top icon
Κόσμος

Νορβηγία: Μερίδιο 91,2% για τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά τον Νοέμβριο

Τον περασμένο μήνα πάνω από 9 στα 10 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία μπαίνουν στην πρίζα.

Η Νορβηγία, η κορυφαία αγορά στον κόσμο όσον αφορά τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα, είδε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα (Plug-in Electric Vehicles – PEVs) να καταλαμβάνουν μερίδιο 91,2% τον Νοέμβριο, από 79,9% ένα χρόνο πριν.

Από αυτά τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) κατέλαβαν ποσοστό 73,8%, ενώ τα plugin υβριδικά (PHEV) μερίδιο 17,4%.

Τα μη υβριδικά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης κατέγραψαν μεριδίου κάτω του 5,1% (το χαμηλότερο στην ιστορία της χώρας), με τη βενζίνη να βρίσκεται μόλις στο 2,3%.

Η συνολική αγορά αυτοκινήτου της Νορβηγίας «έγραψε» τον μήνα που πέρασε 15.274 νέες ταξινομήσεις, επίδοση αυξημένη κατά 24% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Νορβηγία-Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - Porsche Taycan - Νορβηγία

Συνολικά για το σύνολο του 2021, έως και τα τέλη Νοεμβρίου το μερίδιο των PEVs στη Νορβηγία ανέρχεται πλέον στο 85,7%, με το 64,2% να αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Στους τελευταίους δε τρεις μήνες (Σεπτέμβριος έως και Νοέμβριος) τα PEVs έχουν συνδυαστικό μερίδιο της τάξης του 90,8%, με μόνο τα BEVs να αποσπούν «μερτικό» που φτάνει το 74,3%,

Τον Νοέμβριο το best-seller ηλεκτρικό μοντέλο ήταν το Tesla Model Y, με 1.013 ταξινομήσεις, ενώ ένα ακόμα μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας, το Tesla Model 3, βρίσκεται στη θέση 2, με 770 πωλήσεις. Το VW ID.4 συμπλήρωσε το άτυπο βάθρο του μήνα με 719 πωλήσεις, ακολουθούμενο από τα Audi Q4 e-tron, Nissan Leaf, Polestar 2, Ford Mustang Mach-E, Skoda Enyaq iV, Hyundai Ioniq 5 και Porsche Taycan.

Τα Model Y, Model 3 και VW ID.4 διατηρούν τα ηνία στο σύνολο των τελευταίων τριών μηνών, με το Skoda Enyaq και το Hyundai Ioniq 5 να συμπληρώνουν το Top 5.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ