top icon
Κόσμος

Ντεμπούτο για το ηλεκτρικό Toyota bZ4X Concept (video)

Το Toyota bZ4X Concept φωτογραφίζει το πρώτο μιας σειράς νέων ηλεκτρικών μοντέλων από το στρατόπεδο της Ιάπωνα κατασκευαστή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Toyota, το «bZ» στην ονομασία του μοντέλου αποτελεί το ακρωνύμιο του «beyond Zero», το οποίο έρχεται να καταδείξει τη δέσμευση της εταιρείας για ένα μέλλον στον τομέα της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές – και όχι μόνο.

Από τη μεριά του, το «4» στην ονομασία του πρωτοτύπου, το οποίο αποκαλύφθηκε στην Έκθεση της Σαγκάης στην Κίνα, μαρτυρά το μέγεθός του (D-Segment), ενώ το «Χ» την κατηγορία του (SUV).

Επί της ουσίας, το ηλεκτρικό Toyota bZ4X Concept είναι ένα όχημα που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Νο 1 μάρκας αυτοκινήτων στον κόσμο με την ιαπωνική επίσης Subaru. Όπως ανακοινώθηκε, η έκδοση παραγωγής υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμη προς πώληση στα μέσα περίπου του 2022.

Το Toyota bZ4X Concept βασίζεται στη νέα πλατφόρμα e-TNGA της Toyota, που προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Toyota, το πρωτότυπο προσφέρει χώρου για τα πόδια των πίσω επιβατών που είναι «εφάμιλλοι του πολυτελούς Lexus LS».

Προς το παρόν, η ιαπωνική εταιρεία δεν ανακοινώνει στοιχεία που να αφορούν στα «απόκρυφα» μέρη του Toyota bZ4X Concept, όπως η ισχύς και η μπαταρία που το τροφοδοτεί. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Ιάπωνας κατασκευαστής, «η κληρονομιά και η τεχνογνωσία των Toyota και Subaru συνδυάστηκαν για τη δημιουργία ενός συστήματος τετρακίνησης».

Το Toyota bZ4X Concept θα διατίθεται στην έκδοση παραγωγής με ένα πρωτοποριακό steer-by-wire σύστημα διεύθυνσης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία «αφαιρεί τις αντιδράσεις στο τιμόνι από τις ανωμαλίες του δρόμου και το φρενάρισμα» παρέχοντας πιο καλύτερη απόκριση και αίσθηση, σύμφωνα με την Toyota.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η απουσία διασύνδεσης με το τιμόνι έχει ως αποτέλεσμα στο πρωτότυπο να καταργείται το παραδοσιακό στρογγυλό τιμόνι, τη θέση του οποίου έχει πάρει ένα χειριστήριο διεύθυνσης του οχήματος ανάλογο σε μορφή με εκείνο που είδαμε στο νέο Tesla Model S – το στοιχείο αυτό θα λανσαριστεί πρώτα στην Κίνα πριν αρχίσει να διατίθεται και στις υπόλοιπες χώρες.

Η νέα, ηλεκτρική γενιά μοντέλων της Toyota

Με αφορμή την παρουσίαση του Toyota bZ4X Concept, ο Ιάπωνας κατασκευαστής ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να λανσάρει 15 ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία έως το 2025, εκ των οποίων τα 7 θα ανήκουν στη νέα οικογένεια «bZ».

Συν τοις άλλοις, η Toyota ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 το χαρτοφυλάκια των διαθέσιμων μοντέλων της θα περιλαμβάνει πάνω από 70 εξηλεκτρισμένες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, στόχος της Toyota είναι το 70% των αυτοκινήτων που θα διαθέτει να είναι υβριδικά με χρονικό ορίζοντα το 2025, πάνω από 10% plug-in υβριδικά και περισσότερα από 10% μοντέλα μηδενικών εκπομπών ρύπων με μπαταρία ή κυψέλες καυσίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Toyota bZ4X Concept
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ