top icon
Επικαιρότητα

Ντριφτάρουν τα ηλεκτρικά; Ω, ναι! [+video]

Η εποχή που οι petrolheads θα μετονομαστούν σε electroheads δεν είναι πλέον και τόσο μακριά, όπως πολλοί διατείνονται.

Αφορμή για το σημείωμα αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον βίντεο που πριν λίγα μόλις 24ώρα έδωσε στη δημοσιότητα η Audi. Πρωταγωνιστής του δεν είναι ένα supercar επιδόσεων ή κάποια καθαρόαιμη αγωνιστική κατασκευή από το Ίγκολσταντ, αλλά το ηλεκτροκίνητο e-tron που είδαμε να αποκαλύπτεται πριν λίγες εβδομάδες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στο θεατή του το εν λόγω βίντεο – πέραν ασφαλώς της πληροφόρησης που σχετίζεται με τα τεχνολογικά καλούδια του μοντέλου – είναι απλό: ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, εκτός από ταχύ, αθόρυβο και περιβαλλοντικά «ευαίσθητο», μπορεί να είναι υπό συνθήκες και απολαυστικό στην οδήγηση. Τι κι αν τη θέση του κινητήρα εσωτερικής καύσης έχουν πάρει η πρίζα και οι μπαταρίες.

Το όλο σκηνικό για τις ανάγκες του προωθητικού αυτού φιλμ στήθηκε από τους ιθύνοντες της Audi με το νέο και καμουφλαρισμένο για την περίσταση πρωτότυπο να έχει ως «φόντο» και πεδίο δράσης, συνάμα, τη σαβάνα της Ναμίμπια. Και συγκεκριμένα, μία αποξηραμένη λίμνη άλατος στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι συνολικής επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκεί, το πορώδες και σκληρό έδαφος, το οποίο είναι καλυμμένο με «λεπτό» χαλίκι, προτάσσει ένα ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή τριβής συνθέτοντας έτσι τις βέλτιστες συνθήκες για να δει και να δοκιμάσει κανείς με ασφάλεια τις ικανότητες… ντριφταρίσματος του ηλεκτροκίνητου e-tron. Και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την Audi, η πλαγιολίσθηση με το σεβαστών διαστάσεων SUV της είναι εφικτή και απόλυτα διασκεδαστική, χάρη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Με πρώτο και καλύτερο την «ηλεκτρική τετρακίνηση», που συνδέεται τόσο με τα πολυάριθμα συστήματα ελέγχου της ανάρτησης και το Electronic Stability Control, όσο και με το Audi Drive Select. Καθοριστικός είναι εδώ και ο ρόλος της αερανάρτησης, η οποία σε ανώμαλο έδαφος και με χαμηλές ταχύτητες κίνησης αυξάνει την απόσταση από το έδαφος με το πάτημα ενός κουμπιού κατά 50 χιλιοστά. Ταυτόχρονα, η ESC βελτιστοποιεί για βέλτιστη μεταφορά της ισχύος την πρόσφυση μέσω ελέγχου της πέδησης που ασκείται στους τροχούς δημιουργώντας έτσι χαρακτηριστικά μπλοκέ διαφορικού.

Με τη σειρά του, το σύστημα τετρακίνησης Electric Quattro εξασφαλίζει τη συνεχή και διαρκώς μεταβαλλόμενη κατανομής της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων. Μόλις 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου – πολύ πιο γρήγορα από ό,τι με τη συμβατική και μηχανική διάταξη quattro – είναι αρκετά ώστε η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του συστήματος να ανιχνεύσει την εκάστοτε «κατάσταση οδήγησης» ρυθμίζοντας την ποσότητα της ροπής που θα φτάσει στους εμπρός και πίσω τροχούς. Η εξήγηση για την πολύ υψηλή αυτή ταχύτητα απόκρισης είναι απλή: με το Electric Quattro δεν χρειάζεται η εμπλοκή ενός μηχανικού συμπλέκτη. Έτσι, ακόμη και σε ξαφνικές αλλαγές στο συντελεστή τριβής ή/και σε ακραίες καταστάσεις οδήγησης, το σύστημα έχει πλήρη και πάνω απ΄όλα άμεση απόκριση και απόδοση.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, το κλειδί βρίσκεται στη συνεργασία του Electric Quattro με το Audi Drive Select και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας. Αν, για παράδειγμα, το WheelSelective Torque Controller διαγνώσει υποστροφή, τότε δίνεται εντολή ώστε να ασκηθεί πέδηση στους εσωτερικούς τροχούς που βρίσκονται υπό καθεστώς μικρότερου φορτιού σε σχέση με τους εξωτερικούς. Επιπρόσθετα, η ολίσθηση των τροχών ελέγχεται απευθείας από τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των ηλεκτροκινητήρων έως και 50 φορές ταχύτερα από ό,τι σ’ ένα συμβατικό σύστημα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την Audi, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τεσσάρων σταδίων του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της ευστάθειας του αμαξώματος (ESC).

Εκτός όμως από το ESC, τα χαρακτηριστικά απόδοσης του Audi e-tron μπορούν να προσαρμοστούν στην πράξη σε διάφορους τύπους συνθηκών και εδαφών χρησιμοποιώντας το σύστημα Audi Drive Select – για χαλαρό cruising στην εθνική οδό, για δυναμική οδήγηση στις στροφές στην άσφαλτο, για πρόσβαση σε «πατημένη» off road διαδρομή, για διασκέδαση με πλαγιολισθήσεις στο χώμα κοκ – με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε επτά διαφορετικά προφίλ. Εκτός από τη διαφοροποίηση της απόδοσης των ηλεκτροκινητήρων, της αίσθησης του τιμονιού αλλά και του βαθμού απόσβεσης της ανάρτησης, το αυτοκίνητο «χαμηλώνει» αυτοβούλως στις υψηλές ταχύτητες κίνησης κατά 26 χιλιοστά με στόχο τη βελτίωση της σταθερότητας και την αεροδυναμικής.

Δείτε στη συνέχεια το ενδιαφέρον βίντεο από τις εκτός δρόμου «περιπέτειες» του νέου Audi e-tron.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ