top icon
Επικαιρότητα

Το νέο iStream Superlight πλαίσιο του Gordon Murray μειώνει το βάρος έως και 50%

Ο Gordon Murray, ο σχεδιαστής της εμβληματικής McLaren F1,παρουσίασε τη νέα γενιά του επαναστατικού του πλαισίου που πλέον φέρει την ονομασία iStream Superlight.

Η βρετανική Gordon Murray Design παρουσίασε την τελευταία έκδοση του πρωτοποριακού πλαισίου iStream, η οποία έρχεται να ανατρέψει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, τον τρόπο κατασκευής των σύγχρονων αυτοκινήτων. Συνδυάζοντας ένα πλαίσιο αλουμινίου υψηλής αντοχής με προηγμένα σύνθετα πάνελ από ανθρακονήματα, το iStream Superlight, όπως αποκαλείται πλέον, φέρνει την τεχνολογία που απαντάται εν πολλοίς στα μονοθέσια της Formula 1 στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.

Η νέα διαδικασία κατασκευής του, αλλά και η διαφορετική «σύνθεση» του εν λόγω πλαισίου, υπόσχονται να φέρουν μία νέα εποχή στην απόδοση του οχήματος με ελαφριά δομή που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, βελτιωμένο χειρισμό και αυξημένη ανθεκτικότητα. Το iStream Superlight όχι μόνο προσφέρει μείωση του βάρους έως και 50% σε σχέση με ένα τυπικό σφυρηλατημένο «σώμα», αλλά και υψηλότερα επίπεδα ευελιξίας στην κατασκευή της εκάστοτε πλατφόρμας.

Έτσι, λόγω της αρθρωτής φύσης του πλαισίου iStream Superlight, η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει σε κάθε τύπο οχήματος. Από σπορ και αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, έως σε SUV και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Αυτή η προσαρμόσιμη «φόρμουλα» εξασφαλίζει μέγιστη οικονομία στους κατασκευαστές αποφεύγοντας την ανάγκη για υψηλές επενδύσεις κεφαλαίων και μεμονωμένα σχέδια πλαισίου για κάθε παραλλαγή του εκάστοτε μοντέλου.

«Πρόκειται για μια καινοτομία που προσφέρει την ελαφρύτερη τεχνολογία πλαισίου για τις επόμενες δεκαετίες. Η ομάδα της Gordon Murray Design δημιούργησε ένα μοναδικό, προσαρμόσιμο και οικονομικό τρόπο για τους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο για να βελτιώσουν δραματικά την αποδοτικότητα των οχημάτων», δηλώνει ο Gordon Murray.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του iStream Superlight, τα βασικά πλεονέκτημα του νέο πλαισίου της Gordon Murray Design είναι τα εξής:

– Εξοικονόμηση κατά 50% έναντι του συμβατικού χάλυβα BIW

– Οι ιδιότητες αντοχής στη διάβρωση υπερβαίνουν τον επιχρισμένο χάλυβα

– Πιο αποδοτική ακαμψία πλαισίου που επιτυγχάνεται για το τμήμα αλουμινίου μέσω της χρήσης των ανθρακονημάτινων iPanels

Παράλληλα με το πλαίσιο, ο Gordon Murray παρουσίασε και μια ενδιαφέρουσα κατασκευή καθίσματος, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια καινοτόμα υλικά, τεχνικές και τεχνολογίες με το πλαίσιο iStream Superlight. Αυτό το νέο κάθισμα ενσωματώνει γυαλί ή ανακυκλωμένο συνθετικό υλικό από ανθρακονήματα και σωληνοειδές πλαίσιο για να επιτύχει μία σημαντική εξοικονόμηση βάρους της τάξης του 30% σε σχέση με ένα συμβατικό.

Τέλος, ο Βρετανός σχεδιαστής αποκάλυψε και τα βασικά στοιχεία του νέου 2θέσιου σπορ αυτοκινήτου που ετοιμάζει η Gordon Murray Automotive, το οποίο προς το παρόν φέρει την κωδική ονομασία T.43. Το αυτοκίνητο θα διαθέτει μήκος 3,64 μόλις μέτρα, πλάτος 1,75 μέτρα, ύψος 1,24 μέτρα και μεταξόνιο 2,5 μέτρα. Υιοθετώντας το δάπεδο iStream, θα ζυγίζει μόλις 850 κιλά και ο κινητήρας του θα αποδίδει 220 ίππους συνεργαζόμενος με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με έξι σχέσεις._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ