top icon
Κόσμος

Οι διακοπές ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν επηρεάζουν (ακόμα) τους κατασκευαστές

Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Stellantis, Mercedes και Michelin, δήλωσαν ότι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δεν είχε διαταράξει την παραγωγή τους, παρόλο που οι ανησυχίες για πιθανές μεγαλύτερες περικοπές ολοένα και αυξάνονται.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom δήλωσε ότι διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή οι «τοπικές» εταιρείες δεν πληρώνουν για τις ποσότητες που εισάγουν από τη Ρωσία σε ρούβλια.

Η Πολωνία, ειδικότερα, έχει καταστεί ένας σημαντικός κόμβος της αυτοκινητοβιομηχανίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς μεγάλοι κατασκευαστές, όπως είναι για παράδειγμα η VW και η Fiat, έχτισαν εκεί εργοστάσια εκμεταλλευόμενες μεταξύ άλλων το κόστος εργασίας και παραγωγής.

VW - Πολωνία

Σήμερα, η Stellantis, στην οποία ανήκει η Fiat, δήλωσε ότι τα τρία εργοστάσιά της στην Πολωνία δεν έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο δεν χρησιμοποίει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό αέριο, με τις αποθήκες της όσον αφορά το συγκεκριμένο καύσιμο να είναι σχεδόν γεμάτες. Την ίδια στιγμή, η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG έχει διαβεβαιώσει τους εταιρικούς πελάτες της ότι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν καύσιμα όπως απαιτείται.

«Οι δραστηριότητές μας συνεχίζουν να εκτελούνται όσο το δυνατόν καλύτερα στο πλαίσιο της έλλειψης ημιαγωγών, της πανδημίας και του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Stellantis στο Reuters.

Fiat - FCA - Πολωνία

Από τη μεριά του, ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes είπε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει δει ακόμη καμία αρνητική επίδραση στα εργοστάσιά της στο Jawor της Πολωνίας, ούτε και στο Kecksemet της Ουγγαρίας, αλλά εργάζεται προκειμένου να μειώσει τις απαιτήσεις της σε φυσικό αέριο.

Mercedes - Πολωνία

Το εργοστάσιο της Michelin στο Olsztyn στη βόρεια Πολωνία λειτουργεί κανονικά και η εταιρεία είχε καλύψει τις δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου αξιοποιώντας «εφεδρικές λύσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω.

Michelin - Πολωνία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ