top icon
Κόσμος

Όμιλος VW: Εγκαινίασε επένδυση 10 δισ. για κατασκευή μπαταριών στην Ισπανία

Η PowerCo, μέλος του Ομίλου VW, εγκαινίασε την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου μπαταριών Gigafactory στη Βαλένθια.

Η PowerCo είναι εκείνο το παρακλάδι που αναλαμβάνει να συγκεντρώσει την διαδικασία παραγωγής μπαταριών του Ομίλου Volkswagen σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ανά τον κόσμο – από την προμήθεια πρώτων υλών και την ανάπτυξη έως την κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων.

Η PowerCo SE (Societas Europaea)  κάνει το επόμενο βήμα στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των συσσωρευτών σε παγκόσμια κλίμακα. Στην περιοχή της Βαλένθια, η εταιρεία ανακοίνωσε την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου κυψελών της παρουσία του Φιλίππου Β’, Βασιλιά της Ισπανίας, του Προέδρου της χώρας Πέδρο Σάντσεθ και τοπικών παραγόντων της Περιφέρειας της Βαλένθια. Το Gigafactory της Valencia θα ξεκινήσει την παραγωγή του unified cell το 2026 και θα απασχολεί στο άμεσο μέλλον περισσότερα από 3.000 άτομα, με απότερο στόχο να δημιουργηθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας, εμμέσως, σε προμηθευτές και συνεργάτες στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

vw unified cell plan
Ο Όμιλος Volkswagen έχει καταστήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπαταριών βασικό πυλώνα της στρατηγικής του υπό τον τίτλο «NEW AUTO» και έχει ιδρύσει την PowerCo, μια ξεχωριστή εταιρεία μπαταριών. Από την ίδρυσή της τον Ιούλιο του 2022, η PowerCo έχει σχεδιάσει την κατασκευή τριών εργοστασίων κυψελών: στο Salzgitter, την Valencia και το St.Thomas στον Καναδά.

Διαβάστε περισσότερα για την επένδυση στον Καναδά

vw valencia gigafactory powerCo (1)

Από αριστερά: Ximo Puig, Πρόεδρος της περιφέρειας της Valencia, Pedro Sánchez, Πρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Φίλιππος Βασιλιάς της Ισπανίας, Thomas Schmall, μέλος του ΔΣ της Volkswagen AG, Wayne Griffiths, CEO των SEAT και CUPRA

Ο Ισπανός Πρόεδρος Pedro Sánchez δήλωσε επ’ευκαιρία : «Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί εδώ αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης της Ισπανικής κυβέρνησης στην καινοτομία και τη βιώσιμη κινητικότητα. Είναι μία ένδειξη της δέσμευσής μας στη Βιομηχανία, αλλά και στα χαρακτηριστικά που καθορίζουν ένα έθνος στην παγκόσμια αγορά: καινοτομία, συνοχή και συνεργασία Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα».
Ο Thomas Schmall, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για την Τεχνολογία του Ομίλου και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της PowerCo SE:«Προχωράμε πολύ γρήγορα με την PowerCo. Μόλις θεμελιώσαμε το δεύτερο gigafactory της PowerCo, στη Βαλένθια και ήδη κάνουμε το επόμενο βήμα με την ανακοίνωση ενός άλλου gigafactory στο St. Thomas του Καναδά. Στόχος μας είναι να κάνουμε την PowerCo παγκόσμιο παίκτη στον κλάδο των μπαταριών και να ανοίξουμε το δρόμο για καλύτερη κινητικότητα με βιώσιμα κατασκευασμένες μπαταρίες. Το gigafactory Valencia είναι ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό».

Ο Frank Blome, Διευθύνων Σύμβουλος της PowerCo: «Όπως ο Όμιλος Volkswagen, η PowerCo δεσμεύεται για κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά. Αυτό περιλαμβάνει καλές συνθήκες εργασίας, φροντίδα για το περιβάλλον και φειδωλή χρήση των σπάνιων πόρων. Θέλουμε να είμαστε ένας καλός γείτονας για τους ανθρώπους της περιοχής και να συμβάλλουμε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Όχι μόνο θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας στο μέλλον, αλλά σκοπεύουμε επίσης να συνεργαστούμε με την Περιφερειακή κυβέρνηση για να ξεκινήσουμε στοχευμένα έργα με σκοπό την ενίσχυση της επιστήμης και της κοινωνίας».

Gigafactory Valencia: Με δυνατότητα 60 GWh

Η ετήσια παραγωγική ικανότητα έχει οριστεί αρχικά στα 40 GWh, αλλά έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε 60 GWh στο μέλλον. Το εργοστάσιο κατασκευάζεται σε μια έκταση περίπου 130 εκταρίων στο Sagunto, κοντά στη Βαλένθια. Μαζί με το βιομηχανικό πάρκο που έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθεί για να στεγάσει εγκαταστάσεις προμηθευτών, και θα κατασκευαστεί παράλληλα με το εργοστάσιο της PowerCo, η έκταση αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 200 στρέμματα.

Η PowerCo στοχεύει στην κατασκευή βιώσιμων μπαταριών στη Βαλένθια. Το εργοστάσιο κυψελών θα τροφοδοτείται πλήρως με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, όπως για παράδειγμα από ένα γειτονικό ηλιακό αγρόκτημα 250 εκταρίων.

Σημαντικοί παράγοντες για την απόφαση κατασκευής της μονάδας στη Βαλένθια ήταν η διαθεσιμότητα φθηνής, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, το τεχνολογικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας της Περιφέρειας, καθώς και η καλή υποδομή μεταφορών που απαιτεί η εγγύτητα στις ισπανικές εγκαταστάσεις παραγωγής του Ομίλου.

Το gigafactory της Βαλένθια θα προμηθεύει συσσωρευτές, μεταξύ άλλων, στα εργοστάσια οχημάτων στο Martorell και στην Pablona.
vw valencia gigafactory powerCo (1)

Επενδυτικό πρόγραμμα 10 δισ. για την ηλεκτροδότηση της Ισπανίας

Το Gigafactory Valencia αποτελεί βασικό στοιχείο του επενδυτικού προγράμματος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που ονομάζεται «Future: Fast Forward» το οποίο ανακοίνωσε πέρυσι ο Όμιλος Volkswagen μαζί με την PowerCo, την SEAT και 49 ακόμη συνεργάτες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Volkswagen θα ηλεκτροδοτήσει επίσης τα εργοστάσια αυτοκινήτων της στο Martorell και την Pamplona ως μέρος του προγράμματος PERTE (Projects for Economic Recovery and Transformation) για ηλεκτρικά και συνδεδεμένα οχήματα.

Μέχρι το 2030, η PowerCo και οι συνεργάτες της αναμένεται να αποφέρουν ετήσια έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με την τεχνολογία Unified Cell της Volkswagen, την PowerCo και το πρώτο Gigafactory στο Salzgitter μπορείτε να παρακολουθήσετε το ακόλουθο βίντεο από το κανάλι της VW στο YouTube.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ