top icon
Επικαιρότητα

O Hans-Joachim Stuck, το Le Mans και το Skoda Sport του 1950 (+video)

Ο Hans-Joachim Stuck, δύο φορές νικητής στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans, οδηγεί το Skoda Sport με το οποίο η τσέχικη εταιρεία συμμετείχε στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής του πλανήτη πριν 70 χρόνια.

Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Skoda λάνσαρε το 1101/1102 «Tudor», ένα αυτοκίνητο  που σύντομα γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε αγορές του εξωτερικού, παίρνοντας κίνηση από έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1.089 κ.εκ. με απόδοση  32 ίππων Το «Tudor» (από την αγγλικές λέξεις two-door) απέδειξε εξ αρχής την εξαιρετική αξιοπιστία του, όχι μόνο στους δημόσιους δρόμους, αλλά και στις χωμάτινες πίστες καθώς και σε αγώνες αντοχής.

Το 1948, για παράδειγμα, κέρδισε και τις τέσσερις κατηγορίες του Raid Polski των 2.649 χιλιομέτρων, στο οποίο η Skoda εκπροσωπήθηκε με τα δικά της αυτοκίνητα, ενώ στο Ράλλυ Montevideo κατέλαβε την πρώτη και δεύτερη θέση. Το «Tudor» απέδειξε τις δυνατότητές του και στον 24ωρο αγώνα του Spa-Francorchamps στο Βέλγιο, με τα τρία 4θυρα και «κλειστά» για την περίπτωση μοντέλα της Skoda να καλύπτουν το καθένα από 1.972 χλμ. ολοκληρώνοντας στις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία τους.

Skoda Le Mans

Το 1949 ο Τσέχος κατασκευαστής εξέλιξε μια ειδική παραλλαγή του «Tudor» για χρήση σε αγώνες: το Skoda Sport. Το ανοιχτό διθέσιο αυτοκίνητο είχε μικρότερο κατά 400 χλστ. μεταξόνιο και ένα αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο – το ντεμπούτο του Skoda Sport στους αγώνες έγινε την ίδια χρονιά στο GP της Τσεχοσλοβακίας στο Brno. Ωστόσο, η Skoda είχε ήδη στρέψει το βλέμμα της αλλού, και συγκεκριμένα στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans του 1950, που τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε το Σάββατο  24 Ιουνίου στο «Circuit des 24 Heures» των 13,65 χλμ.

Skoda Le Mans

Ο Václav Bobek και ο Jaroslav Netušil ήταν οι οδηγοί που βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι του Skoda Sport των μόλις 600 κιλών, το οποίο για την περίσταση του 24ωρου αγώνα στο Le Mans είχε διευρυμένο μεταξόνιο που έφτανε στα 2.150 χλστ. – επιλογή που βελτίωνε την κατευθυντικότητα. Ο 4κύλινδρος κινητήρας των 1.089 κ.εκ. του Skoda Sport είχε ελαφρώς υψηλότερη σχέση συμπίεσης (8,6:1) και καρμπυρατέρ Solex 40 UAIP, αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 50 ίππων στις 5.200 σ.α.λ.. Με το συνηθισμένο καύσιμο της εποχής – ένα μείγμα βενζίνης, αιθανόλης και ακετόνης – το Skoda Sport κατάφερνε να αναπτύξει τελική ταχύτητα της τάξης των 140 χλμ./ώρα καταναλώνοντας μόλις 12 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Skoda Le Mans

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ύστερα από 13 σκληρές ώρες συμμετοχής στον αγώνα, το Skoda Sport με τον αριθμό 44 ξεκίνησε για τον 115ο γύρο του. Δυστυχώς όμως ένα τεχνικό πρόβλημα στον στροφαλοθάλαμο του 4κύλινδρου κινητήρα έβαλε τέλος στις ελπίδες τόσο της ομάδας όσο και των οδηγών για κάτι καλύτερο.

Hans Joackim Stuck

Αυτό ήταν το μοναδικό Le Mans στο οποίο έχει συμμετάσχει ποτέ η Skoda στην 125ετή της ιστορία. Και αυτό το μοναδικό αγωνιστικό της αυτοκίνητο είχε την ευκαιρία να οδηγήσει στις αυστριακές Άλπεις ο 69χρονος σήμερα θρύλος των αγώνων και δύο φορές νικητής στο Le Mans, Hans-Joachim Stuck, ο οποίος μας «ταξιδεύει» στο παρακάτω βίντεο σε μια διαφορετική εποχή των αγώνων ταχύτητας και αντοχής.

Δείτε το σχετικό video

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ