση την υπογραφή της Ohlins. Έξτρα χρεώνονται και οι ελαφρύτερες κατά 50% ζάντες από carbon, οι οποίες, όπως και οι βασικές, έχουν διάμετρο 16 και 17 ίντσες εμπρός και πίσω, αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, τα ελαστικά τύπου ZZR παρέχει η εταιρεία Avon. Επεμβάσεις, όμως, έχουν γίνει επίσης και στο σύστημα διεύθυνσης, που είναι ακόμα πιο άμεσο και ταχύ, καθώς και στα φρένα, που πλέον είναι μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά.

Πόσο κοστίζουν όλα αυτά; Στη Μ. Βρετανία, η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στις 39.975 λίρες, ήτοι κάτι παραπάνω από 45.000 ευρώ. Προς το παρόν, πέραν της συγκεκριμένης, η Ariel δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες που να αφορούν στη διάθεση του νέου Atom 4 σε αγορές εκτός Μ. Βρετανίας. Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως η επίσημη δημόσια πρεμιέρα του αυτοκινήτου, το οποίο θα παράγεται με ετήσιο ρυθμό 100 μόλις μονάδων, θα πραγματοποιηθεί εντός έδρας στα πλαίσια του Goodwood Festival of Speed, οι πύλες του οποίου θα είναι ανοιχτές σε όσους τυχερούς μπορούν να την επισκεφθούν από αύριο έως και τις 15 Ιουνίου._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
 • Ariel Atom 4
Ετικέτες: