top icon
Κόσμος

Νέο ελαστικό από την Continental

Η Continental πρόσφατα αποκάλυψε το νέο καινοτόμο τεχνολογικό concept ελαστικού, με την ονομασία «Conti GreenConcept».

Το νέο ελαστικό συνδυάζει τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες τεχνολογικές προσεγγίσεις στη μηχανική αειφόρων ελαστικών για τα επιβατικά (και ηλεκτρικά) αυτοκίνητα του μέλλοντος, ως ένα ακόμη παράδειγμα της απόλυτης πρωτοπορίας και των ευρέων δραστηριοτήτων της Continental στην επιδίωξη της βιωσιμότητας, στον κλάδο της κατασκευής ελαστικών. Το αποτέλεσμα: ένα ελαστικό που αποτελείται από ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανιχνεύσιμων, ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών, με καινοτόμο και ελαφρύ σχεδιασμό, που συμβάλλει στη διατήρηση πολύτιμων πόρων και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του, χάρη σε ένα ανανεώσιμο πέλμα.

Το Conti GreenConcept υπογραμμίζει τη δέσμευση της Continental στο να γίνει η πιο προοδευτική εταιρεία ελαστικών, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, μέχρι το 2030. Με βάση την άποψη της εταιρείας, οι πρώτες ύλες από αειφόρες πηγές, ο ελαφρύς σχεδιασμός και η ανανέωση του πέλματος είναι τα βασικά συστατικά για να καταστούν πιο βιώσιμες οι επόμενες γενιές ελαστικών. Το Conti GreenConcept αποτελεί παράδειγμα των συνεχών προσπαθειών της Continental να μεταφέρει πλήρως την παγκόσμια παραγωγή ελαστικών της σε βιώσιμα υλικά.

Continental

Από όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ελαστικού Conti GreenConcept, περισσότερες από τις μισές, είτε προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές είτε από ανακυκλωμένες. Για όλα τα εργοστάσια παραγωγής ελαστικών της, η Continental στοχεύει στην πλήρη μετάβαση σε βιώσιμες πρώτες ύλες, το αργότερο ως το έτος 2050. Η εταιρεία ορίζει ως «βιώσιμα» όλα τα υλικά που προέρχονται από κύκλους ζωής κλειστού κυκλώματος, δεν έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε ανθρώπους ή στο περιβάλλον και προέρχονται από υπεύθυνες πηγές, καθώς και είναι κλιματικά ουδέτερα, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Conti GreenConcept αποτελείται, επίσης, από 35% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ των βιοϋλικών που χρησιμοποιούνται είναι το φυσικό καουτσούκ από ρωσικές πικραλίδες (ρωσικά ραδίκια), το πυριτικό άλας από φλούδες ρυζιού, τα φυτικά έλαια και οι ρητίνες. Όλα αυτά οδηγούν σε σημαντική μείωση των υλικών που βασίζονται στο αργό πετρέλαιο. Για την Continental, ήταν, επίσης, εδώ και καιρό, κορυφαία προτεραιότητα η περαιτέρω καλλιέργεια και επεξεργασία τέτοιων υλικών. Για παράδειγμα, με επιστημονικούς συνεργάτες της στο Anklam της Γερμανίας, η Continental διεξάγει εντατική έρευνα στη χρήση της ρωσικής πικραλίδας. Ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί φυσικό καουτσούκ κοντά στα εργοστάσια ελαστικών της εταιρείας, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα από τις μακρινές μεταφορές και να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι.

Continental

Το Conti GreenConcept αποτελείται, επίσης, από 17% ανακυκλωμένα υλικά: συγκεκριμένα ανακυκλωμένο χάλυβα και ανακυκλωμένο μαύρο άνθρακα, καθώς και – σε βιομηχανική πρώτη – πολυεστέρα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, για το περίβλημα του ελαστικού. Η Continental σχεδιάζει τη σταδιακή διανομή της τεχνολογίας ContiRe.Tex, από το 2022, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατασκευή ελαστικών με νήματα από πολυεστέρα που προέρχονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Κατά την κατασκευή ενός σετ τεσσάρων ελαστικών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν συνολικά, πάνω από 60 ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Η χρήση ανακυκλωμένου πολυεστέρα σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα της Continental στο δρόμο για την κυκλική κατασκευή όλων των προϊόντων ελαστικών της.

Ένα άλλο μέρος της «εξίσωσης» βιωσιμότητας του Conti GreenConcept είναι το ειδικό μείγμα υλικών που κατέστη δυνατό από το COKOON – μια τεχνολογία για τη φιλική προς το περιβάλλον συγκόλληση υφασμάτων, με μείγματα καουτσούκ, όπως αναπτύχθηκε από την Continental, σε συνεργασία με την Kordsa. Αυτή η τεχνολογία είναι δωρεάν διαθέσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη βιομηχανία ελαστικών, από το 2019.

Εκτός από το υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών, το Conti GreenConcept ανεβάζει περαιτέρω τον πήχη, όσον αφορά στην καινοτόμο, ελαφριά τεχνολογία του. Το ελαστικό ζυγίζει μόλις 7,5 κιλά, καθιστώντας το έως και 40% πιο ελαφρύ από τα συμβατικά ελαστικά. Αυτή η μείωση βάρους έγινε δυνατή, χάρη σε ένα βελτιστοποιημένο σχέδιο πέλματος, ένα ειδικό πλευρικό τοίχωμα και ένα νέο σχέδιο περιβλήματος, με βελτιστοποιημένο, ως προς το βάρος, πυρήνα. Συνολικά, αυτές οι σχεδιαστικές επιλογές οδήγησαν σε σημαντικά πιο χαμηλή κατανάλωση πόρων και πιο βιώσιμη οδήγηση.

Χάρη στον ελαφρύ σχεδιασμό του, το Conti GreenConcept προορίζεται κυρίως για χρήση σε έξυπνα (και ηλεκτρικά) οχήματα επόμενης γενιάς, εξοπλισμένα με αισθητήρες αλλά και κινητήρες που εξοικονομούν πολύτιμους πόρους. Παρακολουθώντας και ελέγχοντας προγνωστικά το περιβάλλον τους, οι αισθητήρες, σε τέτοιου είδους οχήματα θα δίνουν στους οδηγούς τις απαραίτητες πληροφορίες για προληπτική οδήγηση, κάτι που με τη σειρά του θα καθιστά εφικτή τη χρήση ελαστικών, όλο και πιο ελαφρών και φιλικών προς την εξοικονόμηση πόρων.

Το ειδικά σχεδιασμένο πέλμα του Conti GreenConcept προσφέρει πιο μεγάλο περιθώριο ασφάλειας από τα συμβατικά ελαστικά με το ίδιο βάθος πέλματος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πέλμα βελτιστοποιήθηκαν, μειώνοντας, έτσι, περαιτέρω το βάρος του ελαστικού και, κατά συνέπεια, την αντίσταση κύλισης. Μετρήσεις της Continental αποκαλύπτουν ότι η αντίσταση κύλισης του Conti GreenConcept είναι, περίπου, 25% πιο χαμηλή από την κλάση A δηλαδή την καλύτερη δυνατή βαθμολογία, σύμφωνα με το σύστημα Ετικέτας Ελαστικού EU. Χαμηλή αντίσταση κύλισης σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε μετρήσιμη βελτίωση, όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην περίπτωση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αυτό σημαίνει πιο μεγάλο χιλιομετρικό ωφέλιμο και πιο χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Στα ηλεκτρικά οχήματα, η χαμηλή αντίσταση κύλισης οδηγεί σε διευρυμένη χιλιομετρική εμβέλεια. Οι υπολογισμοί της Continental οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων δείχνουν ότι μείωση της αντίστασης κύλισης, κατά 25%, μπορεί να οδηγήσει σε ως και 6% πιο μεγάλη χιλιομετρική εμβέλεια για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το φυσικό καουτσούκ που χρησιμοποιείται για το μείγμα του πέλματος του Conti GreenConcept είναι το 100 % φυσικό καουτσούκ, Taraxagum. Με βάση αυτό, το νέο ελαστικό μπορεί να αναγομωθεί πολλές φορές, με ελάχιστη επένδυση, τόσο σε χρόνο όσο και σε υλικά. Η πράσινη γραμμή βάσης στο πέλμα σηματοδοτεί τη μετάβαση από το πέλμα στο περίβλημα. Τα άθικτα περιβλήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολύτιμες πρώτες ύλες που είναι ενσωματωμένες σε αυτό μπορούν, επίσης, να επαναχρησιμοποιηθούν.

Επιπλέον, ένας αισθητήρας Continental τελευταίας γενιάς, στο εσωτερικό του ελαστικού, καθιστά δυνατή την προγνωστική οδήγηση, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της θερμοκρασίας, της πίεσης και του βάθους του πέλματος. Αυτό δίνει στους οδηγούς πρόσθετα δεδομένα, ώστε να μπορούν να κάνουν σωστές επιλογές, προωθώντας έτσι την φιλική προς τους πόρους οδήγηση.

Continental

Η Continental παρέχει βιώσιμα ελαστικά για το concept car της Volkswagen ID. LIFE

Εκτός από το ελαστικό GreenConcept, η Continental παρουσίασε το ID. LIFE, ένα ακόμη concept ελαστικού, για λογαριασμό της Volkswagen. Οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες μηχανικής ελαστικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτού του ελαστικού, που προορίζεται για το μικρό ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID. LIFE, είναι έτοιμες για μαζική παραγωγή στο άμεσο μέλλον. Κατασκευασμένο με βάση το EcoContact 6 της Continental, το πρωτότυπο ελαστικό ID. LIFE, πετυχαίνει πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης (ετικέτα ΕU “A”), προσφέροντας διευρυμένη χιλιομετρική εμβέλεια στο εν λόγω ηλεκτροκίνητο όχημα. Χάρη στη στοχευμένη χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών, που αποτελούν το 37% των συνολικών υλικών του, το πρωτότυπο ελαστικό ID. LIFE συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση πόρων, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Οι πρώτες ύλες του, που προέρχονται από υπεύθυνες πηγές, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών EcoContact 6 φέρουν το σύνθημα “Responsively Sourced Rubber” (καουτσούκ από υπεύθυνες πηγές), ως ένας τρόπος να τονιστεί η μεγάλη προσπάθεια της Continental να διασφαλίσει τη διαφανή και ανιχνεύσιμη προμήθεια φυσικού καουτσούκ.

Ελαστικά Continental: προοδευτικός αειφόρος προσανατολισμός, σε συνδυασμό με οικολογική και κοινωνική ευθύνη
Το ελαστικό Conti GreenConcept και το πρωτότυπο ελαστικό για το Volkswagen ID. LIFE υπογραμμίζoυν τον απόλυτα προοδευτικό προσανατολισμό του κλάδου ελαστικών της Continental, όσον αφορά στην οικολογική και κοινωνική ευθύνη του, για τα επόμενα 10 χρόνια, τουλάχιστον. Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, οι πρωτοβουλίες για αυτοκίνηση μηδενικών εκπομπών ρύπων βρίσκονται σε καλό δρόμο, με απώτερο στόχο, από το 2022, να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας. Έως το 2050, το αργότερο, η Continental σκοπεύει να κατασκευάζει τα ελαστικά της, χρησιμοποιώντας 100% βιώσιμα υλικά, και έτσι να επιτύχει πλήρη κλιματική ουδετερότητα σε όλες τις εφοδιαστικές της αλυσίδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ