top icon
Επικαιρότητα

Το νέο Opel Corsa θα ζυγίζει κάτω από 1.000 κιλά

Η Opel «επενδύει» στο χαμηλό βάρος ανακοινώνοντας πως το νέο Corsa, το οποίο θα παρουσιαστεί πριν το τέλος της χρονιάς, θα είναι ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του κατά 108 κιλά.

Όπως διατείνεται σήμερα η Opel, όλες οι εκδόσεις του νέου Corsa – ντίζελ, βενζίνης και για πρώτη φορά ηλεκτρική – επωφελούνται της αυστηρής δίαιτας και των προηγμένων υλικών στο «σώμα» του οχήματος. Κάτι που εξασφαλίζει μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν βάρος αλλά και σημαντικές βελτιώσεις σε δυναμική συμπεριφορά και κατανάλωση ενέργειας. Μάλιστα, η ελαφρύτερη έκδοση της επόμενης γενιάς του γερμανικού μοντέλου που θα δούμε να παρουσιάζεται μέσα στο 2019, κατακτά ένα σημαντικό ορόσημο, σύμφωνα με την Opel, με τη βασική και 5θυρη έκδοση να ζυγίζει, χωρίς τον οδηγό, μόλις 980 κιλά.

Συγκριτικά με τον προκάτοχό του, το νέο Opel Corsa αναμένεται να είναι κατά 108 κιλά ελαφρύτερο – πρόκειται για μία εξοικονόμηση βάρους της τάξεως του 10% περίπου, με το αμάξωμα να διαθέτει παρόμοιο μήκος της (4,06 μ.).

Μειωμένο βάρος, αλλά πως;

Χρησιμοποιώντας ατσάλι διαφόρων τύπων και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες μεθόδους συγκόλλησης, οι άνθρωποι της Opel κατάφεραν να μειώσουν αισθητά το βάρος του νέου Corsa. Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, το πλαίσιο της κατασκευής είναι κατά 40 κιλά ελαφρύτερο αμέσως μετά τη συναρμολόγησή του. Το επόμενο Corsa βασίζεται στη νέα multi-energy πλατφόρμα για μικρά και συμπαγή μοντέλα, που υποστηρίζει τη λειτουργία ποικίλων συστημάτων κίνησης. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν είτε  κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το νέο και ομόσταβλο πλέον Peugeot 208, με το οποίο μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την Opel, οι συμπαγείς τρικύλινδροι βενζινοκινητήρες (λέγε με PSA) ζυγίζουν περίπου 15 κιλά λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες τετρακύλινδρες μονάδες παρόμοιας ιπποδύναμης. Ασυνήθιστη για την κατηγορία των super mini μοντέλων είναι η επιλογή εγκατάστασης ενός αλουμινένιου καπό, το οποίο, αν και μεγαλύτερο, εξοικονομεί 2,4 κιλά σε σχέση με αυτό του προηγούμενου μοντέλου. Τα καθίσματα έχουν συνεισφέρει επίσης στη μείωση βάρους. Η νέα, βελτιστοποιημένη δομή τους εξοικονομεί συνολικά 10 κιλά (5,5 από τα εμπρός και 4,5 από τα πίσω) με τη χρήση ενός νέου, ελαφρύτερου μονωτικού υλικού. Η μείωση βάρους που έχει επιτευχθεί με την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αεροδυναμική και τους αποδοτικούς κινητήρες, αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.

Το Opel Corsa έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη 13,6 εκατομμυρίων αγοραστών ανά τον κόσμο από το 1982, όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα, με όλα τα αντίτυπά του να έχουν βγει από τις γραμμές παραγωγής της εταιρείας της Zaragoza (Ισπανία) και του Eisenach (Γερμανία).

Η έκτη και νεότερη γενιά του «μικρού» μοντέλου της Opel θα διατίθεται για παραγγελία από εφέτος το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ