top icon
Επικαιρότητα

Νέος κινητήρας 1,5 λίτρων για το Toyota Yaris

Η Toyota βάζει στο ράφι τον ατμοσφαιρικό 1.300άρη κινητήρα της. Τη θέση του κάτω από το καπό του Yaris παίρνει ένας νέος, με φυσική επίσης αναπνοή, βενζινοκινητήρας, με χωρητικότητα 1,5 λίτρων.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, ο νέος κινητήρας είναι πιο ισχυρός, πιο «ροπάτος» και με βελτιωμένες επιδόσεις στους τομείς της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων σε σχέση με τον απερχόμενο των 1,33 λίτρων. Επ’ αυτού, οι Ιάπωνες διαβεβαιώνουν πως η εξέλιξη του εν λόγω συνόλου έχει πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις μελλοντικές περιβαλλοντικές νόρμες Euro 6c, αλλά και τις επερχόμενες απαιτήσεις-προδιαφραφές για μετρήσεις και πιστοποίηση των «βασικών» εκπομπών κάθε θερμικού κινητήρα σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (Real Driving Emissions). Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο επίσημο δ.Τ. που διένειμαν σήμερα οι Ιάπωνες, η συγκεκριμένη κινητήρια μονάδα που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Toyota στην Πολωνία, ανήκει στη νεοσύστατη γενιά ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficiency) της εταιρείας.

Με χωρητικότητα 1.496 κ.εκ. και 4 φυσικά κυλίνδρους, αποδίδει μέγιστη ισχύ 112 ίππων και ροπή 132 Nm στις 4.400 σ.α.λ. Με θερμική απόδοση της τάξης του 38,5%, ο νέος κινητήρας έχει τη δυνατότητα, όπως και ο υπερτροφοδοτούμενος 1,2 της γκάμας, να εναλλάσσει τη λειτουργία του, ανάλογα με το φορτίο, μεταξύ του κύκλου Otto και του κύκλου Atkinson, υιοθετώντας ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου των βαλβίδων με την ονομασία VVTiΕ. Από εκεί και πέρα, διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των καυσαερίων, υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν σχέση συμπίεσης (13,5:1) και για πρώτη φορά σε κινητήρα της Toyota, σύστημα ψύξης στην πολλαπλή εξαγωγής.

Η συγκεκριμένη κινητήρια μονάδα αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η υπερτροφοδοτούμενη καρδιά που θα κινεί την κορυφαία έκδοση του μοντέλου, η οποία θα αποδίδει πάνω από 210 ίππους φέροντας την υπογραφή της Gazoo Racing._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ