top icon
Κόσμος

Nissan e-POWER: Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων (video)

Η καινοτόμος τεχνολογία e-POWER της Nissan με την οποία εξοπλίζονται τα νέα Qashqai και X-Trail συνδυάζει τα πλεονεκτήματα δύο κόσμων, με έναν θερμικό κινητήρα να φορτίζει την μπαταρία και έναν προηγμένο ηλεκτροκινητήρα να κινεί τους τροχούς.

Η Nissan, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, προσφέρει τώρα με τα νέα Qashqai και XTrail την καινοτόμο υβριδική τεχνολογία ePOWER, η οποία αποστασιοποιείται από τα συνηθισμένα hybrid μοντέλα προσφέροντας ανάλογα χαρακτηριστικά με εκείνα ενός ηλεκτρικού οχήματος, εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωση καθώς και μια διαισθητική εμπειρία οδήγησης σε όλες τις συνθήκες και σενάρια.

Nissan e-Power

Το σύστημα e-POWER, το οποίο εξελίχθηκε εξολοκλήρου από την Nissan, εξασφαλίζει απρόσκοπτη κίνηση χωρίς την ανάγκη φόρτισης από εξωτερική πηγή. Στην προκειμένη περίπτωση, ο θερμικός κινητήρας δεν αποτελεί άμεσα την «κινητήρια δύναμη» των νέων Qashqai και X-Trail e-POWER, καθώς στην πράξη ο ρόλος του είναι βοηθητικός σε σχέση με τον ηλεκτρικό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κίνηση του οχήματος.

Nissan X-Trail

Επί της ουσίας, η τεχνολογία πρόωσης e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλών επιδόσεων με χωρητικότητα 2,1 kWh που συμπληρώνεται από έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης με χωρητικότητα 1,5 λίτρων, ο οποίος αποδίδει (στην περίπτωση του X-Trail e-4ORCE 4WD) 157 ίππους, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 157 kW.

Nissan e-Power

Στην πράξη, ο βενζινοκινητήρας είναι αυτός που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης. Η συνολική απόδοση του συστήματος φτάνει τους 213 ίππους και τα 330 Nm ροπής στο Χ-Trail με το e-4ORCE 4WD (και τους 190 ίππους στο Qashqai), άμεσα διαθέσιμη με το πρώτο πάτημα του γκαζιού.

Nissan e-Power

Το χαρακτηριστικό του εν λόγω συστήματος είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι η μοναδική πηγή ισχύος για τους κινητήριους τροχούς, με αποτέλεσμα η απόκριση να είναι γραμμική. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του συστήματος e-POWER είναι ότι ο κινητήρας λειτουργεί εντός του βέλτιστου εύρους λειτουργίας του, αλλά και με την ιδανική σχέση συμπίεσης, με αποτέλεσμα να εκπέμπει τις μικρότερες δυνατές εκπομπές CO2 σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης (119 gr/χλμ.).

Nissan e-Power

Από εκεί και πέρα, χάρη στην αμιγή ηλεκτροκίνηση, δεν υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή ροπής όπως συμβαίνει σε ένα παραδοσιακό υβριδικό σύστημα κίνησης, στον οποίο μπορεί να παρατηρηθεί απότομη αύξηση στις στροφές του θερμικού κινητήρα καθώς εκτελεί την απαίτηση οδηγού για ισχυρότερη επιτάχυνση.

Nissan e-Power

Για μεγιστοποίηση της απόδοσης, σε καταστάσεις υψηλής επιτάχυνσης, η μονάδα ελέγχου διαχείρισης ενέργειας στο σύστημα e-POWER μπορεί να στείλει την ισχύ που παράγεται από τον κινητήρα των 1,5 λίτρων απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα, μέσω του μετατροπέα, για να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την μπαταρία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο θερμικός κινητήρας λειτουργεί προσαρμόζοντας τη σχέση συμπίεσης μεταξύ του εύρους 8:1 και 14:1. Στα σενάρια χαμηλής ζήτησης ενέργειας – όπως κίνηση με σταθερή ταχύτητα με υψηλή κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας – η συμπίεση του 3κύλινδρου κινητήρα είναι στο υψηλότερο εύρος που βελτιστοποιεί την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Από την άλλη, σε καταστάσεις όπου απαιτείται αυξημένη ισχύς – για τη φόρτιση της μπαταρίας ή την παροχή ρεύματος απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα κινητήρα – ενεργοποιείται ένας χαμηλότερος λόγος συμπίεσης που μεγιστοποιεί την ισχύ εξόδου του κινητήρα.

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο με την υβριδική τεχνολογία e-POWER της Nissan:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Nissan e-Power
  • Nissan e-Power
  • Nissan X-Trail
  • Nissan e-Power
  • Nissan e-Power
  • Nissan e-Power
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ