top icon
Επικαιρότητα

Νέο Skoda Superb και σε plug-in υβριδική έκδοση

Το Skoda Superb ανανεώνεται και με την ευκαιρία εμπλουτίζει τη γκάμα του με το νέο Superb iV, το πρώτο μοντέλο της τσέχικης εταιρείας με plug-in υβριδική τεχνολογία.

Το νέο Superb iV εξοπλίζεται με έναν κινητήρα βενζίνης της γενιάς TSI με χωρητικότητα 1,4 λίτρων κι έναν ηλεκτροκινητήρα, που αποδίδουν συνδυαστικά ισχύ 218 ίππων με μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω των 40 μόλις gr./χλμ. Η αυτονομία του, αποκλειστικά με χρήση του ηλεκτροκινητήρα, φτάνει μέχρι και τα 55 χλμ., σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, ενώ η συνολική, χρησιμοποιώντας και τις δύο μονάδες κίνησης, στα 850 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί πως το plug-in υβριδικό Superb θα είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις Ambition και Style, καθώς και στις Sportline και L&K. Η παραγωγή του δε θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ενώ το λανσάρισμά του είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του 2020, όταν αναμένεται και στην Ελλάδα.

Ο συνδυασμός ενός κινητήρα βενζίνης μικρού σχετικά κυβισμού μ’ έναν ηλεκτροκινητήρα έγινε με στόχο των περιορισμό των ρύπων και της κατανάλωσης με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς σε επιδόσεις. Mε την υποδοχή φόρτισης του αυτοκινήτου να βρίσκεται στην εμπρός μάσκα, η μπαταρία των 37 Ah/13 kWh μπορεί να φορτιστεί πλήρως και κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας μια στάνταρ πρίζα ή μέσα σε 3 ώρες και 30 λεπτά σε wall box ισχύος 3,6 kW. Το Skoda Superb iV έχει τη δυνατότητα να φορτίζει ή να διατηρεί τα επίπεδα της μπαταρίας κατά την οδήγηση με χρήση του κινητήρα βενζίνης και του συστήματος ανάκτησης της ενέργειας κατά την επιβράδυνση – κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να καλύψει τα τελευταία χιλιόμετρα μιας μεγάλης διαδρομής, π.χ. μέσα σε μια πόλη, χωρίς να εκπέμπει καθόλου ρύπους.  

Ο ηλεκτροκινητήρας των 116 ίππων υποβοηθά – όποτε είναι απαραίτητο ή όποτε το επιθυμεί ο οδηγός – τον βενζινοκινητήρα 1.4 TSI, ο οποίος αποδίδει 156 ίππους. Το σύστημα Driving Mode Select προσφέρει τρία προφίλ οδήγησης: τα Sport, E-mode και Hybrid. Στο Sport ο οδηγός έχει στην διάθεσή του τη μέγιστη απόδοση των 218 ίππων και 400 Nm ροπής. Στο E-mode, το Skoda Superb iV κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία, ενώ στο Hybrid η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ρυθμίζει τη συνδυασμένη λειτουργία του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα, πάντοτε σε συνεργασία με το DSG κιβώτιο ταχυτήτων των 6 σχέσεων.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης βρίσκεται στο δάπεδο και μπροστά από τον πίσω άξονα. Ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου ανέρχεται στα 485 λίτρα και στα 510 λίτρα στην έκδοση Combi, με το ρεζερβουάρ βενζίνης να χωρά 50 λίτρα. Εξωτερικά, το υβριδικό μοντέλο ξεχωρίζει από τα λογότυπα iV στο πίσω μέρος, ενώ μπροστά δεσπόζει ο  επανασχεδιασμένος προφυλακτήρας με κυψελωτή κατασκευή και εισαγωγές αέρα τύπου «κουρτίνας». Χάρη στο σύστημα παραγωγής ήχου E-noise, οι πεζοί και οι ποδηλάτες, για παράδειγμα, θα μπορούν να αντιλαμβάνονται την… έλευση του αυτοκινήτου κάθε φορά που αυτό κινείται εντελώς αθόρυβα και αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Η ανανεωμένη οικογένεια Superb

Η έκδοση plug-in προστίθεται στη γκάμα του Superb ως μέρος της προϊοντικής ανανέωσης του μοντέλου. Για πρώτη φορά μοντέλο παραγωγής της Skoda διαθέτει φουλ LED Matrix προβολείς, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται για πρώτη φορά πολλά νέα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως το Προγνωστικό Σύστημα Διατήρησης Ταχύτητας (Predictive Cruise Control).

Πέρα από το plug-in υβριδικό σύστημα η Skoda προσφέρει στο νέο Superb κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, με απόδοση από 120 έως 272 ίππους.

Από εκεί και πέρα, το μήκος του αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 8 χιλιοστά φτάνοντας πλέον στα 4,869 μ. (στο Combi κατά 6 χιλιοστά, στα 4,862 μ). Το μεταξόνιο, το πλάτος και το ιύψος έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν. Στο εσωτερικό οι χρωμιωμένες λεπτομέρειες, οι νέες επενδύσεις των καθισμάτων και οι ραφές που δημιουργούν αντίθεση δημιουργούν μια φρέσκια εικόνα. Με μεγάλους χώρους και ένα πορτ μπαγκάζ με χωρητικότητα 625 λίτρων ή στην έκδοση Combi, το μοντέλο εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του στον τομέα των χώρων._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ