top icon
Επικαιρότητα

Οι Max Verstappen και Alex Albon στο τιμόνι της Aston Martin Valkyrie (+video)

Τα πρώτα τρία αντίτυπα της νέας Aston Martin Valkyrie πάτησαν τους τροχούς τους στην πίστα του Silverstone δίνοντας στους πιλότους της Aston Martin Red Bull Racing, Max Verstappen και Alex Albon, τη δυνατότητα να πάρουν μια «γερή» γεύση από το βρετανικό hypercar.

Η Aston Martin δημιούργησε τρία πρωτότυπα εξέλιξης της νέας Valkyrie – συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ – δίνοντας για την περίσταση στους Max Verstappen και Alex Albon τη δυνατότητα να αξιολογήσουν στην πίστα του Silverstone τη δυναμική του «ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο». Μαζί με τους πιλότους της Aston Martin Red Bull Racing, πίσω από το τιμόνι του βρετανικού hypercar είχαν την ευκαιρία να βρεθούν επίσης ο επίσημος δοκιμαστής της Aston Martin, Chris Goodwin, καθώς και οι δύο οδηγοί της Aston Martin Racing στο WEC, Darren Turner και Alex Lynn. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ένα από τα τρία αυτά πρωτότυπα, αλλά και τα υπόλοιπα πέντε που θα ακολουθήσουν την προσεχή περίοδο, θα υποβληθούν σε μια σειρά εξαντλητικών δοκιμών που αποσκοπούν στην εξέλιξη και επικύρωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου, το οποίο θα αρχίσει να παραδίδεται στους πελάτες στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς.

Aston Martin Valkyrie

«Ήμουν εδώ στο Silverstone για να παρακολουθήσω τα πρώτα χιλιόμετρα της Aston Martin Valkyrie στο Βρετανικό GP πέρυσι. Όμως είναι πάντα καλύτερο να είσαι πίσω από το τιμόνι όντας ένας από τους πρώτους ανθρώπους που οδηγούν αυτό το “εξωφρενικό” αυτοκίνητο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Max Verstappen, προσθέτοντας: «Φυσικά, η Valkyrie είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης, αλλά ακόμα και τώρα μπορείς να αισθανθείς τις επιδόσεις της, οι οποίες, σε σύγκριση με ένα κανονικό αυτοκίνητο, είναι … πολύ διαφορετικές! Η Aston Martin Valkyrie και τα επίπεδα κάθετης δύναμης είναι απίστευτα.»

Aston Martin Valkyrie

Θυμίζουμε ότι η Aston Martin Valkyrie τροφοδοτείται από ένα υβριδικό σύστημα κίνησης που έχει ως σημείο αναφοράς ένα θερμικό V12 κινητήρα της Cosworth, με χωρητικότητα 6,5 λίτρων, περιεχόμενη γωνία 65 μοιρών και φυσική αναπνοή, ο οποίος αποδίδει 1.000 ίππους στις 10.500 σ.α.λ – το όριο περιστροφής του είναι οι 11.100 σ.α.λ. Η δε μέγιστη ροπή του ανέρχεται στα 740 Nm, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους στις 7.000 σ.α.λ. Αποτελώντας ένα βασικό δομικό τμήμα της όλης κατασκευής, ο βρετανικός V12 πληροί τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα ζυγίζοντας μόλις 206 κιλά. Και για να έχει κανείς ένα απτό μέτρο σύγκρισης στο συγκεκριμένο τομέα, αξίζει να αναφερθεί πως ο 3λιτρος V10 κινητήρας της Cosworth που χρησιμοποιούσαν στην F1 τα μονοθέσια της Minardi έως το 2005, ζύγισε 97 κιλά Minardi – με τη θεωρητική του αναγωγή στα 6,5 λίτρα, το βάρος του συγκεκριμένου συνόλου θα έφτανε στα 210 κιλά.

Aston Martin Valkyrie

Η Aston Martin δηλώνει πως οι μπιέλες του κινητήρα είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο με τα πιστόνια να αντλούν την «έμπνευσή» τους από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην F1. Ιδιαίτερη ασφαλώς είναι και η κατεργασία των εκκεντροφόρων, με κάθε έναν να έχει μήκος 775 χλστ. και διάμετρο 170 χλστ. Το δε βάρος τους είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τους αντίστοιχους που χρησιμοποιεί ο V12 κινητήρας της Aston Martin One-77, τον οποίο είχε επίσης επιμεληθεί η Cosworth. O βρετανικός κινητήρας θα συνεργάζεται μ’ ένα κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων, το οποίο θα κατασκευάσει ειδικά για την περίσταση η γνωστή στο είδος εταιρεία, Ricardo. Με άλλα λόγια, η εταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες της McLaren, καθώς και το σύστημα μετάδοσης της Bugatti Chiron. Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους προμηθευτές του όλου εγχειρήματος, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η Bosch, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και τη μονάδα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος.

Aston Martin Valkyrie

Στο… πλευρό του 12κύλινδρου διαμαντιού θα βρίσκονται μπαταρίες, σε συνδυασμό με σύστημα ανάκτησης της ενέργειας και ηλεκτροκινητήρα. Τον τελευταίο έχει εξελίξει η εταιρεία Integral Powertrain Ltd, και τους συσσωρευτές ενέργειας η κροατική Rimac Automobili. Ποια είναι, τελικά, απόδοση του τελικού «πακέτου»; Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρεία, η συνδυαστική ισχύς των κινητήριων μονάδων της υβριδικής Valkyrie ανέρχεται στου 1.160 ίππους, με τον ηλεκτροκινητήρα να αθροίζει για την περίσταση επιπλέον 160 ίππους αλλά και 280 Nm ροπής – συνδυαστικά η μέγιστη τιμή της τελευταίας φτάνει τα 900 Nm στις 6.000 σ.α.λ.

Aston Martin Valkyrie

Κύριο σχεδιαστικό γνώρισμα του αυτοκινήτου είναι οι άφθονοι αεροδυναμικοί διαχύτες, οι οποίοι δημιουργούν το τόσο απαραίτητο φαινόμενο του ground effect, αλλά και οι έντονες καμπύλες της «οροφής» και των τόξων που καλύπτουν τους τροχούς. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, η κάθετα παραγόμενη δύναμη που θα αναπτύσσεται όταν το αυτοκίνητο θα κινείται κοντά στην τελική του ταχύτητα θα ανέρχεται στα 1.816 κιλά. Σε ότι αφορά στις διαστάσεις, η Aston Martin αναφέρει πως το πλάτος θα φτάνει τα 1,9 μ. και το μέγιστο ύψος μόλις το 1 μ. Η Valkyrie θα έχει αναλογία απόδοσης/βάρους της τάξης του 1:1, ενώ από το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου θα απουσιάζει η παραδοσιακή… όπισθεν, μιας και η κίνηση προς τα πίσω θα πραγματοποιείται με την αρωγή του ERS. Όσο για το βάρος της, ο Andrian Newey είναι αισιόδοξος πως τελική ένδειξη της ζυγαριάς για τα… μετρημένα αντίτυπα δρόμου που θα παραχθούν δεν θα ξεπερνά τα μόλις 1.030 κιλά.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ