top icon
Επικαιρότητα

Ο Elon Musk «στήνει» το δικό του δορυφορικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών internet

Πριν από τρία σχεδόν χρόνια, ο Elon Musk, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, ο άνθρωπος που πρόσφατα… έστειλε στο διάστημα το προσωπικό του Tesla Roadster, είχε αποκαλύψει την επιθυμία του να δημιουργήσει το πρώτο παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών internet. Σιγά σιγά, έρχεται η ώρα να το πραγματοποιήσει.

Στην περίπτωση που οι σημερινές αναφορές στο διεθνή Τύπο και τα Tweets γύρο από το εν λόγω θέμα είναι σωστά, το δίκτυο Starlink της SpaceX θα εκτοξεύσει τους πρώτους δύο πρωτότυπους παγκόσμιους δορυφόρους ISP (Internet Service Provider) στις 17 Φεβρουαρίου από την αεροπορική βάση Vandenberg της Καλιφόρνια. Πρόκειται για τους Microsat-2a και Microsat-2b, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στο «φορτίο» εκτόξευσης του επιχειρησιακού πυραύλου Falcon 9, που θα έχει ως βασική του αποστολή να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο «παρατήρησης» Paz για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος θα μπορεί για λόγους ασφάλειας και άμυνας να φωτογραφίζει αντικείμενα στην επιφάνεια της σε κλίμακα έως και 1 μόλις μέτρου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στόχος της Starlink, η οποία εργάζεται πυρετωδώς μαζί με την SpaceX πάνω στο όλο εγχείρημα, είναι η εγκατάσταση σε χαμηλή τροχιά γύρο από τη Γη ενός «μπουκέτου δορυφόρων» που θα της επιτρέπουν να προσφέρει ανά τον κόσμο, το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίες, «γρήγορο και φθηνό ίντερνετ σε όλους».

Στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την Starlink, αναφέρονταν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το πρόγραμμα δοκιμών των Microsat-2a και -2b θα επικυρώσει τους στόχους για το σχεδιασμό μιας πλατφόρμας ευρυζωνικής επικοινωνίας μέσω της εγκατάστασης μιας συστοιχίας δορυφόρων».

Διαβάστε επίσης: Το Tesla Roadster του Elon Musk μπήκε σε τροχιά

Οι δορυφόροι αυτοί θα συνεργάζονται με επίγειους σταθμούς, οι οποίοι θα βρίσκονται -σε πρώτη φάση- στο Redmond και Brewster Ουάσιγκτον, στο Hawthorne Καλιφόρνια, αλλά και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ομόσταβλης Tesla στο Freemont.

Κάθε ένας από τους δορυφόρους αυτούς θα έχει το μέγεθος ενός… Mini Cooper και βάρος κάτω από 400 κιλά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Elon Musk.

Σύμφωνα τώρα με τους υπολογισμούς της SpaceX, για την κάλυψη των αναγκών internet σε ολόκληρο τον κόσμο θα χρειαστεί έως το 2025 να μπουν σε τροχιά 4.425 τέτοιοι δορυφόροι. Και –παρεμπίπτοντος- κάτι περισσότερα από 10 δις δολάρια.

Και για να έχει κανείς ένα σημείο αναφοράς, αυτή τη στιγμή γύρω από τη Γη βρίσκονται σε τροχιά 1.459 ενεργοί δορυφόροι, ενώ άλλοι 2.600 «αιωρούνται» εκτός λειτουργίας στο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Union of Concerned Scientists._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ