top icon
Κόσμος

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ξεπέρασαν εκείνες των ντίζελ στην Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πήραν κεφάλι από τα ντίζελ τον περασμένο μήνα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να… γκρεμίζουν κάστρα. Πλέον και σε εμπορικό επίπεδο, καθώς οι πωλήσεις τους τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη ξεπέρασαν εκείνες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ταξινομήσεις όλων των νέων αυτοκινήτων σε 27 ευρωπαϊκές αγορές ανήλθαν συνολικά σε 1.010.900 μονάδες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Jato Dynamics, σε σύγκριση με 860.700 τον Νοέμβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17%.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, φτάνοντας αισίως στις 172.600 μονάδες. Έτσι, το μερίδιό τους έφτασε στο 17,1% – το δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο μερίδιο αγοράς για τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου είδους μετά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και έφτασαν το 18,9%.

Στις δύο πρώτες θέσεις στα EVs συναντάμε δύο μοντέλα της Tesla, και συγκεκριμένα τα Model Y και Model 3. Το πρώτο ήταν μάλιστα και συνολικά το best-seller μοντέλο της Ευρώπης για τον μήνα που πέρασε.

Tesla Model Y

Ο Felipe Munoz από την Jato Dynamics, δήλωσε: «Παρά την εμφάνιση νέων αντιπάλων, το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου δείχνει ότι η ανάπτυξη της Tesla επιταχύνεται, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην ευρωπαϊκή αγορά των BEV».

Ωστόσο, οι υψηλές επιδόσεις της μάρκας του Elon Musk τον περασμένο μήνα οφείλεται εν πολλοίς από την πρακτική της μάρκας να παραδίδει μαζικά νέα αυτοκίνητα, γεγονός που άλλοτε την… εκτοξεύει και άλλοτε την καταβαραθρώνει στους πίνακες πωλήσεων από μήνα σε μήνα.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των BEV, η βενζίνη παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 53% των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Νοέμβριο. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (BEV και plug-in υβριδικά) κατέλαβαν συνολικά το 28% της αγοράς, ενώ το ντίζελ έπεται με μερίδιο μόλις 16%.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν και ο Νοέμβριος ήταν ένας ιδιαίτερα δυνατός μήνας όσον αφορά τις νέες ταξινομήσεις, δεν ήταν αρκετός για να μετριάσει τον αντίκτυπο των μειωμένων πωλήσεων νωρίτερα το 2022. Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Νοεμβρίου, 10.167.700 αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ευρώπη το 2022 – ποσοστό μειωμένο κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Τα top 10 σε πωλήσεις μοντέλα στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

1. Tesla Model Y

Tesla Model Y

H δημοτικότητα του Model Y είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Όπως και η ικανότητα της αμερικάνικης εταιρείας να παραδίδει πολύ άμεσα τα νέα της αυτοκίνητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

2. Dacia Sandero

Dacia Sandero

To Sandero είναι πλέον ένας καταξιωμένος πρωταγωνιστής του top 10 της Ευρώπης χάρη στο εξαιρετικό value for money – και όχι μόνο.

3. Toyota Yaris

Toyota Yaris

To Yaris είναι η ήρεμη δύναμη της Toyota στην Ευρώπη, με την υβριδική εκδοχή του να αποσπά τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο πωλήσεων.

4. Fiat 500

Fiat 500

To Fiat 500, χάρη και στην ηλεκτρική του εκδοχή, παραμένει o δούρειος ίππος της ιταλικής εταιρείας στην Ευρώπη.

5. Peugeot 208

Peugeot 208

To Peugeot 208 έχασε θέσεις τον περασμένο μήνα, προφανώς εξαιτίας προβλημάτων με τα logistics της Stellantis. Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές – και με τρεις τύπους συστημάτων κίνησης.

6. VW Golf

VW Golf

Στην όγδοη πλέον γενιά του, το VW Golf συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική εμπορική δύναμη για τη μητρική εταιρεία του VW Group.

7. Renault Clio

Renault Clio

To Renault Clio, παρά τα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη του, είναι το best-seller μοντέλο του Γάλλου κατασκευαστή στην Ευρώπη.

8. VW T-Roc

VW T-Roc

Tο T-Roc ήταν το best-seller μοντέλο της Ευρώπης τον Ιούλιο. Πλέον βρίσκεται στην 8η θέση.

9. Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross

Με αργά αλλά σταθερά βήματα, το Yaris Cross σκαρφαλώνει στην εμπορική «ιεραρχία» της Ευρώπης.

10. VW Tiguan

Volkswagen Tiguan

Πιο ώριμο από ποτέ, το VW Tiguan παραμένει μια πάγια δύναμη στην αγορά της Ευρώπης – και στα SUV συνολικότερα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ