Παραμένοντας μέχρι και τώρα βαθιά μέσα στη δίνη που προκάλεσε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, η μητρική εταιρεία του γερμανικού Ομίλου ανακοίνωσε και επίσημα χθες αυτό που με πρόσφατες αναφορές μας μέσα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχαμε προβλέψει: την στροφή 180 μοιρών στο επιχειρηματικό της αφήγημα, που θέλοντας και μη πλέον αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ακολουθώντας ένα διαφορετικό, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κατασκευαστικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Το τελευταίο, έχοντας ως ορίζοντα και σημείο αναφοράς συγχρόνως, το 2020, θα βασίζεται, όπως ευθαρσώς δηλώνουν οι ιθύνοντες της, σ’ ένα διευρυμένο πλάνο περικοπών εντός και εκτός των αυστηρών γεωγραφικών συνόρων της γερμανικής επικράτειας, αλλά και σε μια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων από κάθε τρέχουσα ή μελλούμενη δραστηριότητα της εταιρείας, που θα διοχετευτούν, σχεδόν εξολοκλήρου, στον εξηλεκτρισμό της γκάμας. 

Δεν ξέρουμε αν τελικά η VW έμαθε από τα πρόσφατα παθήματα της –λέγε με dieselgate- το σίγουρο πάντως είναι πως η πρόσφατη… περιπέτειά της, που ξέσπασε, ως γνωστόν, πριν 14 σχεδόν μήνες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και επεκτάθηκε εν ριπή οφθαλμού σε όλη την υφήλιο, ώθησε τους Γερμανούς που βρίσκονται στο τιμόνι της να ανασκουμπωθούν για τα καλά. Και, προφανώς, να σηκώσουν τα μανίκια σε μια προφανή προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν, και μάλιστα ριζικά, με αφορμή το σκάνδαλο ρύπων, τόσο το προφίλ, όσο και τις προτεραιότητες της «μαμάς» VW. Σε επίπεδο επενδύσεων και απτών προϊόντων, πρωτίστως, αλλά και μάρκετινγκ, μιας και στο εξής το… παιχνίδι της επικοινωνίας ανά τον κόσμο, αλλά και όλες οι στρατηγικής σημασίας κινήσεις της μάρκας, φαίνεται πως θα «γυρίζουν» γύρω από την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα, γενικότερα. Αυτό είναι εν γένει το μήνυμα-συμπέρασμα που προκύπτει μετά τη χθεσινή σύσκεψη των «κεφαλών» της μάρκας στο Wolfsburg, αλλά και τις ανακοινώσεις που εν συνεχεία εξέδωσαν με πάσα επισημότητα οι εκπρόσωποί της.

Τι είναι αυτό που επί της ουσίας επιχειρεί σήμερα η VW; Τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από το να επανεφεύρει τον ίδιο της τον εαυτό. Πως; Προτάσσοντας με έργα πια και όχι μόνο με ευχολόγια, ένα διαφορετικό προσωπείο και περιεχόμενο στις ανά τον κόσμο εκθέσεις της, το οποίο, όντας απαλλαγμένο από τις περιβαλλοντικές… αμαρτίες και τα ουκ ολίγα βαρίδια του παρελθόντος, θα δίνει έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, στην αυτόνομη οδήγηση, στην ψηφιοποίηση αλλά και στα συστήματα συνδεσιμότητας που θα προσφέρουν χωρίς… φειδώ ολοένα και περισσότερα οχήματά της.

Χαρακτηριστικά, στο επίσημο δ.Τ . της εταιρείας, που εξεδόθη πριν λίγες ώρες, διαβάζουμε τα εξής:

«Το σύνολο της αυτοκινητικής βιομηχανίας βιώνει σήμερα έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό: τη μετάβαση από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις στους κατασκευαστές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τη νέα στρατηγική της, η VW στοχεύει στο να καταστεί ως η κινητήρια δύναμη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης εισάγοντας στην αγορά πάνω από 30 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έως το 2025».

Το νέο αυτό όραμα των Γερμανών της VW φαντάζει απλό. Στη θεωρία, τουλάχιστον. Είναι όμως και στην πράξη; Αναμφίβολα, όχι. Οι ευρείας κλίμακας ανακατατάξεις και πρωτίστως οι περικοπές σε εργατικό δυναμικό και μόνιμες θέσεις εργασίας –στη Γερμανία μόνο θα χαθούν πάνω από 23.000(!)- μολονότι θα πραγματοποιηθούν σε βάθος τριετίας με «φυσική διακύμανση» και την αρωγή «προγραμμάτων πρόωρης ή μερικής συνταξιοδότησης», όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη και δίχως κοινωνικό κόστος διαδικασία, παρά τη σύμφωνη γνώμη των εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν σήμερα τους πάνω από 120.000 εργαζομένους της VW στη Γερμανία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκτός της χώρας, η εταιρεία δείχνει να είναι καθ’ όλα έτοιμη να συνεχίσει το… κούρεμα κεφαλών ψαλιδίζοντας από διάφορα παραγωγικά και μη πόστα επιπλέον 7.000 υπαλλήλους προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό στα ταμεία της σε ετήσια βάση «οικονομίες» ύψους 3 δις ευρώ στην πρώτη περίπτωση και επιπλέον 0,7 δις ευρώ στη δεύτερη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα αφεντικά του Ομίλου διαβεβαιώνουν πως μέσα από τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της VW και την αναπόφευκτη επένδυση στην ανάπτυξη εντός Γερμανίας νέων μονάδων παραγωγής οχημάτων, ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών, θα δημιουργηθούν περί τις 9.000 θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη μετά… κουρέματος, λοιπόν.

«Η συμφωνία για το μέλλον έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της σημεία αντιπροσωπεύοντας όμως έναν αποδεκτό συμβιβασμό και για τις δύο μεριές», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Bernd Osterloh, ο επικεφαλής του Εργατικού Συμβουλίου, ο οποίος, την ίδια στιγμή, τυγχάνει να είναι και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της VW...