top icon
Επικαιρότητα

Οι κατασκευαστές καλωσορίζουν την εμπορική συμφωνία EE και M. Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί μία μεγάλη ανακούφιση για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων επιτρέποντας στο συγκεκριμένο κλάδο της γηραιάς ηπείρου να αποφύγει την καταστροφική επίδραση ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωσή του ο ACEA.

«Δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία στη γηραιά ήπειρο που να είναι πιο στενά συνδεδεμένη από την αυτοκινητοβιομηχανία, με πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema.

Ωστόσο, ο ACEA σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβεί σε πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων της συμφωνίας έως ότου δημοσιοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.

«Ο αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ θα ήταν καταστροφικός, οπότε είμαστε πρώτα και κύρια εξαιρετικά ανακουφισμένοι που επιτεύχθηκε συμφωνία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

 «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς το εμπόριο αγαθών θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή νέων τελωνειακών διαδικασιών που θα εισαχθούν την 1η Ιανουαρίου 2021», δήλωσε ο Eric-Mark Huitema.

Πράγματι, με περίπου 30.000 ανταλλακτικά και εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου -και πολλά άλλα στην κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων- η αυτοκινητοβιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή και έγκαιρη παράδοσή τους στα εργοστάσια.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές θα εισάγει πολύ περισσότερη γραφειοκρατία για τη βιομηχανία.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα αξίας 54 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια στιγμή, το διασυνοριακό εμπόριο εξαρτημάτων και ανταλλακτικών στο χώρο του αυτοκινήτου αντιπροσωπεύει σε αξία σχεδόν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ