top icon
Επικαιρότητα

O Sebastien Ogier γίνεται ο επίσημος πρεσβευτής, σύμβουλος και οδηγός εξέλιξης του νεοσύστατου ηλεκτρικού θεσμού Extreme E

Ο Extreme E είναι ένας φιλόδοξος αγωνιστικός θεσμός που με «όπλο» το Odyssey 21, ένα καθαρόαιμο ηλεκτρικό SUV, έχει ως στόχο από το 2021 και μετά την ανάδειξη και διάδοση της ηλεκτροκίνησης τονίζοντας μέσα από τα πεπραγμένα και τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται οι αγώνες τις προκλήσεις που προκύπτουν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο θεσμός Extreme E είναι μία νέα πλατφόρμα αγώνων που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μέλλοντος με οχήματα μηδενικών ή πολύ χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τα τελευταία να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για το λόγο αυτό, ο θεσμός θα περιλαμβάνει “ηλεκτρικούς αγώνες” που θα λαμβάνον χώρα σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη ούτως ώστε να επισημανθούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις από αυτή τις οποίες αντιμετωπίζουν τα διάφορα οικοσυστήματα, επιδεικνύοντας παράλληλα την υψηλή απόδοση των ηλεκτρικών SUV σε ακραίες συνθήκες.

Ο θεσμός, ο οποίος θα πάρει σάρκα και οστά το 2021, θα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, αγωνιστικές διοργανώσεις σε πέντε εμβληματικά περιβάλλοντα του πλανήτη: στα Ιμαλάια, στην Αρκτική, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στην Έρημο της Σαχάρας, καθώς και σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού – περιοχές που έχουν υποφέρει από την κλιματική αλλαγή ή την ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αγώνες του Extreme Ε θα ακολουθούν ένα γνώριμο format περιλαμβάνοντας έξι “man to man” αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε δύο ομάδες των έξι γκρουπ σε κυκλικές off-road διαδρομές με εικονικές πύλες και συνολικό μήκος που θα κυμαίνεται από 6 έως και 10 χλμ.

Το «όπλο» του θεσμού θα είναι ένα ηλεκτρικό SUV, το οποίο παραπέμπει οπτικά στα πρωτότυπα που λαμβάνουν μέρος σήμερα στους αγώνες Rally Raid. Το όνομα του είναι Odyssey 21 και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία από την εταιρεία Spark Racing Technology. Το όχημα, το οποίο αποκαλύφθηκε στο φετινό Goodwood Festival of Speed, αποδίδει 550 ίππους και θα διαθέτει μπαταρίες που θα φέρουν τη σφραγίδα της Williams Advanced Engineering. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, το Odyssey 21 θα ζυγίζει 1.650 κιλά, θα έχει πλάτος 2,3 μ. και θα μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 4,5 δλ.

Οι ομάδες θα έχουν την ελευθερία να εξελίξουν τον δικό τους ηλεκτροκινητήρα και να επιλέξουν συγκεκριμένα στοιχεία του σώματος του Odyssey 21, όπως το κάλυμμα του κινητήρα, οι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, οι πλευρικές ποδιές και τα φώτα, τα οποία θα μπορούν να μοιάζουν με εκείνα των καθημερινών αυτοκινήτων.

Σε αυτό τον θεσμό ενεργό ρόλο αναλαμβάνει από σήμερα κιόλας ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC, Sebastien Ogier, ο οποίος ανακηρύχτηκε ως επίσημος σύμβουλος και πρεσβευτής του Extreme E.

«Ο Ogier θα συμβουλεύσει και θα υποστηρίξει τα πάντα γύρο από το θεσμό. Από τον Αθλητικό και Τεχνικό Κανονισμό, έως τις πιθανές τοποθεσίες πραγματοποίησης των αγώνων και την εξέλιξη του SUV του θεσμού Extreme Ε κατά τη διάρκεια ενός εκτεταμένου προγράμματος δοκιμών και ανάπτυξης του. Η γνώση και η ικανότητα του σε εκτός δρόμου επιφάνειες θα αξιοποιηθεί πίσω από το τιμόνι του Odyssey 21 πριν αυτό παραδοθεί στις ομάδες τον Μάρτιο του επόμενου έτους», δηλώνουν οι διοργανωτές του Extreme E που διόλου τυχαία διατηρούν τις στενότερες των σχέσεων με τον ηλεκτρικό επίσης θεσμό της Formula E.

Από τη μεριά του, ο Sebastien Ogier δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που είμαι μέλος του Extreme E. Το πρωτάθλημα είναι πραγματικά μοναδικό – δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτό – και είμαι παθιασμένος με αυτό που θέλει να πεύχει.

«Ήμουν στο Goodwood Festival of Speed ​​την περασμένη εβδομάδα και είδα το αυτοκίνητο για πρώτη φορά. Το αυτοκίνητο είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα είναι προνόμιο για μένα ως οδηγός να δουλέψω από ένα τόσο αρχικό στάδιο στην εξέλιξή του. Θα εργαστώ μαζί με τους διοργανωτές και τους συνεργάτες του θεσμού για να διασφαλίσω ότι θα προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους οπαδούς και την πιο ελκυστική πρόκληση για τους οδηγούς.

«Μέσα από το θεσμό θα δοθεί η δυνατότητα ευαισθητοποίησης του παγκόσμιου ακροατηρίου για ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης. Είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφορών»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ