top icon
Επικαιρότητα

O Carlos Ghosn βλέπει την πόρτα της εξόδου και από τη Renault

Την ώρα που ο γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, η Renault είναι έτοιμη να τον απαλλάξει άμεσα από τα καθήκοντά του, όπως χαρακτηριστικά διεμήνυσε από το Παρίσι ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Σήμερα το απόγευμα συνέρχεται σε σώμα το ΔΣ της Renault προκειμένου τα μέλη του να ορίσουν τον προσωρινό αντικαταστάτη του Carlos Ghosn, ο οποίος χθες συνελήφθη στο Τόκιο υπό το σκιά βαριών κατηγοριών που του απήγγειλαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με αυτές, ο γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ, ο οποίος αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα στη δημιουργία της συμμαχίας των Renault-Nissan (και μετέπειτα της προσθήκης σε αυτή και της Mitsubishi), εκμεταλλευόταν τα περιουσιακά εταιρεία τις ιαπωνικής φίρμας για προσωπικό όφελος την ώρα που «υποεκτιμούσε» τις αμοιβές του σε σχέση με τις πραγματικές. Παράλληλα, ο Carlos Ghosn κατηγορείται από τους Ιάπωνες και για ύποπτες παραβιάσεις του Νόμου περί Χρηματοοικονομικών Μέσων και Χρηματιστηρίου που αφορούν σε ψευδείς καταχωρίσεις στις εταιρικές οικονομικές αναλύσεις.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιαπωνία, η Nissan φέρεται να διεμήνυσε στους Γάλλους της Renault ότι έχει στη διάθεσή της στοιχεία που αφορούν σε καταχρήσεις του Carlos Ghosn και στην Renault-Nissan BV, την εταιρεία με έδρα την Ολλανδία που επιβλέπει-ελέγχει τις δραστηριότητες της συμμαχίας.

Έτσι, μετά τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις των δύο εταιρειών (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) αλλά και τη διαβεβαίωση του CEO της Nissan, Hiroto Saikawa, ο οποίος δήλωσε πως θα εισηγηθεί έως την προσεχή Πέμπτη την απόλυση του Carlos Ghosn στο διοικητικό συμβούλιο της ιαπωνικής εταιρείας (περισσότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ), η Renault κατέστησε γνωστό προ ολίγου πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί – και μάλιστα άμεσα – και στη δική της περίπτωση. Χαρακτηριστική των προθέσεων αλλά και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, ήταν η σημερινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Ingfo τα εξής:

«Ο Carlos Ghosn δεν είναι πλέον σε θέση να είναι ικανός να ηγηθεί της Renault».

Θυμίζουμε πως τα γαλλικό δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει το 15% της γαλλικής εταιρείας.

Ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Carlos Ghosn φέρεται να είναι – με τις ευλογίες ασφαλώς της γαλλικής κυβέρνησης – ο νυν COO της, Thierry Bollore.

Μη εκτελεστικός πρόοδρος αναμένεται να χρησθεί ο Philippe Lagayette.

Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως και της γαλλικής κυβέρνησης (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) είναι η διατήρηση της συνοχής της συμμαχίας των Renault-Nissan-Mitsubishi._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ