top icon
Επικαιρότητα

Οι μελωδικοί δρόμοι της Ιαπωνίας (+video)

Οι Ιάπωνες ανακάλυψαν έναν ευφυή τρόπο να ανταμείψουν όσους οδηγούς τηρούν τα όρια ταχύτητας σε συγκεκριμένα τμήματα των οδικών αρτηριών της χώρας.

Ο «μελωδικός δρόμος» που βρίσκεται κοντά στην πόλη Nakanojō στο νομό Gunma της Ιαπωνίας έχει σχεδιαστεί ανταμείβει τους οδηγούς μ’ ένα… τραγούδι στην περίπτωση που το αυτοκίνητο διέλθει από τον ειδικά διαμορφωμένο τάπητά του τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας -για την περίσταση τα 40 χλμ./ώρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εγκάρσιες αυλακώσεις της επιφάνειας του οδοστρώματος παράγουν έναν ιδιαίτερα αποκρουστικό και διόλου ευχάριστο για τα αυτιά των επιβατών θόρυβο. Αυτή είαι η προσέγγιση των Ιαπώνων, που διακρίνονται για τους ασυνήθιστους, πλην όμως ευφυείς, τρόπους που ενθαρρύνουν τη νόμιμη συμπεριφορά των πολιτών.

Η κατασκευή δρόμων που παράγουν γνώριμες μελωδίες δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την Ιαπωνία, καθώς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 33 «μουσικοί δρόμοι», με τους 10 από αυτούς να βρίσκονται στην περιοχή Gunma.

Την ιδέα των «μουσικών δρόμων» άρχισε να εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα, και συγκεκριμένα το 2004, ο πολιτικός μηχανικός, Shizuo Shinoda, ο οποίος είχε παρατηρήσει σημαντικές ζημιές στους δρόμους γύρω από το Nakashibetsu, την πατρίδα του, στο βόρειο νησί Hokkaido, που προκλήθηκαν από την κίνηση βαριών οχημάτων.

Η Shinoda αντιλήφθηκε ότι οι κατεστραμμένες αυτές επιφάνειες παρήγαγαν ενδιαφέρουσες ακολουθίες ήχου. Μαζί με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Έρευνας του Hokkaido (HIRI), ο Shinoda εισήγαγε τον πρώτο μελωδικό δρόμο το 2007 εγκαθιστώντας ειδικά σχεδιασμένες αυλακώσεις στον αυτοκινητόδρομο «272» που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Kushiro και Shibetsu.

Για την ιστορία, για την κατασκευή ενός μελωδικού δρόμου στην Ιαπωνία με μήκος μόλις 300 μ. απαιτούνται πάνω από 200.000 ευρώ…

Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η Ιαπωνία που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη λύση, καθώς το 2013 η Κίνα κατασκεύασε ένα οδικό τμήμα στην επαρχία Henan, το οποίο, με ανάλογο τρόπο και τεχνογνωσία, αναπαράγει τον… εθνικό ύμνο της χώρας. Θέλοντας να δώσουν τη δική τους απάντηση, οι ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα χρόνο μετά στο Νέο Μεξικό ένα τμήμα σε κεντρική οδική αρτηρία της περιοχής που με τη σειρά του αναπαράγει το τραγούδι «America the Beautiful»._Χ.Α.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο με τους μελωδικούς δρόμους της Ιαπωνίας

Melody Roads: Songs of the Road from Porsche AG on Vimeo.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ