13 Απρ 2018

O Herbert Diess είναι o νέος CEO του VW Group, ευρείες αλλαγές στον όμιλο

Ο Matthias Muller εγκαταλείπει τη θέση του CEO του VW Group, με τον επικεφαλής της VW, Herbert Diess, να αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία του γερμανικού Ομίλου, κίνηση μάλιστα που συνοδεύεται από αλλαγές προσώπων σε καίριες διοικητικές θέσεις αλλά και το διαχωρισμό των εταιρειών σε τρεις ομάδες.

Herbert Diess - VW Group

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές ανακατατάξεις στους κόλπους του Ομίλου VW τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια σηματοδοτώντας για τις 12 εταιρείες που εσωκλείονται στις αγκάλες του μία νέα εποχή. Η σημαντικότερη ίσως «αλλαγή φρουράς», την οποία ενέκριναν χθες σε συνεδρίαση τους τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, αφορά στην απομάκρυνση από τη θέση του CEO του γκρουπ του Matthias Muller, του ανθρώπου που ανέλαβε το τιμόνι του τελευταίου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πτυχών του διαβόητου σκανδάλου dieslegate τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως ανακοινώθηκε, τη θέση του 62χρονου αναλαμβάνει από σήμερα κιόλας ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της VW, Herbert Diess, ο οποίος το 2015 πήρε τη μεγάλη μεταγραφή από τη BMW στη μητρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου. 

Ο Herbert Diess διατηρεί παράλληλα τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη VW.

«Ο Matthias Muller έκανε εξαιρετική δουλειά για το VW Group. Παρέλαβε την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου το φθινόπωρο του 2015, όταν η εταιρεία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Ο Muller κατεύθυνε με ασφάλεια τη VW εκείνη την εποχή μαζί με την ομάδα του, και συγχρόνως επανέφερε θεμελιώδεις αρχές στη στρατηγική του Ομίλου ξεκινώντας μια αλλαγή στην κουλτούρα του. Ολόκληρη η εταιρεία τον ευχαριστεί για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Hans Dieter Pötsch.

Ο Herbert Diess, ο οποίος θεωρείται ένα στέλεχος με πυγμή και ικανότητα να λαμβάνει… δυναμικές αποφάσεις, αναλαμβάνει συγχρόνως και την ευθύνη συγκεκριμένων κλάδων στον Όμιλο VW. Έτσι, ο 60χρονος σήμερα μάνατζερ τίθεται επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης του VW Group, αλλά και του κλάδου που αφορά στην ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Λογισμικού στον κλάδο των επιβατικών οχημάτων. Την ίδια στιγμή, ο Rupert Stadler, ο νυν CEO της Audi, αναλαμβάνει την ευθύνη του τμήματος Πωλήσεων του Ομίλου, ενώ ο CEO της Porsche, Oliver Blume, ο οποίος εφεξής θα ανήκει στο ανώτατο όργανο διοίκησης του Ομίλου, εκείνον της Παραγωγής. Επίσης, ο Gunnar Kilian, ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Εργαζομένων, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Πόρων αντικαθιστώντας τον Karlheinz Blessing, ο οποίος παραμένει σε θέση συμβούλου στο VW Group. Τέλος, ο Francisco Javier Garcia Sanz, ο οποίος διατηρούσε ηγετική θέση στη Seat, στο τμήμα ανάπτυξης των κινητήρων ντίζελ του Ομίλου και πρόσφατα τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Προμηθειών, αποχωρεί από την εταιρεία με δική του, όπως ανακοινώθηκε, θέληση.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοινωθείσα απόφαση των διοικούντων του Ομίλου VW να διαχωρίζουν τις μάρκες σε τρεις διαφορετικές ομάδες, όπως χαρακτηρίζονται από τους ίδιους: τις Volume, Premium και Super Premium. Εντούτοις, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις αναφορικά με το ποιες μάρκες «αγκαλιάζει» κάθε μία από αυτές. Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, στην Volume θα υπάγονται οι VW, Skoda και Seat, στην Premium η Audi και στην Super Premium οι Lamborghini, Bugatti, Bentley και Porsche.

Την ίδια στιγμή, ιδρύεται ανεξάρτητο τμήμα, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την αγορά της Κίνας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως ξεκινά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανεξαρτητοποίηση της VW Truck & Bus, κίνηση που πιθανολογείται ότι θα συνοδευτεί στο άμεσο μέλλον από την είσοδό της στο χρηματιστήριο._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Herbert Diess - VW Group
  • VW Group