top icon
Επικαιρότητα

Ο Gordon Murray αποκαλύπτει το προφίλ του νέου, τριθέσιου supercar που ετοιμάζει [+video]

Η νέα εταιρεία του Gordon Murray, του σχεδιαστή, με άλλα λόγια, της εμβληματικής και τριθέσιας McLaren F1, παρουσίασε τα πρώτα σκίτσα του T.50, ενός αυτοκινήτου που φιλοδοξεί με τις καινοτομίες του να ανατρέψει τα δεδομένα στην κατηγορία των supercars.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του Βρετανού σχεδιαστή. το νέο T.50 βρίσκεται αυτή τη στιγμή «σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης» θέτοντας ως στόχο να είναι έτοιμο προς διάθεση στις αρχές του 2022. Δυστυχώς, δεν θα πρόκειται για ένα μοντέλο «ευρείας κλίμακας», μιας και η Gordon Murray Automotive δεν σκοπεύει να το κατασκευάσει σε περισσότερα από 100 μόλις αντίτυπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός «50» στην ονομασία του αυτοκινήτου έρχεται να τιμήσει τις πέντε δεκαετίες προσφοράς του δημιουργού και σχεδιαστή του στον κόσμο της αυτοκίνησης, αποτελώντας εν πολλοίς το μοντέλο-διάδοχο της εμβληματικής McLaren F1.

Η μηχανολογική εξέλιξη του T.50, καθώς και o σχεδιασμός του εντός και εκτός, έχουν πραγματοποιηθεί από την Gordon Murray Design. Θα κατασκευαστεί δε στο Ην. Βασίλειο από την Gordon Murray Automotive – μια νέα εταιρεία που εγκαινίασε τις λειτουργίες της για πρώτη φορά στα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της τελευταίας, το Τ.50 θα είναι το ελαφρύτερο supercar στο είδος του (το συνολικό του βάρος δεν θα υπερβαίνει τα 980 κιλά) διαθέτοντας παράλληλα και «την προηγμένη αεροδυναμική από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο δρόμου».

Το συνολικό μήκος του Τ.50 θα είναι 4,38 μ. και το πλάτος του 1,85 μ., γεγονός που το καθιστά μικρότερο από μία Porsche 911.

Ο κινητήρας του θα είναι ένας «ελαφρύς V12 κινητήρας με φυσική αναπνοή», ο οποίος θα έχει χωρητικότητα 3.980 κ.εκ. αλλά και τη δυνατότητα περιστροφής έως τις 12.100 σ.α.λ., αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 650 ίππων και ροπή 450 Nm. Ο κατασκευαστής του δεν είναι άλλος από την Cosworth Powertrain.

O κινητήρας θα συνεργάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, το οποίο θα μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς και θα εξελίξει ειδικά για την περίσταση η βρετανική εταιρεία Xtrac.

«Δεν έχω απολύτως καμία διάθεση να κυνηγήσω ρεκόρ τελικής ταχύτητας ή επιταχύνσεων. Το επίκεντρό μας είναι, αντ ‘αυτού, να προσφέρουμε την πιο αγνή και εμπειρία οδήγησης σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο supercar που κατασκευάστηκε ποτέ – να είστε σίγουροι όμως ότι το Τ.50 θα είναι γρήγορο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Gordon Murray.

Το νέο T.50 θα είναι, όπως και η θρυλική McLaren F1, ένα τριθέσιο supercar.

Η σημαντικότερη, εντούτοις, καινοτομία της κατασκευής θα είναι η αεροδυναμική του απόδοση και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση του φαινομένου του ground effect. Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρωτοποριακός τρόπος διαχείρισης της ροή του αέρα στο κάτω τμήμα της κατασκευής καθώς και η παρουσία στο πίσω μέρος ενός ανεμιστήρα(!) με διάμετρο 400 χλστ. – κάτι που εφάρμοσε ο Βρετανός σχεδιαστής στο μονοθέσιο ΒΤ46Β της Bramham.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται με έμφαση πως το T.50 θα είναι ένα «αμιγώς βρετανικό αυτοκίνητο» με τα επιμέρους εξαρτήματα, τον κινητήρα και το πλαίσιο να κατασκευάζονται στο Ην. Βασίλειο.

Η τιμή του αυτοκινήτου, χωρίς φόρους, θα είναι, σύμφωνα με την Gordon Murray Automotive, κοντά στις 2 εκ. λίρες._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ