Επικαιρότητα Κόσμος

Οι εμπορικές επιδόσεις της Skoda σε παγκόσμιο επίπεδο και Ελλάδα το 2020

Το 2020 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για τη Skoda σε εμπορικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Skoda βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, κάτι που επιβεβαιώθηκε και το 2020. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά λόγω της πανδημίας, η τσέχικη εταιρεία στην Ελλάδα ταξινόμησε 3.221 αυτοκίνητα τη χρονιά που πέρασε, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά αυτοκινήτου στο 4%, το μεγαλύτερο που έχει σημειώσει την τελευταία πενταετία, αφότου η Kosmocar ανέλαβε την αντιπροσώπευση της μάρκας στην Ελλάδα. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, για έβδομο συνεχές έτος η Skoda ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων, παρότι η παραγωγή είχε παγώσει για περίοδο 39 ημερών, λόγω της πανδημίας.

Skoda Octavia

Στην Ελλάδα...

Αν η αύξηση κατά 14% του μεριδίου της Skoda στην Ελλάδα το 2020 φαντάζει και είναι σημαντική, ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση της μάρκας στη λιανική. Στη συγκεκριμένη αγορά, που σημείωσε πτώση 16% το 2020, η Skoda ταξινόμησε 1.883 αυτοκίνητα, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 4%, σημειώνοντας αύξηση 22,3% και παράλληλα, ρεκόρ πενταετίας.

Όσον αφορά στα μοντέλα, το Kamiq, στον πρώτο πλήρη χρόνο εμπορικής παρουσίας του στην Ελλάδα, κατέγραψε 1.064 πωλήσεις, με τα Karoq και Scala να ακολουθούν με 635 και 554 αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Octavia επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η έναρξη της εμπορικής καριέρας του νέου, 4ης γενιάς μοντέλου, συνέπεσε με την πρόσκαιρη παύση της παραγωγής του. Παρόλα αυτά, οι συνολικές πωλήσεις της Octavia στην Ελλάδα ήταν 373 μονάδες (συμπεριλαμβάνονται και πωλήσεις της απερχόμενης έκδοσης), επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική αγορά.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδόσεις της Skoda και στο τομέα των μοντέλων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (ως κύριο καύσιμο) για τη λειτουργία τους. Σε 1.341 ταξινομημένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν CNG, τα 444 ήταν μοντέλα της Skoda, περισσότερα από ένα στα τρία! Σημειώνεται ότι εκδόσεις φυσικού αερίου (G-TEC), η Skoda προσφέρει στα Scala, Kamiq και Octavia.

Skoda Kamiq

...και σε διεθνές επίπεδο

Ανά την υφήλιο, η Skoda κατέγραψε πωλήσεις 1.004.800 οχημάτων. Με καλά σχεδιασμένη στρατηγική, η μάρκα ανέκαμψε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν πλέον είχε ομαλοποιηθεί η παραγωγή, πάντα με παράλληλη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης. Το διάστημα αυτό η Skoda παρέδωσε σε πελάτες 578.100 οχήματα (το αντίστοιχο για το πρώτο εξάμηνο νούμερο ήταν 426.700). Επιπλέον, η Skoda αύξησε το μερίδιο που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά σε 5,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην εγχώρια αγορά της, η Skoda παρουσίασε άνοδο 3,34 ποσοστιαίων μονάδων, με το μερίδιό της στην αγορά της Τσεχίας να διαμορφώνεται για το 2020, στο άκρως εντυπωσιακό 41%.

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου