Επικαιρότητα Κόσμος

Νέο Fiat 500 – πλέον μόνο σε ηλεκτρική έκδοση (+videos)

Η Fiat επανεφευρίσκει το «500», που πλέον θα διατίθεται στη νέα του εκδοχή μόνο σε ηλεκτρική έκδοση. Και αυτό είναι σίγουρα μια επανάσταση, τόσο για το ιταλικό εργοστάσιο, όσο και για την κατηγορία Α.

Η Fiat πραγματοποιεί μια μεγάλη στροφή παίρνοντας την απόφαση, αλλά και το ρίσκο συγχρόνως, να προσφέρει εφεξής το νέο Fiat 500 αποκλειστικά σε ηλεκτρική έκδοση – το «τρέχον» 500 θα συνεχίσει όμως να διατίθεται κανονικά. Μπορεί η εξωτερική περιβολή του νέου μοντέλου να διατηρεί στενές συγγένειες σε επίπεδο σχεδιασμού σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις κάτω από τις κομψές επιφάνειες του νέου «500» κρύβεται ένα ολοκαίνουργιο δάπεδο, με μεγαλύτερες διαστάσεις, το οποίο έχει εξελιχθεί με γνώμονα την… πρίζα.

Fiat 500

Έτσι, η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το νέο Fiat 500 έδωσε στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να διευρύνουν έτι περαιτέρω τις διαστάσεις του αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος του αποκλειστικά ηλεκτρικού νέου Fiat 500 έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 3,63 μ., με το πλάτος του να αγγίζει τα 1,69 μ. Την ίδια στιγμή, είναι ψηλότερο κατά 4 εκ., φτάνοντας τα 1,53 μ., αλλά και με μεγαλύτερο κατά 20 χλστ. μεταξόνιο.

Fiat 500

Την κίνηση στο νέο Fiat 500 προσφέρει ένας ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος αποδίδει, σύμφωνα με την Fiat, μέγιστη ισχύ 118 ίππων. Με δεδομένες τις σημερινές ανακοινώσεις της ιταλικής εταιρείας, για το τυπικό «0-100» απαιτούνται μόλις 9,1 δλ., και για το ακόμα πιο ενδεικτικό για τις αστικές μετακινήσεις «0-50» ακριβώς 3,1 δλ. Η δε τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μόλις 150 χλμ./ώρα, τιμή η οποία μειώνεται στα 80 χλμ./ώρα όταν ο οδηγός επιλέξει το πιο οικονομικό από τα τρία διαθέσιμα προφίλ οδήγησης, το οποίο φέρει την ονομασία Sherpa.

Fiat 500

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα Normal του νέου Fiat 500 προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που «προσομοιάζει την αίσθηση ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης», ενώ στο πρόγραμμα Range ενεργοποιείται η λειτουργία one-pedal-drive, επιτρέποντας την οδήγηση του οχήματος μόνο με το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο κάθε φορά που το αφήνει ο οδηγός επιβραδύνει το όχημα, περίπου σαν να πάταγε το φρένο.

Fiat 500

Η μπαταρία που συνοδεύει τον ηλεκτροκινητήρα έχει χωρητικότητα 42 kWh, τιμή που εξασφαλίζει στο ιταλικό «μωρό» αυτονομία κίνησης που ανέρχεται στα 320 χλμ., σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Για τη βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτισης, το νέο Fiat 500 εφοδιάζεται με ένα σύστημα ταχείας φόρτισης των 85 kW, ικανό να «γεμίσει» την μπαταρία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, απαιτούνται μόλις 5 λεπτά για να αποθηκευτεί ενέργεια ικανή να μετακινήσει το αυτοκίνητο για 50 χλμ., απόσταση που κατά μέσο όρο υπερβαίνει την μέση ημερήσια χρήση. Ο ταχυφορτιστής μπορεί να φορτίσει στο 80% τον συσσωρευτή ενέργειας σε μόλις 35 λεπτά, ενώ έχει τη δυνατότητα φόρτισης με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα.

Fiat 500

Για τη φόρτιση στο σπίτι, η Fiat προσφέρει με την έκδοση “la Prima” του νέου και αποκλειστικά ηλεκτρικού Fiat 500 το σύστημα Easy Wallbox, το οποίο συνδέεται με το οικιακό δίκτυο μέσω απλής οικιακής πρίζας. Το σύστημα εξελίχθηκε από την εταιρεία ENGIE EPS αποκλειστικά για την FCA και κάνει ιδιαίτερα απλή και εύκολη τη διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας του νέου Fiat 500.

Fiat 500

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν είναι απλά ηλεκτρικό αλλά και αυτόνομο, σύμφωνα με την Fiat. Έτσι το νέο «500» για πρώτη φορά στην κατηγορία διαθέτει αυτόνομα χαρακτηριστικά Eπιπέδου 2. Πιο συγκεκριμένα, η εμπρόσθια κάμερα ελέγχει κάθετα και οριζόντια το χώρο, ενώ το σύστημα ενεργής διατήρησης της ταχύτητας (intelligent Adaptive Cruise Control - iACC) επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα σε σχέση με τα αυτοκίνητα, τους πεζούς και τα ποδήλατα, ενώ το ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας διορθώνει την κατεύθυνση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις λωρίδες κυκλοφορίας.

Fiat 500

Το σύστημα Intelligent Speed Assist «διαβάζει» τα όρια ταχύτητας, ενώ το Urban Blind Spot προειδοποιεί για εμπόδια που βρίσκονται ή κινούνται γύρω από το αυτοκίνητο. Από τη μεριά του, το Attention Assist προειδοποιεί σε περίπτωση που διαγνώσει κόπωση του οδηγού, ενώ τέλος οι περιμετρικοί αισθητήρες προσφέρουν εικόνα του αυτοκινήτου και των πιθανών εμποδίων από ψηλά ώστε να διευκολυνθούν οι ελιγμοί.

Fiat 500

Το νέο Fiat 500 είναι το πρώτο όχημα του Ομίλου FCA που εφοδιάζεται με το νέο σύστημα πολυμέσων UConnect 5, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της συνδεσιμότητας. Εξελιγμένο ώστε να προσφέρει στους χρήστες μια εντελώς νέα εμπειρία, το σύστημα χρησιμοποιεί το εξαιρετικά διαμορφώσιμο λειτουργικό Android Auto. Η ασύρματη δυνατότητα mirroring είναι ήδη διαθέσιμη για το  Apple CarPlay, ενώ το UConnect 5 είναι έτοιμο να προσφέρει την ίδια δυνατότητα και για το Android Auto.

Fiat 500

Στο εσωτερικό οι αναφορές στην πρώτη γενιά του μοντέλου είναι άμεσα διακριτές. «Όπως και σε ένα μοντέρνο σπίτι, ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την υψηλή αισθητική και την κομψότητα. Το φαρδύ ταμπλό σε συνδυασμό με το μεταβλητό αποθηκευτικό χώρο ανάμεσα στα δύο καθίσματα – εκεί που στη συμβατική έκδοση υπάρχει ο επιλογέας των ταχυτήτων - βελτιώνουν την αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στις επίσημες ανακοινώσεις της η ιταλική εταιρεία. Την ίδια στιγμή, περισσότερος είναι ο διαθέσιμος χώρος για τους ώμους και τα πόδια, ενώ το επίπεδο πάτωμα φιλοξενεί την μπαταρία λιθίου χωρίς να επηρεάζει το χώρο αποσκευών, του οποίου η χωρητικότητα παραμένει αναλλοίωτη.

Fiat 500

Το νέο και ηλεκτρικό Fiat 500 ξεκινά την πορεία του με την cabrio έκδοση, αποτελώντας το πρώτο ηλεκτρικό, τετραθέσιο και «ξεσκούφωτο» μοντέλο ευρείας παραγωγής. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο μέλλον το μοντέλο θα εφοδιάζεται με το σύστημα AVAS (σύστημα ακουστικής προειδοποίησης οχήματος), το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για την προειδοποίηση των πεζών σε ταχύτητες έως τα 20 χλμ./ώρα. Με τη διαφορά ότι ο ήχος του νέου Fiat 500 δεν θα είναι ένα απλό ηχητικό σήμα, αλλά το Amarcord του Nino Rota, προκειμένου όλοι να απολαμβάνουν μια αυθεντική ιταλική Dolce Vita αίσθηση!

Ο Leonardo DiCaprio υποστηρίζει το νέο Fiat 500

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του νεου Fiat 500 να εμπνεύσει την αλλαγή και να φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη, η Fiat συνεργάστηκε με ένα μεγάλο αστέρι που τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος: τον Leonardo DiCaprio. Ο αμερικανός ηθοποιός και ακτιβιστής αγκάλιασε τη φιλοσοφία του νέου Fiat 500 και υποστηρίζει την αποστολή της εταιρείας. Στο νέο βίντεο “All-In” που είναι αφιερωμένο στην έκδοση “la Prima” ο DiCaprio καλεί όλους να δεσμευτούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε», αναφέρει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου