top icon
Κόσμος

Οι πεζοί είναι «κολλημένοι» στο κινητό τους τηλέφωνο

Έρευνα της Fiat που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι το ένα τρίτο των πεζών στη χώρα διασχίζει το δρόμο στέλνοντας μηνύματα ή σερφάροντας στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Η έρευνα της Fiat σε 2.000 Βρετανούς οδηγούς και πεζούς χρήστες smartphone διαπίστωσε ότι οι πρώτοι αναγκάστηκαν να προβούν σε κινήσεις προειδοποίησης και αποφυγής των δεύτερων, όπως να κορνάρουν (24%), να φρενάρουν δυνατά (23%), ακόμη και να πραγματοποιήσουν απότομο ελιγμό αποφυγής (16%) απέναντι στον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με χρήστες του δρόμου που περπατούσαν στα «τυφλά» ενώ η προσοχή τους ήταν στραμμένη στα τηλέφωνά τους.

Ανησυχητικό είναι επίσης το εύρημα της έρευνας που θέλει σχεδόν 1 στους 10 αυτοκινητιστές να εμπλέκεται σε ατύχημα με πεζό που διέσχιζε το δρόμο ενώ ήταν απασχολημένος με το τηλέφωνό του.

Η έρευνα της Fiat εντόπισε επίσης ότι τα περιστατικά με αποσπασμένους πεζούς χρήστες κινητών τηλεφώνων ήταν υψηλότερα στην πρωτεύουσα από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Περισσότερο από το 1/3 των Λονδρέζων αναγκάζονται να κορνάρουν στον πεζό (36%) και να φρενάρουν δυνατά (37%) για να αποφύγουν να τον χτυπήσουν. Επιπλέον, το 28% χρειάστηκε να προβεί σε ελιγμό αποφυγής, ενώ το 24% των οδηγών είχε χτυπήσει πεζό που ευτυχώς απέφυγε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Τα «ζόμπι των smartphone» που πετάχτηκαν μπροστά από έναν οδηγό ενώ παρακολουθούσαν το τηλέφωνό τους προχώρησαν σε λεκτικούς διαπληκτισμούς (17%) και αγενείς χειρονομίες (14%) με τους οδηγούς. Οι νέοι δε ηλικίας 18 έως 24 ετών, ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους «αντιδικίες» σε ποσοστό 36% και 33%.

Η έρευνα της Fiat παρουσιάζει επίσης τις πιο δημοφιλείς συνήθειες χρήσης κινητού τηλεφώνου στο Ην. Βασίλειο. Στα πλαίσιά της διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι Βρετανοί περνούν δυόμισι ώρες στο τηλέφωνό τους – και τέσσερις ώρες στα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών – με λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) να σηκώνουν το τηλέφωνό τους από 41 έως και 60 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα της Fiat αποκάλυψε επίσης τι ακριβώς κάνουν οι Βρετανοί όταν αποσπώνται από τα κινητά τηλέφωνά τους. Η αποστολή μηνυμάτων καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο των «κινήσεών» τους (35%), με το WhatsApp, τη χρήση του διαδικτύου και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων να καταλαμβάνει αντίστοιχα ποσοστά της τάξης του 33%, 32% και 28%. Ακολούθησαν η ενασχόληση με το Facebook (24%), η λήψη φωτογραφιών (22%), η παρακολούθηση υπηρεσιών streaming όπως το Netflix (13%) καθώς και η λήψη selfie φωτογραφιών (12%)

Η ενασχόληση των πεζών με το κινητό τους τηλέφωνο οδήγησε σε παραπάτημα (17%), «επαφή» με κάποια κολώνα (17%) ή βιτρίνα (15%), σύγκρουση με άλλο άτομο (16%), καθώς και σε παραπάτημα σε κυλιόμενη σκάλα (12%).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ