top icon
Επικαιρότητα

Το νέο Skoda Fabia αποκαλύπτεται

Η Skoda αποκαλύπτει σήμερα τις περισσότερες πτυχές του νέου Fabia που αισίως γυρίζει φέτος την τέταρτη κατά σειρά σελίδα του.

Είκοσι δύο χρόνια και περισσότερες από 4,5 εκατ. πωλήσεις μετά την επίσημη πρεμιέρα της πρώτης γενιάς Fabia το 1999, η Skoda έρχεται σήμερα να γυρίσει μία ακόμα σελίδα – την τέταρτη κατά σειρά – παρουσιάζοντας ένα εντελώς νέο μοντέλο στα πλαίσια του B-Segment που για πρώτη φορά αξιοποιεί τις δυνατότητες της πλατφόρμας MQB-A0 του VW Group, στο οποίο βασίζονται τα ομογάλακτα Seat Ibiza και VW Polo.

Skoda Fabia

Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Skoda Fabia έχει να επιδείξει ένα μήκος που υπερβαίνει κατά τι τα 4,1 μ. (+111 χλστ.), την ώρα που το ύψος και το πλάτος του αγγίζουν τα 1,46 μ. και 1,78 μ. (+48 χλστ.). Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2,564 μ., γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον 94 χλστ. σε σχέση με εκείνο του απερχόμενου μοντέλου. Σύμφωνα με την Skoda, το νέο μοντέλο είναι αισθητά πιο ευρύχωρο και αεροδυναμικό, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να έχει πέσει από το 0,32 στο 0,28 – κι αυτό χάρη σε σημαντικές επεμβάσεις και αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα το επίπεδο πάτωμα με τα 12 ενοποιημένα πάνελ, οι νέες ζάντες αλουμινίου και τα πτερύγια ψύξης που ανοίγουν και κλείνουν στο εμπρός μέρος εξοικονομώντας έως και 0,2 λίτρα καυσίμου στο ταξίδι με 120 χλμ./ώρα.

Skoda Fabia

Η γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων του νέου Skoda Fabia περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Τσέχους, μόνο βενζινοκίνητες μονάδες με εύρος απόδοσης που εκκινεί από τους 65 ίππους (βλ. 3κύλινδρος ατμοσφαιρικός MPI με χωρητικότητα 1,0 λίτρου σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων) και καταλήγει στους 150 ίππους, για τον 1.500άρη της οικογένειας TSI με το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων και τα 250 Nm ροπής, ο οποίος συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Ο δεύτερος τη τάξει κινητήρας διαθέτει και αυτός φυσική αναπνοή και χωρητικότητα 1,0 λίτρου, αποδίδοντας για την περίσταση 80 ίππους.

Skoda Fabia

Από εκεί και πέρα, το «παρών» δίνει ο υπερτροφοδοτούμενος 1.000άρης της οικογένειας TSI, σε εκδόσεις με απόδοση 95 και 110 ίππων – ο πρώτος συνεργάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων και ο δεύτερος με χειροκίνητο 6άρι ή αυτόματο DSG 7 σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κινητήρες ανήκουν στην υπο-οικογένεια EVO πληρώντας τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d και καταναλώνοντας κατά μέσο όρο όχι περισσότερα από 5 λίτρα για κάθε 100 χλμ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κατά 10 λίτρα ρεζερβουάρ καυσίμου (από 40 σε 50 λίτρα), εξασφαλίζει αυτονομία έως και 950 χλμ. για τις εκδόσεις 1.0 TSI των 95 και 110 ίππων, με βάση τις μετρήσεις στο πρωτόκολλο WLTP.

Skoda Fabia

Στον τομέα της ασφάλειας, η νέα πλατφόρμα εξασφαλίζει βελτιωμένη προστασία, ενώ αξιομνημόνευτη είναι η συνεισφορά των αερόσακων που φτάνουν σε αριθμό τους 9 – συμπεριλαμβανομένου και του προαιρετικού αερόσακου γονάτου για τον οδηγό. Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης της οδήγησης, όπως το Travel Assist, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης σε ταχύτητες έως και τα 210 χλμ./ώρα σε συνδυασμό με το Adaptive Cruise Control (ACC).

Skoda Fabia

Την ίδια στιγμή, η βελτιωμένη λειτουργία του Side Assist, το οποίο διατίθεται προαιρετικά, προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που απέχουν έως 70 μέτρα και θέλουν να προσπεράσουν ή που βρίσκονται στο τυφλό σημείο του αυτοκινήτου. Επίσης, το Park Assist λειτουργεί με ταχύτητες έως και 40 χλμ./ώρα και προσφέρει στον οδηγό να παρκάρει εύκολα. Επιπλέον, το σύστημα με την ονομασία Maneuver Assist χρησιμοποιεί αισθητήρες για να εντοπίσει ένα εμπόδιο μπροστά ή πίσω από το αυτοκίνητο κατά τη στάθμευση και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα σε περίπτωση κινδύνου – για πρώτη φορά, το «παρών» στην οικογένεια Fabia δίνει και το σύστημα Traffic Sign Recognition.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ