top icon
Περιβάλλον

O 1.600άρης κινητήρας του Yaris GR καταναλώνει συμπιεσμένο υδρογόνο (+video)

Η Toyota δοκιμάζει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του 3κύλινδρου κινητήρα του Yaris GR που καταναλώνει για την περίσταση συμπιεσμένο υδρογόνο.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEV), όπως το Toyota Mirai, χρησιμοποιούν μια κυψέλη καυσίμου στην οποία το υδρογόνο αντιδρά χημικά με οξυγόνο στον αέρα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, που τροφοδοτεί με τη σειρά του έναν ηλεκτρικό κινητήρα.

Ως γνωστόν, οι κινητήρες υδρογόνου παράγουν την ισχύ τους μέσω της καύσης υδρογόνου χρησιμοποιώντας συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου και ψεκασμού που έχουν τροποποιηθεί σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται σε βενζινοκινητήρες. Εκτός από την καύση ελάχιστων ποσοτήτων λαδιού κατά τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους βενζινοκινητήρες, οι κινητήρες υδρογόνου εκπέμπουν μηδενικές ποσότητες CO2 κατά τη χρήση τους.

Όπως υποστηρίζει η Toyota, η καύση σε κινητήρες υδρογόνου γίνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στους παραδοσιακούς βενζινοκινητήρες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνόλου με πολύ καλή απόκριση. Προτάσσοντας έτσι μία εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, οι κινητήρες υδρογόνου έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφέρουν και οδηγική απόλαυση κατά οδήγηση, παράγοντας… ήχο και κραδασμούς κατά τη λειτουργία τους.

Για την περίσταση, η Toyota ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες ενός πολύ γνωστού της κινητήρα – και συγκεκριμένα του 3κύλινδρου 1.600άρη που χαρίζει ζωή στο εκρηκτικό GR Yaris – ο οποίος καταναλώνει συμπιεσμένο υδρογόνο. Αυτή τη φορά όμως όχι για την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά για τη λειτουργία του ως κινητήρας εσωτερικής καύσης χρησιμοποιώντας συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου και ψεκασμού που βασίζονται σε βενζινοκινητήρες.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κινητήρας θα δοκιμαστεί από το ιαπωνικό εργοστάσιο στο σώμα μιας αγωνιστικής Corolla Sport, η οποία θα λάβει μέρος τον προσεχή κιόλας Μάιο στο θεσμό Super Taikuyu Series 2021 με τα χρώματα της ομάδας Orc Rookie Racing.

Προς το παρόν, η Toyota δεν ανακοινώνει στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση του συγκεκριμένου συνόλου, ούτε ασφαλώς το χρονοδιάγραμμα για την «είσοδό» του σε μοντέλα μαζικής παραγωγής της. Ωστόσο, στις σχετικές ανακοινώσεις της, η εταιρεία επισημαίνει με έμφαση ότι η εν λόγω μονάδα «εξελίχθηκε ως μέρος των βημάτων που πραγματοποιεί η Toyota προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας κινητικότητας ουδέτερου άνθρακα».

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ